Ozvěny dne 6. února 2008

6. únor 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Volba prezidenta bude tajná, nebo veřejná?

Lenka KABRHELOVÁ, moderátorka:
I ve středu, 6. února, je tu Radiofórum. U mikrofonu jsou Pavel Prouza a Lenka Kabrhelová.

Pavel PROUZA, moderátor:
Bude se v pátek volit prezident tajně, nebo veřejně? To zatím stále není jasné. Organizační výbor sněmovny se totiž dnes přiklonil k veřejné volbě. Senát naopak prosazuje hlasování tajné. Ani několik jednání navíc zatím situaci nevyřešilo. Ve sněmovně se pak navíc k veřejné volbě přidala i Strana zelených.

Veronika MALÁ, redaktorka:
"Nelíbí se nám zákulisní schůzky před prezidentskou volbou, a proto chceme volit veřejně." Tak tato slova zazněla ze Strany zelených. Hlavně pak po některých setkáních teď tajná volba není z pohledu zelených možná. Řekl šéf strany Martin Bursík.

Martin BURSÍK, předseda Strany zelených:
Na schůzce Šlouf, Weigl ne, i při odlišném stanovisku obou komor podle většinového názoru právníků existuje stezka, po které je možné se vydat a nezablokovat celé to jednání a zvolit prezidenta veřejnou volbou, a to je naše cesta.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Jak by se to ale mohlo stát, zatím Bursík neupřesnil. Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová ale doufá, že se podaří parlamentním komorám dohodnout. V opačném případě by podle ní hrozily komplikace přímo v pátek při volbě.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Může to hrozit tím, že ta dohadovací řízení se přenesou i do Španělského sálu na Pražský hrad.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Poslední taktika se bude ale ladit až do poslední chvíle. Ještě zítra odpoledne a večer budou jednat komunisté.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda KSČM:
My se nebojíme ani jedné varianty, to znamená veřejné i tajné volby, možné je, že se přikloníme také k té veřejné.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Podobně se také sejdou zástupci sněmovny i Senátu. Dnešní jednání předsedů obou komor totiž zatím výsledek nepřineslo.

Prezidentští kandidáti navštívili poslanecké kluby

Pavel PROUZA, moderátor:
Politická vyjednávání o hlasy bez ohledu na nejasnosti kolem způsobu prezidentské volby ale pokračují. Václav Klaus navštívil poslanecký klub ČSSD, Jan Švejnar se vydal ke komunistům. Zákonodárci ČSSD se Klause ptali hlavně na jeho nadstranickost.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Námětem hned několika otázek sociálních demokratů bylo Klausovo čestné předsednictví v ODS a projevy, které jako ekonom přednáší v cizině.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já sem si reprezentace země plně vědom v každé vteřině svého života a svého prezidentování. Já trvám na tom, že prestiž země zvyšuji.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl při setkání se sociálními demokraty Václav Klaus. Debata trvala asi osmdesát minut. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek ji označil za konstruktivní.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Byla to debata, na které vlastně Václav Klaus potvrdil řadu důvodů, pro které my ho nebudeme volit v pátek na Pražském hradě prezidentem republiky.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Druhý prezidentský kandidát Jan Švejnar přišel pro změnu mezi komunisty.

Jan ŠVEJNAR, kandidát na prezidenta:
Řeknu, že se to týkalo mého postoje v politickém spektru, pak tam byly otázky týkající se zahraniční politiky.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání poslaneckého klubu zdůraznil, že komunisté stále nemají jasno, komu svůj hlas dají. Podle něj se ke Švejnarovi kloní asi polovina z nich.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Tady jsme museli přeci jen pokládat otázek mnohem více, v širší oblasti, než pokládáme Václavu Klausovi.

Češi budou moci jezdit do USA bez víz

Pavel PROUZA, moderátor:
Češi by mohli jezdit do USA bez víz ještě letos. Česká republika a Spojené státy se přiblížily k závěrečným dohodám o bezvízovém styku, řekl dnes novinářům v Praze zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard Barth. Po případném zařazení do skupiny zemí s bezvízovým režimem ale budou dál cesty do USA schvalovat americké úřady, ovšem za mírnějších podmínek než dosud. Vše bude možné vyřídit na Internetu, uvedl Richard Barth.

Richard BARTH, zástupce amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost:
Jediným a hlavním faktorem nutným pro zařazení do bezvízového styku je zavedení elektronického systému schvalování, který vyžaduje americká legislativa. Tento systém by měl nahradit vízovou povinnost a bude zaveden v srpnu nebo v září roku 2008. Po nezbytném testování už nebude nic bránit zařazení Česka do bezvízového programu. Předpokládám, že to může být na podzim roku 2008.

Ani superúterý nerozhodlo o kandidátovi v demokratickém táboře

Pavel PROUZA, moderátor:
Ani volební superúterý v Americe nerozhodlo o jasném prezidentském kandidátovi v demokratickém táboře. Barack Obama vyhrál ve třinácti státech, Hillary Clintonová v osmi, ale za to v nejlidnatějších, v Kalifornii a New Yorku. Výsledky z Nového Mexika ještě nejsou. Naopak u konzervativců vyšel vítězně ze souboje senátor Arizony John McCain. Podpořili ho obyvatelé z devíti států, což je o tři více než jeho největšího rivala, Mitta Romneyho.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Hillary Clintonové se nepodařilo udržet si přízeň bělochů a ztratila ve prospěch Baracka Obamy velkou část afroamerických žen. Barackovi Obamovi se daří získávat si španělsky mluvící Hispánce, ale zcela propadá u černochů. Také bílé ženy dávají stále více přednost charismatickému Obamovi. U tvrdého konzervativního jádra republikánského voličstva stále převládá pocit, že Mitt Romney by více ctil v prezidentské funkci hodnoty strany, McCain dokáže ale oslovit více běžných Američanů a je proti oběma demokratům s volitelnějším kandidátem. Lidé si ctí jeho schopnosti vést a uplatnit bohaté politické zkušenosti při řešení problémů ekonomiky, v Iráku a v boji s terorem.

Itálii čekají předčasné parlamentní volby

Pavel PROUZA, moderátor:
Itálii čekají předčasné parlamentní volby. Tamní prezident Giorgo Napolitano spolu s odstupujícím premiérem Romanem Prodim podepsal dekret, kterým rozpustil parlament a vyhlásil předčasné volby. O přesném datu voleb následně rozhodla odstupující vláda.

Giorgo NAPOLITANO, italský prezident:
Byl jsem nucen rozpustit parlament vzhledem k tomu, že konzultace o vytvoření nové vlády nepřinesly kladný výsledek.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Řekl prezident Italské republiky Napolitano. Vyjádřil pak politování nad tím, že se vládě nepodařilo zreformovat volební zákon, k čemuž ji naléhavě nabádal už rok. Odstupující vláda poté vyhlásila předčasné volby na třináctého a čtrnáctého dubna. Odstupující premiér Romano Prodi oznámil, že nebude v těchto volbách kandidovat na křeslo premiéra.

DNA věznů jsou v rozporu se zákonem

Pavel PROUZA, moderátor:
Biologické vzorky vězňů, které se staly součástí Národní databáze DNA, byly podle ombudsmana loni odebrány některým odsouzeným a obviněným v rozporu se zákonem. Otakar Motejl upozornil na to, že tato databáze je z právního hlediska sporná a nemá oporu v zákoně. Policie by proto teď měla umožnit všem vězňům, kteří s odběry nesouhlasili a teď o to požádají, aby byly jejich vzorky zničeny. Policie ale chce vzorky DNA nadále odebírat, protože podle ní stanovisko veřejného ochránce lidských práv není právně závazné. Podrobněji o tomto tématu v další části Radiofóra.

Dědička rodu Walderode s restituční žádostí neuspěla

Pavel PROUZA, moderátor:
Dědička rodu Walderode s restituční žádostí neuspěla. Majetek, který Johanna Kammerlanderová žádá, jí dnes Okresní soud v Semilech nevydal. Zámek Hrubý Rohozec tak zůstává státu. Pozemky v průmyslové zóně Vesecko tamním firmám a městu Turnov.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Johanna Kammerlanderová žádá vydání majetku, který úřady zabavily po druhé světové válce na základně takzvaných Benešových dekretů jejímu manželovi Karlu Des Fours Walderode. Podle semilského okresního soudu ale neprokázala, že se za války neprovinil proti Československému státu, a proto jí majetek nevydal.

Roman HEJDUK, právní zástupce Johanny Kammerlanderové:
Zase na rozdíl od Krajského soudu v Liberci tady tomu zase vyhověl, protože je jiného názoru a teď to leží na Nejvyšším soudě, čili ono v konečným důsledku stejně bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Milan BRUNCLÍK, redaktor:
Říká právní zástupce Kammerlanderové Roman Hejduk. Proti dnešnímu rozsudku podá odvolání ke krajskému soudu.

Odvolání Barbory Tachecí z funkce ředitelky Českého rozhlasu 1

Pavel PROUZA, moderátor:
Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík odvolal k 5. únoru 2008 Barboru Tachecí z funkce ředitelky stanice Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Rada Českého rozhlasu vzala tuto skutečnost na vědomí. Řízení stanice převzal šéfredaktor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Alexandr Pícha.

Koruna posílila, akcie ztrácely

Pavel PROUZA, moderátor:
Česká měna dnes překonala další rekord vůči euru. Večer posílila na dvacet pět korun a padesát pět haléřů. Akcie na pražské burze naopak vesměs ztrácely. Při průměrných objemech obchodů ztratil index nejobchodovanějších akcií PX tři čtvrtě procenta.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Na pražské burze se dnes projevila nervozita nejen obchodníků, ale i institucionálních klientů. Zatímco dopoledne to vypadalo na výrazný pokles, během dne se situace zklidnila, přestože je většina titulů v záporných číslech, rekordmanem je CET s propadem o pět a půl procenta. Hodně ztratily také Zentiva a ORCO. Výjimkou z všeobecného oslabení je Komerční banka, která díky spekulacím o možném převzetí mateřské Société Général konsorciem jiných bank posílila, a to o dvě procenta. Podobně jako ECM, jehož akcie jsou podporovány silným lokálním investorem.

Česká filharmonie má nového šéfdirigenta

Pavel PROUZA, moderátor:
Česká filharmonie má nového šéfdirigenta. Od sezóny 2009 2010 by taktovku po Zdeňku Mácalovi měl převzít Izraelec Eliahu Inbal. Problémy s výběrem nového šéfa má Česká filharmonie už několik let.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Ředitel českých filharmoniků Václav Riedelbauch vysvětluje, že najít vhodného kandidáta na post šéfdirigenta je tvrdým oříškem.

Václav RIEDELBAUCH, ředitel České filharmonie:
Ono jich v podstatě tolik zase není a doma také ne, my to bedlivě zvažujeme.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Podle profesora Riedlbaucha musí být šéfdirigent výborným profesionálem a současně skvělým manažerem.

Václav RIEDELBAUCH, ředitel České filharmonie:
Je to strašně důležité, aby šéfdirigent byl notoricky známou postavou i na těch špičkových evropských trzích. V tomto smyslu v té zahraniční prezentaci je to byznys jako každý jiný.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
V letošní sezóně 2008 až 2009 Česká filharmonie svého šéfdirigenta nemá. Situace by se měla změnit s příchodem izraelského dirigenta Eliahu Inbala. Je častým hostem českých koncertních pódií a podle hudebních kritik byla jeho vystoupení vždy nezapomenutelná.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu