Ozvěny dne 4. 7. 2004

4. červenec 2004
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Krátké zprávy

Úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross bude o podpoře vlády jednat příští týden s lídry opozice, Topolánkem a Grebeníčkem.

Fotbalová horečka vrcholí. Tisíce Řeků obsadí ochozy stadionu v Lisabonu při finále s Portugalskem.

Amerika oslavuje Den nezávislosti. Města jsou obležená policií.

Ekologická katastrofa v hamburském přístavu je definitivně zažehnaná.

Hezký podvečer v neděli 4. července. Při poslechu souhrnné zpravodajské relace vás vítá Eva Ziliziová.

Stanislav Gross si na příští týden naplánoval schůzky s opozicí

Schůzky s opozicí si naplánoval na příští týden úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross. Ve středu bude o podpoře pro novou vládu jednat s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a pak ve čtvrtek s lídrem komunistů Miroslavem Grebeníčkem. Další informace má reportér Radiožurnálu Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: Miroslav Grebeníček dnes poprvé v České televizi řekl, na co se bude Grosse ptát. Právě od Grossových odpovědí se pak bude odvíjet případná podpora komunistů ve Sněmovně.

Miroslav Grebeníček: Já pochopitelně, pokud bych mohl, tak otevřu otázku nápravy hospodářských poměrů, otevřel bych otázky posílení sociálních jistot našich občanů, určitě bych mluvil o držení národní identity a nepochybně i o všestranných mezinárodních kontaktech, o všestranné mezinárodní spolupráci.

Jan Hrbáček: Šéf lidovců Miroslav Kalousek v televizní diskusi podruhé apeloval na Grosse, aby podporu u komunistů nehledal. KDU-ČSL by totiž v takovém kabinetu odmítla usednout.

Miroslav Kalousek: Pokud by pro tuto variantu nebyla většina v Poslanecké sněmovně, tak budeme tu dobrou vůli hledat se všemi demokratickými subjekty právě proto, aby strana pana předsedy Grebeníčka neměla přímý vliv na výkon vládní moci.

Jan Hrbáček: Předseda nejsilnější opoziční strany ODS, Mirek Topolánek, dnes znovu potvrdil, že její poslanci pro Grossem sestavený kabinet ruku nezvednou.

Mirek Topolánek: Stanislav Gross se nepochybně pokusí získat těch 101 potřebných hlasů, i když má trochu omezený mandát v tom smyslu, že nemůže využít hlasů komunistů a že my mu ty hlasy nedáme. Já se se Stanislavem Grossem sejdu ve středu, takže se budeme dál bavit a já doufám, že se podaří sestavit takovou konstelaci, která přivede zemi k volbám.

Jan Hrbáček: Pokud by se politici neshodli na dalších případných alternativách, například menšinové vládě ČSSD s komunistickou podporou nebo naopak středopravicovém kabinetu, země by opět stála před předčasnými volbami. Lidovci, kteří jsou proti předčasným volbám, by je naopak podporovali, pokud by se zhmotnila první zmiňovaná alternativa, tedy vláda Sociální demokracie s tichou podporou komunisté. Miroslav Kalousek to vidí následujícím pohledem.

Miroslav Kalousek: Za předpokladu, že bychom stáli před rozhodnutím, zda předčasné volby nebo zda přímý vliv komunistů na výkon vládní moci, tak ano, v takovém případě si ty předčasné volby představuji jako mnohem únosnější.

Jan Hrbáček: A do předčasné volby a komunisté? Miroslav Grebeníček říká.

Miroslav Grebeníček: Předčasné volby považujeme za nejzazší variantu.

Jan Hrbáček: Možné řešení vládní krize tak pravděpodobně napoví až jednání, která se odehrají příští týden.

Svátek fotbalových fanoušků vrcholí

Svátek fotbalových fanoušků vrcholí. Dnes večer se dozvíme, kdo je evropským fotbalovým králem. Bojovat o titul budou v portugalském Lisabonu Portugalci a Řekové. Jaká je v ulicích města atmosféra nám teď přiblíží zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jan Šmíd.

Jan Šmíd: Lisabon zaplavili řečtí fanoušci, ale v hledišti budou jít převahu portugalští příznivci, jejichž mužstvo je také vysoce favorizováno. Od časného rána připomíná město stav obležení. V ulicích jsou už tisíce lidí a zatím jsou vidět především Řekové, kteří neskrývají optimismus.

Projev Řeků: Řecko vyhraje 2:0.

Portugalci mají slabší tým, než Česká republika, Češi měli nejlepší mužstvo na turnaji a měli to celé vyhrát, ale řecký duch je nade vše.

Jan Šmíd: Věří ve své síly Řekové.

Tisíce Řeků vyjelo do Portugalska na finále Euro 2004

Z Atén a Soluně zamířilo do hlavního města Portugalska 21 mimořádných leteckých spojů. Jak zjistila reportérka Ivana Bernátová, další tisíce Řeků se vydaly do Lisabonu auty.

Ivana Bernátová: Většina z nich ale nemá vstupenky a věří na zázrak, že na poslední chvíli lístky seženou. Spíše to ovšem vypadá, že budou sledovat finále Eura Portugalsko-Řecko v lisabonských kavárnách a restauracích na televizních obrazovkách, stejně jako miliony Řeků, kteří zůstali doma a sejdou se večer na náměstích. Primátor Soluně Panajotis Psoniadis jim dokonce nechal zdarma rozdat tisíce řeckých vlajek.

Panajotis Psoniadis: Vykoupili jsme všechny textilky, kde vlajky šijí, aby mohli fanoušci vytvořit v Soluni modrobílý koberec.

Ivana Bernátová: Řekl soluňský primátor. Jeden z řeckých fanoušků k tomu dodává.

Překlad projevu řeckého fanouška: Když už nemůžeme jet do Portugalska, budeme fandit odtud, a to tak, aby to bylo slyšet až do Lisabonu.

Zvýšený turistický zájem o Česko a Portugalsko díky fotbalu

Česko může díky úspěšným fotbalistům očekávat více zahraničních turistů. Podrobnosti má redaktor Jaroslav Skalický.

Jaroslav Skalický: Jak vypadá země, ze které pocházejí Baroš, Poborský či Koller, to bude podle odhadů analytické firmy Mag Consulting v následujících 2-3 letech zajímat kolem 50 tisíc turistů.

Jaromír Beránek: Z hlediska cestovního ruchu se jedná o takzvanou nepřímou reklamu, kdy je Česká republika velmi často citována všemi sdělovacími prostředky, a to nejenom v Evropě, ale po celém světě.

Jaroslav Skalický: Tvrdí ředitel agentury Jaromír Beránek. Platí to ale i obráceně. Do Portugalska se bude nyní chtít podívat více Čechů.

Kateřina Kutnohorská: Všeobecně se dá říci, že určitě Portugalsko a zejména ta místa, kde se fotbal hrál, určitě vešly ve známost české veřejnosti a očekává se, že ten zájem větší bude.

Jaroslav Skalický: Říká Kateřina Kutnohorská ze Snail Travel, cestovní kanceláře, která se specializuje na cestování do Portugalska. Loni tam vyjelo na 20 tisíc českých turistů za celý rok. V následujících letech by to mohlo být až o polovinu víc.

Další přehled zpráv

Od počátku července podle listu Nedělní svět hlídají bezpečnost cestujících v českých letadlech speciálně školení policejní agenti. Mluvčí cizinecké policie informace nepotvrdila, pouze uvedla, že se podobná služba připravuje.

Irácká extrémistická skupina Džajš Ansar Sunna popírá, že by sťala příslušníka americké námořní pěchoty, kterého Američané pohřešují od poloviny června.

Írán chce u iráckého zvláštního soudu žalovat Saddáma Husajna. Viní ho z toho, že vyprovokoval osmiletou válku proti Íránu v roce 1980 a v konfliktu použil chemické zbraně.

4. červenec - Den americké nezávislosti

Za bedlivého dozoru policie a armády oslavují dnes Američané Den nezávislosti. Úřady se obávají možných teroristických útoků a tak jsou velká města jako New York, Los Angeles, Chicago a Washington doslova v obležení uniforem. Prostřední stupeň pětibodové bezpečnostní stupnice preventivně platí v celé zemi. Informuje washingtonská spolupracovnice Radiožurnálu, zpravodajka Slovenského rozhlasu, Olga Baková.

Olga Baková: 4. červenec, Den americké nezávislosti, se spojuje s výlety do přírody, velkým nakupováním, protože obchody nabízejí výrazné slevy, ale především slavnostními průvody a večer pompézními ohňostroji. V posledních letech oslavy provázejí mimořádná bezpečnostní opatření, na která se Američané dívají jako na nevyhnutelné zlo. Jinou příchuť má dnešní den pro asi 20 tisíc amerických vojáků. Po 15 měsících služby se vracejí z Iráku domů. Pozornost médií se soustřeďuje i na New York, na Grand Zero. V místě, kde stály budovy Světového obchodního centra dnes položí základní kámen pro výstavbu nejvyšší budovy na světě, nazvané Freedom Tower, Věž svobody.

Potopený tanker v Hamburku se podařilo otočit do normální polohy a odčerpat z něj několik set tisíc litrů ředěné kyseliny sírové

Hamburský přístav si může oddechnout. Potopený tanker s nebezpečnými chemikáliemi se podařilo otočit do normální polohy a odčerpat z něj několik set tisíc litrů ředěné kyseliny sírové. Pondělí srážka dvou nákladních lodí totiž mohla způsobit ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů. Podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

David Šťáhlavský: Záchranné práce zahájili pod vodou potápěči, kteří museli utěsnit všechny otvory, zejména díru v trupu, která po pondělní kolizi poslala tanker ke dnu. Přitom se loď o délce 62 metrů ještě stačila převrátit kýlem vzhůru. Nebezpečný záchranný manévr proběhl bez problémů. Podle mluvčího požárníků se podařilo odčerpat i výbušný vodík. Hasičské čluny po celou dobu pro jistotu ale kropily vrak lodi vodou. Po důkladné prohlídce bude počátkem příštího týdne Ena 2 odtažena do loděnic. Havárii způsobil notně opilý kapitán lodi, když se v pondělí večer srazil s kontejnerovým plavidlem.

Francouzská prokuratura zkoumá těla obětí údajného masového vraha Michela Fournireta

Francouzská prokuratura zkoumá těla obětí údajného masového vraha Michela Fournireta. Vyšetřovatelé ověřují totožnost ostatků, nalezených u francouzského zámečku Sautou. Fourniret se doznal k devíti vraždám. Během 15 let měl zabít 7 dívek, jednoho automobilistu a společnici svého bývalého spoluvězně. Fourniretova manželka tvrdí, že její manžel má na kontě vražd 10. Vyšetřovatelům řekla, že zavraždil také jejich au-pair.

Razie v sídle ruské ropné společnosti Jukos neohrožuje těžbu životně důležité suroviny

Razie v sídle ruské ropné společnosti Jukos neohrožuje těžbu životně důležité suroviny. Speciální jednotky ruského Ministerstva vnitra tam včera zabavily většinu počítačových serverů. Jukos produkuje zhruba pětinu ruské ropy. Akce probíhala poté, co moskevský arbitrážní soud nechal společnosti zmrazit veškerý majetek a dal jí pět dnů na zaplacení téměř 100miliardového daňového nedoplatku.

Rozkol hrozí ruským komunistům

Rozkol hrozí ruským komunistům. V současnosti mají totiž dva šéfy. Představitelé obou skupin ale ujišťují, že mají zájem o zachování jednoty Komunistické strany, jejíž poslanci tvoří druhou největší frakci v Parlamentu. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu v Moskvě, Petra Voldána.

Petr Voldán: Oficiální 10. sjezd strany ruských komunistů a na utajovaném místě v centru Moskvy údajně rebelantský tentýž sjezd protivníků někdejšího lídra Zjuganova. To je zatím výsledek názorových třenic. Kritici údajně příliš vůči Kremlu měkkého Genadije Zjuganovan nakonec zvolili do čela strany jako prozatímního lídra Vladimíra Tichonova. Guvernér Ivanovské oblasti tvrdí, že se nesnaží o převzetí moci v Komunistické straně Ruské federace, ale že jemu a jeho příznivcům prý jde o udržení a posílení pozice komunistů v Rusku. Tak je ale už od parlamentních voleb, kde získali komunisté jenom necelých 13 procent hlasů, velice špatná. Podpořila je totiž pouze polovina voličů ve srovnání s hlasováním před 4 lety.

Třetí den Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Třetí den Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech vrcholí. V soutěži dnes bojují o Křišťálový globus psychologické drama z druhé světové války Napola německého režiséra Dennise Ganzela, a drsná groteska o velkém hokeji a lidské malosti Mistři, prvotina režiséra Marka Najbrta. Už od rána se tradičně tvoří fronty před pokladnami. O některé tituly je větší zájem, než je kapacita sálů. Z Karlových Varů se hlásí reportér Petr Doležel.

Petr Doležel: Mezi hvězdami, které září na přehlídce, je britská herečka Jacqueline Bissetová. Představí tu 30 let starý snímek režiséra Francoise Truffauta Americká noc. V Česku ale není náhodou. Připravuje tu svůj další film.

Jacqueline Bissetová: Zrovna teď natáčím v Česku film, který se bude jmenovat Hiralda. Režíruje ho John Irvin a měli bychom začít zhruba za 3,5 týdne, takže je to docela náhoda, že on je tady, a já jsem také přijela na festival.

Petr Doležel: Mezi osobnosti filmového umění přišel i režisér Dušan Klein. Ten v nadsázce Radiožurnálu řekl, že by bylo zajímavé v 6. díle se podívat, kam by se hlavní hrdinové jeho pentalogie Básníků ve vývoji posunuli a co by dělali, až jim bude 60.

Dušan Klein: Štěpán Šafránek coby Pavel Kříž by se stal bezdomovcem, pro Davida Matáska jsem v šestém díle přiřkl roli režiséra, který se stane ředitelem České televize, tak oba dva skončí v domově důchodců. Snaží se vzpomínat na své mládí a protože mají sklerózu, na nic si nevzpomenou, takže to bude středometrážní film.

Petr Doležel: Pokladny jen během prvních dvou dnů vydaly přes 43 tisíce vstupenek. Zájem u některých snímků převyšuje kapacitu sálů. Jindy poklidné lázeňské město tak naplno žije stříbrným plátnem. Dosvědčuje to i řada doprovodných akcí. Například kilometry celuloidových filmových pásů použili karlovarští umělci, kteří do nich zabalili část zámecké věže nad Tržní kolonádou.

Koncert lidí dobré vůle v Uherském Hradišti

Necelá hodina zbývá do zahájení koncertu lidí dobré vůle, který můžete v přímém přenosu slyšet i ve vysílání Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu. Vrcholí tak Dny lidí dobré vůle ve Velehradu u Uherského Hradiště, kde se od pátku setkávali lidé z charitativních organizací, vozíčkáři či ekologové, aby veřejnost seznámili se svými starostmi i radostmi. Na koncertu vystoupí Lenka Filipová, Petr Spálený, Peter Dvorský, Miro Žbirka a Hradišťan. Jeho primáš a zakladatel koncertů, Jiří Pavlica, prozradil redaktoru Romanu Vernerovi, že na něj prostředí Velehradu vždy silně zapůsobí.

Jiří Pavlica: Prostě Velehrad je takový, já ho takhle vnímám a každý, kdo se přijede, tak ať si to vyzkouší sám.

Roman Verner: Těšíte se na každý ten koncert?

Jiří Pavlica: Ano.

Roman Verner: Co chystáte na tento koncert?

Jiří Pavlica: My jsme včera měli ještě večer zkoušku s Peterem Dvorským, tak zahrajeme taky něco společně. No a my jako Hradišťan tam přineseme zcela určitě dvě takové novinky, které jsou zhudebněnými básněmi Milana Rufuse. Jedna je taková píseň večerní, a jedna taková modlitba za léto.

Nový festival s názvem Pražské hudební slavnosti

Poctou českým velikánům začne dnes večer v Rudolfinu nový festival s názvem Pražské hudební slavnosti. Protagonistou prvního ze série koncertů bude Pražská komorní filharmonie. Jaký má letní festival smysl zjišťoval redaktor Jaroslav Doleček.

Jaroslav Doleček: Podle dramaturga Pražských hudebních slavností, Ilji Šmída, by měl festival nabízet pouze kvalitní interpretace.

Ilja Šmíd: V Praze zní přes léto hudba v různých chrámech, v různých sálech, ale ne vždycky v té nejšpičkovější kvalitě. Je tady málo orchestrálních koncertů a návštěvníci nemají možnost vidět ty nejlepší pražské koncertní síně. To byl ten důvod nabídnout návštěvníkům Prahy, zejména ze zahraničí, ale i obyvatelům Prahy, kteří zůstávají v Praze, kvalitní hudbu v tom nejlepším provedení.

Jaroslav Doleček: Dramaturgie Pražských hudebních slavností se zaměřuje na co nejširší publikum.

Ilja Šmíd: Je jasné, že do těch koncertních sálů nebudou chodit pouze jen pravidelní návštěvníci koncertů. Já mám dokonce podezření, že mnozí ze zahraničních návštěvníků budou na koncertě symfonickém poprvé, takže ta dramaturgie je konzervativní, tradiční, v každém koncertu zazní nějaká velmi známá populární skladba českého skladatele. Snažíme se přizpůsobit i délku koncertu, aby nebyl příliš dlouhý.

Závěrečný přehled zpráv

A je tu závěrečný přehled zpráv.

Úřadující předseda ČSSD, Stanislav Gross, se příští týden setká s opozicí. Se šéfem ODS Topolánkem ve středu a vůdcem komunistů Grebeníčkem den na to. Očekává se, že během schůzky budou jednat o sestavování nové vlády po demisi kabinetu premiéra Vladimíra Špidly.

Stadion v Lisabonu bude večer dějištěm finále fotbalového mistrovství Evropy. Proti domácím Portugalcům nastoupí Řekové, kteří vyřadili v semifinále český tým. Očekává se účast tisíců řeckých fanoušků. Zápas začíná ve 20:45 hodin a Radiožurnál nabídne živé vstupy z prvního a přímou reportáž druhého poločasu.

Zpřísněná bezpečnostní opatření platí ve Spojených státech, kde oslavují Den nezávislosti. Úřady se obávají možných útoků teroristů a armáda proto bedlivě dohlíží hlavně na dějiště velkých shromáždění. Opatření se týká především New Yorku, Los Angeles, Chicaga a Washingtonu.

Z potopeného tankeru v Hamburku už nehrozí únik nebezpečné chemikálie. Záchranářům se podařilo plavidlo otočit do normální polohy a odčerpat z něj několik set tisíc litrů ředěné kyseliny sírové.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu