Ozvěny dne 3. července 2009

3. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Povodňové škody jdou do miliard korun. Pomoc nabízejí jednotlivci, organizace i samotné kraje.

osoba:
Olomoucký kraj dětem zaplatí ubytování, stravování, program na celý den, včetně nějaké možnosti speleoterapie, protože ta ozdravovna je takto vybavená.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Česko uspělo v arbitráži s bývalým vlastníkem Union banky.

Radek ŠNÁBL, ministerstvo financí:
Nemusíme platit přibližně 7 miliard korun, což je jistě dobrá zpráva.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Komentuje rozhodnutí londýnského soudu Radek Šnábl z ministerstva financí.

Jan BUMBA, moderátor:
Karlovy Vary žijí ode dneška Mezinárodním filmovým festivalem, už dnes se otevírají promítací sály, kde diváci uvidí více než 200 snímků z celého světa, včetně 14 soutěžních filmů.

osoba:
Dále máme soutěž dokumentárních filmů, těch je okolo 20. Potom máme soutěž Na východ od západu, to je také 14 filmů, a i máme i potřetí soutěž Forum nezávislých.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zítra bude polojasno až oblačno, místy znovu přívalové deště a bouřky, teploty do 28 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Kateřina Causidisová a Jan Bumba.

Letošní letní záplavy mají už čtrnáctou oběť

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Letošní letní záplavy mají už čtrnáctou oběť. V rybníku nedaleko Boru na Žďársku se utopil 53letý muž, který měl vodní plochu pronajatou k chovu ryb. Pravděpodobně chtěl po přívalových deštích vyčistit výpusť, ale spadl do vody a silný proud jej stáhl ke dnu. Několikahodinové pátrání sledoval také reportér Daniel Burda.

Daniel BURDA, redaktor:
Rybář zmizel ve čtvrtek večer. Ještě před půlnocí ho začali hledat policisté a hasiči, ale dlouho byla jedinou stopou motorka, na které přijel. Teprve o více než 12 hodin později našli tělo potápěči. Utonulý muž byl zaklíněn hluboko v rouře výpusti. Trvalo téměř 2 hodiny, než se tělo podařilo vyprostit. Vzhledem k tomu, že se lokalitou přehnala stoletá voda a rybník je od civilizace vzdálen skoro 2 kilometry, 53letý muž neměl šanci na přežití. Pro Radiožurnál Daniel Burda, Bory na Žďársku.

Úklidové práce po povodních budou pokračovat i o víkendu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Úklidové práce po včerejší náhlé povodňové vlně Husího potoka ve Fulneku na Novojičínsku budou pokračovat také o víkendu. Hladina dnes klesla pod předepsanou hranici pro fungování povodňové komise, která ukončila svou činnost. Zůstává ale stále v pohotovosti. Hlavní vyhodnocování povodňových škod se přesouvá až na úterý, protože psychika obyvatel je stále pod tlakem. Situaci upřesňuje redaktor Petr Havránek, který oblast nepřetržitě sleduje.

Petr HAVRÁNEK, redaktor:
Podle obyvatel Fulneku je situace ve městě dvousečná. Úklidovým pracím a vysoušením povodní zasažených domů napomáhá slunečné počasí. Na druhé straně nefouká téměř žádný vítr a je velmi dusno. Lidé se proto obávají příchodu dalších bouřek. Stále zbývá uklidit množství naplavenin a bahna a také proto se další sčítání škod posouvá až za pondělní státní svátek. S výsledným vyhodnocením pak zástupci města navštíví hejtmana Moravskoslezského kraje a budou jednat o finanční pomoci. Pro Radiožurnál Petr Havránek, Fulnek.

Někteří starostové obcí pod Husineckou přehradou kritizovali vodohospodáře

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Někteří starostové obcí pod Husineckou přehradou kritizovali vodohospodáře. Ti podle nich měli vypouštět vodu z přehrady dříve, než se zaplnila. Škody v zaplavených obcích podél řeky Blanice mohly být údajně menší. Poslali dokonce stížnost krajské povodňové komise. Ředitel Povodí Vltavy Závodu horní Vltava Zdeněk Zídek se dnes ve Vodňanech zúčastnil jednání povodňové komise, aby si celou věc se stěžovateli vyříkali.

Zdeněk ZÍDEK, ředitel Povodí Vltavy Závodu horní Vltava:
Celá ta věc je poměrně složitá. Zásadní je, že přehrada povodní pod ní neuškodila, naopak lehce pomohla, zhruba snížila kulminační průtok o 12 kubíků. Také v manipulačním řádu té nádrže, který je takovým základním dokumentem, podle kterého se nakládá s vodami, je ze 6 bodů podle priorit ochrana před povodněmi je až na bodě čtvrtém. To z toho důvodu, že skutečně ten malý objem, kterým nádrž disponuje, nemá příliš velký význam pro ochranu před povodněmi. Prioritně je tam akumulace voda a nadlehčování průtoku spíše v době sucha, proto byla ta nádrž stavěna.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Husinecká přehrada měla na začátku povodní pouhé 3 centimetry nad minimální povolenou hladinou. Více podle předpisů a zákona tedy vodohospodáři upustit nesměli.

Instituce i jednotlivci nabízejí pomoc s dětmi z obcí postižených povodněmi

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pomoc s dětmi z obcí postižených povodněmi nabízejí instituce i jednotlivci. Na krizové linky Moravskoslezského, Olomouckého i Jihočeského kraje volají lidé, kteří dětem nabízejí nejen místa v letních táborech, ale i pobyt u nich doma. Olomoucký kraj připravil pro zhruba 40 dětí 14denní ozdravný pobyt.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Děti z Hranicka a Jesenicka čeká 14 dní v ozdravovně ve Vojtěchově. Víc už mluvčí kraje Ivo Heger.

Ivo HEGER, mluvčí Olomouckého kraje:
Olomoucký kraj dětem zaplatí ubytování, stravování, program na celý den včetně nějaké možnosti speleoterapie, protože ta ozdravovna je takto vybavena.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
V Moravskoslezském kraji není podle jeho mluvčí Šárky Vlčkové o podobný program pro děti zájem.

Šárka VLČKOVÁ, mluvčí Moravskoslezského kraje:
Moravskoslezský kraj obdržel velkorysé nabídky na umístění dětí z postižených oblastí zcela zdarma v letních táborech, situaci jsme prověřovali, prověřovali jsme ji přímo v obcích, ale zájem nebyl.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Zaplavení Jihočeši si mohou podle tamní krajské mluvčí Kateřiny Koželuhové vybrat z nabídek, které lidé nechávají na krizové zelené lince a povodňové webové stránce kraje.

Kateřina KOŽELUHOVÁ, mluvčí Jihočeského kraje:
Víme, že kromě nabídek materiální pomoci, vysoušečů, techniky, úklidových pomůcek se objevily nabídky právě na pohlídání dětí z vytopených rodin.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Dnes se sešlo grémium sociálních demokratů

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Sociální demokraté se hádají. Dopoledne se sešlo grémium, které mělo připravovat zítřejší programovou konferenci. Předseda strany Jiří Paroubek se tam prý střetl s některými členy vedení. Místopředseda Roman Onderka zase kritizoval středočeského hejtmana Davida Ratha. V této chvíli stále ještě zasedá předsednictvo. V Lidovém domě je i naše reportérka Lenka Jansová. Lenko, máš informace o tom, co se na vedení strany právě teď děje?

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer z Lidového domu. Předsednictvo sociálních demokratů stále jedná za zavřenými dveřmi, jednání je asi bouřlivé, když trvá tak dlouho. Je pravděpodobné, že se jeho členové přou právě o středočeskou kandidátku. Místopředseda strany Roman Onderka dnes přišel s tím, že by si měl David Rath, dvojka středočeské kandidátky, rozmyslet, jestli chce být hejtman nebo poslanec. Středočeský volební lídr Milan Urban prý zase pohrozil, že společně s Rathem kandidovat nechce. Předseda krajské ČSSD Dolejš ale řekl, že krajská konference schválila volební kandidátku 80 % hlasů. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Česko uspělo v arbitráži s bývalým vlastníkem Union banky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Česko vyhrálo arbitráž o 7 miliard korun s italskonizozemskou společností Ivesmart. Bývalý vlastník Union banky se domáhal odškodnění kvůli tomu, že nedostal veřejnou podporu srovnatelnou s pomocí poskytnutou konkurenčním peněžním ústavům. Podrobnosti má Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Union banka působila na českém trhu od začátku devadesátých let do roku 2003, kdy ji Česká národní banka odebrala licenci a soud poslal do konkurzu. Klienty odškodnil Fond pojištění vkladů podle zákona. Pro Česko je rozhodnutí londýnského soudu velkým vítězstvím a nejen kvůli ušetřeným 7 miliardám. Případ byl totiž u zahraničních arbitráží reprezentován jako Achillova pata České republiky, příklad toho, jak neplní své mezinárodní závazky.

Radek ŠNÁBL, ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí:
A je proto reputačně pro nás nesmírně důležité, že se nám podařilo právě arbitráž z bankovního sektoru vyhrát, protože reputace je vlastně klíčový faktor ve všech arbitrážních řízeních.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Říká ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl. Na stole mu zůstávají další 2 desítky nevyřešených arbitráží, ve kterých se rozhoduje o zhruba 20 miliardách korun.

Údajný dozorce John Demjanjuk může být souzen

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Údajný dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora John Demjanjuk může být podle německých lékařů souzen. Rodilému Ukrajinci se klade za vinu spoluúčast na zavraždění 29 tisíc Židů. O jeho vydání ze Spojených států do Německa se vedly dlouhé soudní spory.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Demjanjukovi příbuzní a právníci se stavěli proti vydání do Německa právě s poukazem na údajně chatrné zdraví 89letého bývalého rudoarmějce. Ten měl za války projít v německém zajetí výcvikem a ve vyhlazovacím táboře Sobibor pak měl podle obžaloby vodit židovské vězně do plynových komor. Němečtí lékaři po zevrubném prozkoumání fyzického a psychického stavu konstatovali, že Demjanjuk je způsobilý se účastnit soudního líčení. To ale podle nich nesmí trvat déle než denně dvakrát 90 minut. Státní zastupitelství by tak mohlo ještě tento měsíc vznést obžalobu. Samotný proces by pak měl začít na podzim. Demjanjukovi hrozí až 15 let vězení. Jiří Hošek, Český rozhlas Berlín.

Putin vyzval Washington ke zlepšení vztahů s Moskvou

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ruský premiér Vladimir Putin vyzval Washington ke zlepšení vztahů s Moskvou. Podle šéfa ruské vlády by Spojené státy měly upustit od plánů vybudovat v Evropě protiraketovou obranu. Putin to prohlásil jen několik dní před očekávanou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě, během níž by se obě strany měly dotknout řešení řady sporných otázek.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Rusko je podle premiéra Vladimira Putina připraveno spolupracovat na nápravě pochroumaných vztahů se Spojenými státy. Ty se podle jeho názoru mohou pohnout rychle kupředu, pokud Washington upustí od plánů na vybudování základen protiraketového deštníku v Evropě a také změní přístup k rozšiřování vojenské spolupráce s dalšími zeměmi. Očekává se, že obě témata budou během nadcházejícího americkoruského summitu na pořadu jednání Baracka Obamy jak s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, tak i premiérem Vladimirem Putinem. Obě strany tvrdí, že od návštěvy očekávají především obnovení důvěry, které zasadil ránu loňský postup Ruska v konfliktu s Gruzií. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas Moskva.

V Karlových Varech začíná filmový festival

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Právě dnes začíná v Karlových Varech 44. mezinárodní filmový festival. Díky kulturní události roku číslo 1, a to nejen v Karlovarském kraji, zavítají opět po roce do lázeňského města tisíce návštěvníků. A jak zjistila Růžena Valková, promítací sály se milovníkům filmového plátna otevírají už dnes.

Růžena VALKOVÁ, redaktorka:
Po celou dobu festivalu je lidem k dispozici 24 pokladen, nejvíce pak v hotelu Thermal, otevřeny jsou vesměs do půlnoci. Lidé se mohou těšit celkem na 234 snímků z celého světa, včetně 14 filmů soutěžních, prozradila umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

Eva ZAORALOVÁ, umělecká ředitelka festivalu:
Dále máme soutěž dokumentárních filmů, těch je okolo 20, potom máme soutěž Na východ od západu, to je také 14 filmů a i máme už potřetí soutěž Forum nezávislých, tam je jenom 12 filmů, protože se nám to těžko vejde do jednoho kina.

Růžena VALKOVÁ, redaktorka:
Letos bohužel Českou republiku nebude v soutěži zastupovat ani jediný snímek.

Eva ZAORALOVÁ, umělecká ředitelka festivalu:
Zkrátka my jsme potom pátrali mezi těmi filmy letošními hodně nedávnými a jinak žádný z nich nám nepřipadal dostatečně závažný na soutěž.

Růžena VALKOVÁ, redaktorka:
Hlavním tahákem prvního festivalového dne je ale bezesporu oblíbená jízda limuzín. První osobnosti filmové přehlídky bude možné vidět projíždět v limuzínách kolem 18. hodiny na trase mezi Grandhotelem Pupp a červeným kobercem před hotelem Thermal. Pro Radiožurnál Růžena Valková, Karlovy Vary.

Spustit audio

Více z pořadu