Ozvěny dne 28. srpna 2009

28. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Jan BUMBA, moderátor:
Deficit státního rozpočtu 230 miliard korun je alarmující, shodují se politici. Změny zákonů, které by ho mohly snížit, by se ale měly podle většiny z nich schvalovat až po volbách.

Michaela ŠOJDROVÁ, místropředsedkyně lidovců:
Já se domnívám, že by to měla být agenda té nové vlády.

Vojtěch FILIP, šéf komunistů:
Si myslím, že by bylo nejvhodnější, aby státní rozpočet nebyl k 30.9. odevzdán.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministr vnitra Martin Pecina zrušil kvůli střetu zájmů mandáty dvěma zastupitelům Karlovarského kraje.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Očekávám ústavní stížnost nikoli proti mému rozhodnutí, ale proti dikci toho zákona.

Jan BUMBA, moderátor:
Německá ekonomika se podle prestižního institutu DIW začíná znovu probouzet.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zítra bude oblačno, místy bouřky a teploty 18 až 22 stupňů.

Problémy se státním rozpočtem

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrý poslech přejí Kateřina Causidisová a Jan Bumba.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
S deficitem státního rozpočtu na příští rok se musí něco dělat, shodují se politici. Schodek 230 miliard je totiž podle některých z nich alarmující. shoda mezi nimi ale není v tom, jaká opatření by měla schodek snížit. Schvalovat by je pak nicméně podle většiny z nich měla až nová sněmovna.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Balíček opatření, která by měla snížit schodek rozpočtu, už dal dohromady ministr financí Eduard Janota. Předložit by ho chtěl ještě do voleb do sněmovny. Když to nepůjde, pak by ho přidal k rozpočtu jako doporučení a vypořádala by se s ním až nová dolní komora. Tato varianta je bližší i řadě politiků.

Michal DOKTOR, občanský demokrat:
To bylo od pana ministra naprosto nerealistické očekávání. Představte si, že se poslanci měsíc před volbami sejdou ve sněmovně, naprosto rezignují na politiku a přijmou bez rozpravy návrh úřednického ministra financí.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl občanský demokrat Michal Doktor. Do voleb by se možná zvládly některé dílčí kroky, ale rozhodně ne všechno, uvažuje sociální demokrat Milan Urban.

Milan URBAN, sociální demokrat:
Možná, že nějaký dílčí krok z hlediska legislativy a úspor provozních výdajů by byl možný, ale předpokládám, že většina rozhodnutí přijde až po volbách.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová si sice dovede představit, že by se opatření schvalovala ještě do voleb, i ona ale připouští, že to bude spíš otázka pro příští vládu.

Michaela ŠOJDROVÁ, místropředsedkyně lidovců:
Ona bude také samozřejmě pod tlakem, ale nebude pod tlakem předvolební situace.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa by se měl naopak ještě na poslední schůzi sněmovny změnit jednací řád dolní komory, aby se letos nemusel do sněmovny rozpočet předkládat do konce září.

Vojtěch FILIP, šéf komunistů:
Když ho vláda odevzdá až nové poslanecké sněmovně, nic se nestane, protože tato vláda samozřejmě bude pouze pověřena po volbách výkonem těch vládních funkcí do sestavení nové vlády.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Situace by se nicméně měla podle politiků začít řešit okamžitě po volbách. Veronika Malá, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Snížení schodku státního rozpočtu nemusí být úřady ministerstev tak jednoznačné. Mnohá totiž pracují s takzvanými mandatorními, tedy povinnými výdaji.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Typickým úřadem je ministerstvo práce a sociálních věcí, kde tvoří většinu rozpočtu peníze na výplaty důchodů a dalších dávek.

Štěpánka FILIPOVÁ, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí:
Tyto prostředky tvoří zhruba 95 procent celkových výdajů rozpočtové kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí. Pokud by se měly snížit, muselo by dojít ke změně celé řadě související legislativy.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekla Radiožurnálu mluvčí úřadu Štěpánka Filipová. Ministerstvo vnitra zřejmě přijde příští rok o 4 miliardy korun a podle mluvčího úřadu Vladimíra Řepky by další škrty hraničily se zajištěním funkce úřadu, která vyplývá ze zákona.

Vladimír ŘEPKA, mluvčí ministerstva vnitra:
Další škrty by mohly ohrozit plnění základních úkolů, které ministerstvu vyplývají ze zákona o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Potíže s citelnějšími úsporami budou zřejmě také na ministerstvu školství. Šéfka resortu chce pro učitele na platy 2 miliardy korun. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Ministr vnitra Martin Pecina zrušil mandát dvou zastupitelů Karlovarského kraje

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Ministr vnitra Martin Pecina zrušil mandát dvou zastupitelů Karlovarského kraje. Podle zákona o volbách do zastupitelstev krajů se dostali do střetu zájmů. Občanský demokrat Jaroslav Kočvara je ředitelem chebského gymnázia, které zřizuje rada Karlovarského kraje. Jan Hadrava, který kandidoval za hnutí Doktoři za uzdravení společnosti, pracuje jako vedoucí městské odboru správy majetku města v Jáchymově. Oba posty jsou podle zákona neslučitelné s funkcí zastupitele. Jde o vůbec první případ od doby platnosti zákona, kdy ministr o zrušení mandátu rozhodl. Pecina to udělal přesto, jak řekl Radiožurnálu, že s tím vnitřně nesouhlasí.

Martin PECINA, ministr vnitra:
Já myslím ale, že to není nijak kontroverzní rozhodnutí, že ti pánové ani nepolemizují o tom, že mám pravdu, ani zastupitelstvo o tom nepolemizuje, ale polemizují o smysluplnosti tohoto zákona. Proto očekávám ústavní stížnost nikoliv proti mému rozhodnutí, ale proti dikci toho zákona. V tom zákoně to tak je, já s tím vnitřně ztotožněn nejsem, ale prostě dikce zákona taková je, takže jsem jednal podle dikce zákona.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Oba krajští politici, jak Jaroslav Kočvara, tak Jan Hadrava, se obrátí na soud. Podle Kočvary totiž zákon o volbách do zastupitelstev krajů popírá ústavu České republiky, respektive Listinu základních práv a svobod, a to proto, že mu brání v přístupu k voleným a jiným veřejným funkcím za rovných podmínek.

Předvolební průzkum z přelomu července a srpna

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Podle nejnovějšího průzkumu agentury Factum Invenio by předčasné volby vyhráli sociální demokraté. Získali by 29 a půl procenta hlasů. ODS by skončila v těsném závěsu druhá. Na ČSSD podle průzkumu ztrácí 1 a půl procenta.

Petr MEDEK, redaktor:
Třetí by skončili komunisté s 13 a půl procenty hlasů. Na čtvrté místo se posunula nová strana TOP 09. Volilo by ji 11 a půl procenta lidí. Do sněmovny by se dostali ještě lidovci, kteří by získali 6 a půl procenta hlasů. V porovnání s červencovým průzkumem si pohoršila ODS asi o 4 procenta. Přízeň ČSSD a KSČM je na zhruba stejné úrovni. Výrazně si pak polepšila TOP 09. Agentura dělala průzkum v době od 31. července do 5. srpna. Na otázky týkající se voleb odpovědělo 937 plnoletých Čechů. Petr Medek, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ze začátku srpna ukazuje podobné výsledky. První by ve volbách skončila ČSSD s dvouprocentním náskokem na druhou ODS. Následovali by komunisté, TOP 09 a lidovci. O předvolební kampani politických stran budeme mluviti v Radiofóru už za pár minut.

Nejvyšší správní soud patrně přeruší projednávání kárných žalob na soudce a státní zástupce

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nejvyšší správní soud patrně přeruší projednávání všech kárných žalob na soudce a státní zástupce. Chce, aby ústavní soud přezkoumal jeho podobu. Proces je teď jen jednostupňový. Někteří ze soudců, se kterými je teď kárné řízení vedeno, proto položili otázku, jestli tím není porušeno právo na spravedlivý proces. Nemají totiž proti němu možnost opravného prostředku. Řekl to Radiožurnálu mluvčí správního soudu František Emmert.

František EMMERT, mluvčí správního soudu:
Nejvyšší správní soud tuto námitku přijal, opodstatněnou a obrátil se na ústavní soud s návrhem na posouzení ústavnosti zákona, na jehož základě se to kárné řízení uskutečňuje před Nejvyšším správním soudem.

Německá ekonomika by na podzim mohla začít znovu růst

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Už letos na podzim by německá ekonomika mohla začít znovu výrazněji růst. Po některých bankách potvrdil tuto předpověď také německý institut pro hospodářský výzkum DIW. Konec hospodářské krize vidí v dohlednu také kancléřka Angela Merkelová.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Oficiálně skončila recese už miniaturním růstem, který nejsilnější evropská ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí. Pro další 3 měsíce očekává institut DIW růst o desetin procenta. Pro všeobecné veselí je ale ještě podle analytika Stephana Kotze příliš brzy. Roční propad německého DPH by nicméně neměl být tak dramatický, jak se ještě před pár měsíci soudilo. Berlínský institut korigoval svůj vlastní odhad z mínus 6,4 procenta na necelých mínus 5 procent. I spolková kancléřka Angela Merkelová si myslím, že se německá ekonomika zřejmě odrazila ode dna. K oživení nejvíce přispívá průmyslová výroba. S problémy se naopak dále potýká stavebnictví. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Nápor aut na rakouských dálnicích

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Rakousku se naplno rozjel víkendový provoz spojený s návratem rodin z prázdnin a dovolené. Na mnoha místech se proto tvoří kolony. Nejvíce přetížená je podle očekávání A10, Tauernská dálnice.

Marie WOODHAMSOVÁ, redaktorka:
Provoz silně houstne směrem na Salcburk, protože se hodně německých turistů vrací zpět domů. U tunelu Katschberg je pětikilometrová kolona aut. Řidiči čekají na průjezd až 2 hodiny. Po nehodě kamionu je zablokovaný úsek dálnice A2 u výjezdu Oberwart směrem na Vídeň. Velmi přetížené jsou nyní výjezdy z Vídně. Hodně lidí chce ještě poslední prázdninový víkend strávit v přírodě. Na nejvíce frekventované Tauernské dálnici se očekává ještě dnes večer a v noci velmi hustý provoz. Z Rakouska pro Radiožurnál Marie Woodhamsová.

Jednání o umístění Slovanské epopeje

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pražská radnice se dohodla se zástupci Muchovy nadace na dalším jednání ohledně umístění Slovanské epopeje v Praze. To bude 8. září. Nehrozí tak, že město Praha rozhodne o osudu 20 pláten bez potomků Alfonse Muchy. Radiožurnálu to potvrdil přímo radní pro kulturu Milan Richter. Cyklus 20 pláten stále čeká na splnění Muchovy závěti. Před 80 lety jej malíř věnoval městu Praze pod podmínkou, že pro něj vybuduje výstavní síň.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Do konce září bude 20 olejomaleb o rozměrech 6 krát 8 metrů vystaveno na zámku Moravský Krumlov. O jejich dalším osudu jednají jak pražští radní, tak správce Muchova odkazu John Mucha od května tohoto roku.

Milan RICHTER, radní pro kulturu:
Pokud do konce srpna se nikdo neozve, tak budeme muset tu variantu zvolit sami.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Situace se ale podle radního Milana Richtera změnila. Právní zástupce Muchovy nadace hlavní město kontaktoval. Podle neoficiálních údajů se nejvíc spekuluje o možnosti vystavit v Praze nový pavilon a do té doby umísti Slovanskou epopej buď do Veletržního paláce a nebo ponechat na zámku Moravský Krumlov. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Spustit audio

Více z pořadu