Ozvěny dne 27. listopadu 2009

27. listopad 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
Financování sociálních služeb v krajích je pro příští rok ohroženo. V rozpočtu podle hejtmanů chybí více než polovina potřebných peněz.

Michal HAŠEK, předseda Rady Asociace krajů /ČSSD/:
Bohužel v tomto případě šlápla vláda vedle, 3,5 miliardy je přece jen příliš velké sousto, na které samy kraje nestačí.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko je na hranici chřipkové epidemie. Řada lékařů i pacientů ale očkování odmítá. Už otevřené vakcíny se přitom nemohou skladovat.

osoba:
Ta vakcína skutečně musí být použita do 24 hodin po rekonstituci, a pokud to ten lékař nestihne z jakéhokoliv důvodu, tu vakcínu musí znehodnotit.

Jan BUMBA, moderátor:
Český eurokomisař Štefan Füle bude mít na starosti další rozšiřování Unie.

Milena VICENOVÁ, velvyslankyně při Evropské unii:
Jsem spokojená, je to pěkné portfolio, je důležité a řekla bych, že je přiměřené pro Českou republiku.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zítra bude oblačno až polojasno, ojediněle slabý déšť a teploty do 10 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Tereza Tomášková a Jan Bumba.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pěkný večer.

Kraje řeší kritický nedostatek peněz na sociální služby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kraje řeší kritický nedostatek peněz na sociální služby. Hejtmani o tom dnes jednali v Plzni. Jak dodává reportér Ladislav Válek, na příští rok jim státní rozpočet zajišťuje zatím jen 45 % potřebných peněz.

Ladislav VÁLEK, redaktor:
Podle předsedy Rady Asociace krajů Michala Haška je situace kritická. V návrhu rozpočtu, který leží v Poslanecké sněmovně, stále chybí 3,5 miliardy korun.

Michal HAŠEK, předseda Rady Asociace krajů /ČSSD/:
To jsou peníze nejenom pro kraje, ale také pro města a obce a pro neziskové organizace, které se také podílejí na poskytování sociálních služeb. Bohužel v tomto případě šlápla vláda vedle.

Ladislav VÁLEK, redaktor:
Hejtmani přesto věří, že až státní rozpočet bude opouštět sněmovnu, bude v kolonce sociální služby pro příští rok částka zhruba 7 miliard korun.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
"Pokud by se ale suma v rozpočtu nenavýšila, pak by kraje byly nuceny vzít si úvěr," řekla hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová.

Milada EMMEROVÁ, hejtmanka Plzeňského kraje /ČSSD/:
Pak by samozřejmě kraje byly nuceny si vzít úvěr tím, že budou menší příjmy, což lze očekávat v rámci ekonomické krize a ještě úvěr k tomu a jeho splácení, tak to by omezilo veškeré další aktivity.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dluhy krajů se i bez toho už vyšplhaly na téměř 18 miliard korun. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ondřej JAKOB, mluvčí ministerstva financí:
Za první tři čtvrtletí letošního roku se zadluženost krajů oproti konci loňského roku zvýšila o necelých 3,1 miliardy korun, a to na téměř 17,7 miliardy korun.

Česko je na hranici chřipkové epidemie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko je na hranici chřipkové epidemie. Nemocných je něco přes 1900 na 100 tisíc obyvatel. Hranice pro epidemii jsou 2 tisíce na 100 tisíc.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Na vrcholu je epidemie ve Zlínském kraji. Virus už dobyl také Olomoucko a moravskoslezský region. Na Karlovarsku naopak ustoupil. Celorepubliková epidemie se čeká na začátku prosince. Další vakcíny přijdou asi v půlce příštího měsíce, a to kolem 90 tisíc. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková řekla, pro koho jsou určené.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Ty budou primárně pro osoby, které jsou zařazeny v tom dvoudávkovém vakcinačním schématu.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Pak přijde na další skupiny chronicky nemocných a zdravotníků. Řada lékařů i pacientů ale očkování odmítá. Otevřené desetidávkové balení vakcíny má ale životnost jenom 24 hodin. Radiožurnálu to potvrdil Lukáš Čermák, zástupce společnosti, která vakcíny vyrábí.

Lukáš ČERMÁK, zástupce společnosti, která vyrábí vakcíny:
Ta vakcína funguje právě těch 24 hodin, není možné očkovat dále.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Pokud lékař deset dávek nestihne použít, nehrozí mu za to žádná sankce. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Český eurokomisař Štefan Füle bude mít na starosti další rozšiřování Unie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Rozšiřování Evropské unie o nové státy bude mít v příští Evropské komisi na starosti Štefan Füle. Post rozšíření mu přidělil šéf komise José Manuel Barroso. Jde o významnější pozici než dosud a Praha o ni hodně stála. Češi byli podle diplomatů oceněni za to, že přijetí nových členů dlouhodobě prosazují.

Štefan FÜLE, český kandidát na eurokomisaře:
Já jsem s tím výběrem portfolia spokojený, bylo to portfolio, které Česká republika nabídla jako jedno z těch tří, které si dokáže představit.

Ondřej HOUSKA, redaktor, Brusel:
Praha post rozšíření získala i proto, že o něj letos neměly zájem skutečně vlivné státy. Češi se netají tím, že dlouhodobě by měly do Unie vstoupit všechny země Balkánu a Turecko. Například Francie je ale k takovým vyhlídkám hodně skeptická. Velvyslankyně při Unii Milena Vicenová se přesto nebojí, že by měl mít Füle v Bruselu se svými názory problémy.

Milena VICENOVÁ, velvyslankyně při Evropské unii:
Já bych řekla, že teď s ratifikací Lisabonské smlouvy bude trošku lepší atmosféra a nálada pro rozšíření.

Ondřej HOUSKA, redaktor, Brusel:
Důležité ekonomické posty v komisi jinak ovládly velké země. Především Španělsko, Francie nebo Itálie. Výjimkou je Fin Olli Rehn, který bude mít na starosti hospodářskou soutěž. Celou komisi ještě musí schválit Evropský parlament. Po současném týmu by mohla převzít žezlo od 1. února příštího roku. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nové roli Česka v Evropské komisi se budeme podrobně věnovat také za okamžik v Radiofóru.

Strana TOP 09 se sešla na historicky prvním sněmu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
TOP 09 má před sebou historicky první sněm. Na něm mají necelé 2 stovky delegátů zvolit vedení strany. Jediným kandidátem na předsedu je bývalý ministr zahraničí, senátor Karel Schwarzenberg. Pražský sněm by měl začít už za chvíli a sledovat ho bude reportérka Radiožurnálu Václava Vařeková. Václavo, jaká je na místě atmosféra, když se straníci TOP 09 takhle scházejí vůbec poprvé?

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Pěkný podvečer, no, tak na delegátech je vidět očekávání, i když předpokládají, že se sněm ponese, řekněme, ve velmi klidném duchu. Už proto, že by neměla přijít žádná velká překvapení, co se týče volby vedení strany. Jediným kandidátem na předsedu je Karel Schwarzenberg, prvním místopředsedou by se měl stát bývalý ministr a poslanec Miroslav Kalousek. Strana bude mít také 4 místopředsedy, no, a podle našich informací by jimi měli být Ludmila Müllerová, Marek Ženíšek, Jaromír Drábek a Pavol Lukša. Ten dvoudenní, to dvoudenní jednání tak má tedy hlavní cíl dát straně, kterou zatím vedl přípravný výbor, jakousi formu.

Pavel SEVERA, poslanec:
Věřím, že ten projekt bude úspěšný už z toho důvodu, že týhle zemi skutečně nezbývá nic jiného, než aby přišel někdo a měl odvahu říkat, že černá je černá, žlutá je žlutá.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl poslanec Pavel Severa. Senátor Karel Schwarzenberg nepokládá za úspěch ani tak uspořádání tohoto prvního sněmu, ale svá očekávání spojuje s parlamentními volbami.

Karel SCHWARZENBERG, senátor, bývalý ministr zahraničí, kandidát na předsedu strany /TOP 09/:
Povedlo se to dotáhnout, když vítězoslavně /nesrozumitelné/ do sněmovny. Před tím to ještě jsou pouze takový štace na cestě.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Dnes večer si tak delegáti vyslechnou zprávu přípravného výboru, no, a volba předsednictva je na programu zítra. Sněm začne za pár okamžiků, symbolicky vzhledem k názvu strany v osmnáct hodin a devět minut. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A o průběhu ustavujícího sjezdu strany TOP 09 vás budeme informovat i v dalším zpravodajství.

Bývalý německý ministr obrany Jung ve vládě skončil

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Německou vládu opouští první ministr, bývalý šéf resortu obrany Franz Josef Jung. Současný ministr práce a sociálních věcí tak přijal odpovědnost za skandál kolem zatajování informací o krvavém náletu na cisterny v Afghánistánu. Už včera stála aféra místo nejvyššího vojenského představitele Bundeswehru.

Jiří HOŠEK, redaktor, Berlín:
Člen CDU Jung se stal smutným rekordmanem, co se týče rychlosti, se kterou kdy německý ministr podal demisi. Po pouhém měsíci navíc odchází z jiného úřadu, než ve kterém se dopustil chyb. "Přijímám politickou odpovědnost za vnitřní komunikační politiku ministerstva obrany směrem k ministrovi," snažil se Franz Josef Jung i při čtení své demise obhajovat svůj postup při informování o obětech sporného náletu na cisterny unesené Talibanem. Současný ministr obrany KarlTheodor zu Guttenberg potvrdil, že i jemu zůstalo až do středy utajeno hned devět zpráv a hlášení o kontroverzním útoku, který si vyžádal na 142 obětí. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Americký raketoplán Atlantis přistál na Floridě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bezpečný návrat na Zemi má za sebou raketoplán Atlantis. Počasí bylo příznivé a vesmírné plavidlo přistálo bez problémů na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Vít POHANKA, redaktor, Spojené státy:
Včera ještě přála posádka Atlantis národu šťastné svátky Díkůvzdání z vesmíru. Dnes se raketoplán vrátil v plánovaném čase a za jasného slunečného počasí na Zem. Při jedenáctidenní misi dopravila šestičlenná posádka na Mezinárodní vesmírnou stanici třináct tun především náhradního materiálu a vybavení. Na Zem se ale vrátilo astronautů sedm. Atlantis totiž dopravil zpátky z vesmíru také astronautku Nicole Stottovou, která strávila na Mezinárodní vesmírné stanici tři měsíce. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Výstava Minulost lékařství a léčitelství v českých zemích od středověku do počátku 20. století

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lékařské nástroje, unikátní herbáře, lékárenská zařízení nebo polykací obrázky svatých a amulety, i to představuje dnes otevřená výstava s názvem Minulost lékařství a léčitelství v českých zemích od středověku do počátku dvacátého století. Na výstavě se podílela také Dana Motyčková z Etnologického ústavu Akademie věd. Lékařství a léčitelství se podle ní nedá v historii jednoznačně oddělit.

Dana MOTYČKOVÁ, Etnologický ústav Akademie věd:
Medicína nejvyšší, to byli lékaři, byla převážně teoretická, ovšem lékařů bylo velice málo od toho středověku v podstatě až do konce osmnáctého století, počátku devatenáctého, vedle nich pracovali právě chirurgové řemeslně vzdělaní, organizovaní do cechů, na venkově pracovali bylináři, napravovači, zaříkávači.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Expozice v pražské Novoměstské radnici bude otevřena až do 28. ledna příštího roku.

autoři: tet , bum
Spustit audio

Více z pořadu