Ozvěny dne 26. prosince 2005

26. prosinec 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Druhý svátek vánoční strávil každý z nás po svém. Výjimkou nebyly ani plné sjezdovky lyžařů, či koupající otužilci.

Svět si dnes připomněl rok od ničivého zemětřesení a následné vlny tsunami v jihovýchodní Asii.

U Sicílie se převrhla loď s asi dvěma stovkami imigrantů.

Ozvěnami dne vás provede Ondřej Kapic, dobrý večer.

Jak probíhal 2. svátek vánoční

Vánoce dnešním dnem na svatého Štěpána končí. Koleda a různé další zvyky připadají v lidovém pojetí Vánoc právě na dnešní liturgický svátek mučedníka Štěpána. Křesťanský svět si ho připomíná jako světce, který první položil život za Kristovo učení. Druhý svátek vánoční dnes lidé prožívají různě, někteří tradičně návštěvami příbuzných, jiní sportem anebo kulturou. Jak říká redaktorka Radiožurnálu Lucie Husárová, dva tisíce let starý příběh o zrození Ježíše Krista ožil dnes u pražské Lorety.

Lucie Husárová: Na schodech kostela svatého Jana Nepomuského mohli Pražané i turisté shlédnout staročeskou lidovou hru Živý betlém. Vánoce jsou časem, kdy se snažíme napravit to, co se v mezilidských vztazích během roku pokazilo. Potkávat se s druhými je silný vánoční apel, míní Jan Švarc, duchovní náboženské společnosti Českých unitářů.

Jan Švarc: Otevřeně říct, podívejte se, tak tohle to se mi nepovedlo, já jsem se sice snažil a vy jste to nepochopili, já jsem to asi zvoral. Pojďme začít znovu.

Lucie Husárová: Přestože hrady a zámky bývají v zimě většinou uzavřené, někde mají vánoční prohlídky dlouhou tradici. Na cukroví a punč můžete až do 21 hodiny zavítat třeba do vánočně vyzdobeného zámku v Boskovicích. Ozářenými prostory provádějí návštěvníky nadšenci v historických kostýmech. Podle organizátora Viktora Poulíka si přichystali také vánoční zámecké příběhy.

Viktor Poulík: Opravdu to bude hodně o těch Vánocích a o různých vánočních zvycích.

Lucie Husárová: Velký zájem přihlížejících vzbudilo také 71 otužilců, kteří se dnes tradičně ponořili do studené Vltavy. Nejstarším účastníkem 59. ročníku Memoriálu Alfréda Nikodéma byl Ladislav Nicek, který letos oslavil 92 narozeniny.

Ladislav Nicek: Každý, co vystoupí z tý ledový vody, tak vám řeknu, běží rád do tepla.

Lucie Husárová: Na sjezdových tratích v Krkonoších a Orlických horách leží až jeden a půl metru upraveného sněhu a 50 kilometrů běžeckých stop čeká na běžkaře v okolí jihočeského Zadova. Podle Luďka Sázky ze zadovského Skicentra je už Šumava plná turistů.

Luděk Sázka: Dnes celý den proudí na Zadov auta, naložená sáněmi, lyžemi a dychtivými rekreanty.

Lucie Husárová mluvila o čase vánočním pro křesťany nebo pro ateisty. Dnešek je ale významný také pro Židy na celém světě. Je dalším, druhým dnem Svátku světla, takzvané chanuky. Až do 2. ledna každým dnem zapalují svíce devítiramenného svícnu na paměť znovu posvěcení chrámu po vítězném povstání Judy Makabejského.

První výročí tsunami v Indickém oceánu

Jihovýchodní Asie a s ní zbytek světa si připomíná první výroční živelné katastrofy. Ta připravila o život 228 tisíc lidí. Na řadě míst Indonésie, Srí Lanky a Thajska se dnes konaly vzpomínkové akce, kterých se zúčastnily tisíce lidí z celého světa. Zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Marek sledoval dění v Thajsku.

Jaromír Marek: Na pobřeží šesti thajských provincií, které byly zasaženy loňskou vlnou tsunami se celý den scházeli pozůstalí obětí i ti, co živelnou katastrofu přežili. Na Andavanské pobřeží a především na ostrov Puket přijeli lidé doslova z celého světa. Rok po tsunami pohřešuje Thajsko stále přes 2.800 lidí, večerního pietního aktu na pláži v Kaolak se zúčastnila thajská princezna Ubul Ratana i thajský ministerský předseda Thaksin Šinawatra. Chtěl bych poděkovat všem, kdo byli při nás, katastrofa, která nás postihla, vyvolala novou vlnu, vlnu solidarity a pomoci. Děkujeme. Rok po tsunami je většina hotelů a restaurací opravena nebo znovu postavena. S výjimkou dvou míst, ostrova Pipi a letoviska Kaolak. Vracejí se i turisté, je jich ovšem mnohem méně, než by si zdejší lidé přáli. Turistický ruch zaznamená oproti loňskému roku až čtyřicetiprocentní ztrátu.

Jak řekla Radiožurnálu Hana Sklenářová, Češka žijící dlouhodobě na Srí Lance, na ostrov se pomalu ale jistě vracejí turisté.

Hana Sklenářová: Já si myslím, že se vzpamatovává Srí Lanka poměrně rychle, ale že to bude samozřejmě proces, který bude trvat po určitou dobu. Lidé zde na Srí Lance jsou poměrně silně věřící buddhisté či křesťané, či naklonění k dalším vírám, což jim hodně pomáhá a tudíž se na život a na smrt koukají trošičku jinak, než jsme my.

Mufizár Mahmúd, který zajišťuje komunikaci indonéského města Banda Acech s UNICEFEM, řekl pro televizi BBC, že celá oblast se pomalu, ale jistě vzpamatovává.

Mufizár Mahmúd: Máme naději, že se nám podaří znovu vybudovat Ačeh a mě velmi těší, že nám s tím pomáhá nejedna mezinárodní organizace. Lidé chtějí vidět okamžité výsledky, ale my na tom pracujeme, takže panuje tu velký optimismus, ale lidé musejí být trpěliví.

V běžném roce zaznamenají seismologové přibližně jednu nebo dvě zemětřesení v Tichém oceánu. Indický oceán letos rozvířilo jedno velké zemětřesení. Vlna, kterou způsobilo, ale naštěstí byla daleko menší, než loni v prosinci. Charles McCleeren, ředitel Pacifického centra pro varování před tsunami na Havaji Českému rozhlasu k tomu řekl.

Charles McCleeren: Svět je dnes lépe připraven, než byl před rokem na tsunami v Indickém oceánu a v dalších oceánech. Je tady ještě hodně práce, kterou je třeba dodělat. Když by se ale opakovalo to, co se stalo loni v Indickém oceánu, neviděli bychom ani zdaleka takový rozsah obětí, jako tomu bylo loni. Už jsou systémy, jak lidi rychleji varovat a výsledkem té hrozné tsunami bylo, že nyní celý svět ví, co tsunami dokáže a má o tom představu. Lidé v okolí Indického oceánu totiž ani netušili, co to tsunami je, jen trocha znalostí obyvatel může zachránit mnoho lidských životů i bez varovného systému.

Proces s Tymošenkovou zastaven

Ruská vojenská prokuratura zastavila proces s bývalou ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou. Ta měla podle obžaloby podplácet zástupce Ruského ministerstva obrany v době, kdy na Ukrajině vedla velký energetický podnik. Celá kauza byla ale podle soudu promlčena. Tymošenková, která loni stála po boku Viktora Juščenka v čele takzvané oranžové revoluce, veškerá obvinění odmítá. Přestože ji kvůli podezření z korupce počátkem září Juščenko odvolal, Tymošenková patří na Ukrajině k populárním osobnostem a chce příští rok znovu stanout v čele vlády.

Nový proces se zdravotnicemi v Libyi

Rozhodnutí libyjského soudu nařídit nový proces s pěticí bulharských zdravotních sester a palestinským lékařem uvítala Rada Evropy a Spojené státy. Generální tajemník Rady Evropy Tery Davis vyjádřil naději, že nový proces začne co nejdřív. Jak známo libyjský tribunál nižší instance zdravotníky odsoudil k trestu smrti za úmyslné šíření viru HIV mezi dětskými pacienty. Sestry tvrdí, že přiznání z nich bylo vynuceno násilím.

Další oběti v Iráku

Rebelové v Iráku dnes zabili nejméně 16 Iráčanů, především příslušníků iráckých bezpečnostních sil. Tři policisty a jednoho civilistu usmrtila a 17 lidí zranila série 4 téměř souběžných výbuchů na různých místech Bagdádu. Pět iráckých policistů zastřelili vzbouřenci u města Bákubá asi 60 kilometrů od Bagdádu. Útok vedla třicítka rebelů, kteří ostřelovali stanici v obci Burús z ručních a protitankových zbraní a z minometů. V oblasti Bákuby jsou zhruba stejně velkým počtem přívrženců zastoupeny obě hlavní náboženské obce v Iráku. Menšinoví sunnité a většinoví šíité.

Převržení lodě s uprchlíky u italského pobřeží

U italského pobřeží na Sicílii se ráno převrhla loď převážejí ilegální imigranty. Uprchlíci byli zcela vyčerpáni cestou po rozbouřeném moři. 179 lidí, mezi nimi i 10 žen, muselo na břeh doplavat. Italská pobřežní stráž ještě prohledává okolní vody, aby zjistila, jestli někdo další pomoc nepotřebuje. Uprchlíci podle první kontroly pocházejí z Alžírska, Tuniska a ze států Blízkého východu.

Přehled dalších zpráv

Španělská policie zlikvidovala mezinárodní gang pedofilů, když pozatýkala 18 podezřelých osob. Zadržela občany Španělska, Británie, Nizozemska, Argentiny, Ruska a Pákistánu.

Čínský soud uložil dvanáctiletý trest vězení disidentovi Suvan Kchingovi, obžalovanému z podněcování k podvrácení státní moci. Byl zadržován několik měsíců bez práva na advokáta.

Jihokorejští žalobci dále racionalizují svoji práci. Místo pouhého doručování běžnou poštou budou sdělovat obžaloby hříšníkům také textovými zprávami na displeji mobilního telefonu, který vlastní tři čtvrtiny jihokorejské populace. Služba se rozběhne cvičně už zítra.

Čeští polárníci už zase pracují na dostavbě vědecké stanice na Rossově ostrově v Antarktidě. Největší potíže mají s bahnitým terénem, který ještě na počátku polárního léta nestačil vyschnout. Vědecký areál by měl být zkolaudován v dubnu příštího roku. Bude stát celkem 50 milionů korun.

Jak na falešné podomní prodejce

Z Brněnska se policistům v závěru roku podařilo vytlačit falešné podomní prodejce, kteří hlavně starším lidem prodávali bezcenné zboží nebo je rovnou okrádali. Stalo se tak díky účinné spolupráci se starosty. Obyvatelé totiž byli varováni třeba místním rozhlasem, vysvětluje ředitel Okresního policejního ředitelství Brno venkov Bohumil Šimek.

Bohumil Šimek: Co jsme oslovili starosty, tak se nám ta situace značně zklidnila, musím říct, že jsme nezaznamenali od té doby žádný případ nějakého takového podomního prodeje, kdy by došlo k vylákání či okradení starých lidí.

Kroky ke zvýšení turistického ruchu na jihu Čech

Zajímavé turistické cíle na jihu Čech získají lepší značení, a to už od hraničních přechodů. Jihočeský kraj na to použije peníze z programu Evropské unie. Projekt představuje částku 12 a půl milionu korun a podle hejtmana Jana Zahradníka kraj přispěje zhruba dvěma a půl miliony.

Jan Zahradník: Zhruba by se jednalo o 16 kusů turistických informačních panelů a 4 hraničních přechodech mezi krajem a Horním Rakouskem, ve Studánkách, Dolním Dvořišti, Přední Výtoni a Zadní Zvonkové. A 20 tisíc kusů propagačních materiálů o nejvýznamnějších turistických cílech, dále dokončení značení významných turistických cílů na území kraje.

Letošní rok o vteřinu delší

Letošní rok skončí o vteřinu později. Rozhodla tak mezinárodní služba pro zemskou rotaci a referenční systémy. Ta dohlíží na dodržování časových standardů na zemi. Mezinárodní dohody určují, že se čas na zemi nesmí lišit o více než devět desetin vteřiny. Odchylky způsobuje zemská rotace, která se kvůli mořskému přílivu nepatrně zpomaluje. Poslední vteřina bude přidána před půlnocí londýnského času, konkrétně se na atomových digitálních hodinách objeví údaj 23 hodin 59 minut a 60 vteřin a pak teprve naskočí samé nuly.

Přehled hlavních zpráv

Pietní obřady se dnes konaly v Indonésii, Indii, Thajsku a na Srí Lance. Lidé si připomněli první výroční zemětřesení a následné přívalové vlny tsunami. Přírodní živel loni 26. prosince v oblasti Indického oceánu zabil přes 220 tisíc lidí a zkomplikoval život milionům dalších obyvatel.

Rebelové v Iráku dnes zabili nejméně 16 Iráčanů, především příslušníků iráckých bezpečnostních sil. Tři policisty a jednoho civilistu usmrtila a 17 lidí zranila série 4 téměř souběžných výbuchů na různých místech Bagdádu.

U italského pobřeží Sicílie se převrhla loď, převážejí ilegální imigranty. Plavidlo se převrátilo mezi městy Pocelo a Gela a 179 uprchlíků, mezi nimi i 10 žen, muselo na břeh doplavat.

Díky společnému úsilí starostů obcí už z Brněnska zmizeli falešní podomní prodejci, kteří okrádali hlavně starší občany. Jako velmi účinné se ukázalo varování místních rozhlasů.

Ozvěny dne připravila zpravodajská směna Radiožurnálu vedená Miroslavem Panuškou.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu