Ozvěny dne 25. dubna 2008

25. duben 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Dopravní podnik Ostrava podle inspekce chyboval

Vít DVOŘÁK; moderátor:
Jsme rádi, že vám můžeme zprostředkovat vše, co se děje. Čerstvé zprávy má Daniela Karafiátová. Přání dobrého večera vám od všech svých kolegů vyřizuje Vít Dvořák, váš průvodce následující hodinu, nerušený poslech.

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Ostravský dopravní podnik zatajil dvě mimořádné události na jednokolejce, kde nedávno došlo k tragické nehodě. V minulosti tam už totiž proti sobě soupravy dvakrát vyjely. Drážní inspekce proto příští týden zahájí s firmou správní řízení. Dopravnímu podniku hrozí až desetimilionová pokuta.

Andrea ČÁNOVÁ; redaktorka:
Tramvaje, které vyrazily proti sobě, tak takový obrázek mohli Ostravané vidět na jednokolejce už loni.

; osoba:
Ale že to zavčas ubrzdili, takže ta jedna tramvaj couvala.

Andrea ČÁNOVÁ; redaktorka:
Dopravní podnik ale o tom nesepsal žádný záznam a nehlásil to, a tím udělal chybu. Myslí si mluvčí drážní inspekce Zdeněk Neuser.

Zdeněk NEUSER; mluvčí drážní inspekce:
Dopravní podnik nám především tyto události nenahlásil, tím pádem je potom ani nešetřil a to místo mimořádné události nezajistil. Došlo tam k vyjetí jedné tramvaje do jízdní cesty druhé tramvaje, což z našeho pohledu je mimořádná událost ve smyslu zákona o drahách.

Andrea ČÁNOVÁ; redaktorka:
Náměstek dopravního podniku František Kořínek se o chystaném správním řízení dozvěděl od Českého rozhlasu. Jakékoliv provinění odmítá.

František KOŘÍNEK; náměstek dopravního podniku:
Tu informaci mám teďka od vás. Z hlediska hlášení, že jsme něco zanedbali, to pochybení necítíme. Podle našeho názoru se nejednalo o mimořádnou událost.

Andrea ČÁNOVÁ; redaktorka:
Vyšetřovatel případu Jiří Jícha chce na výslech pozvat i statutární zástupce dopravního podniku.

Německo zřejmě prodlouží omezení na svém pracovním trhu

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Plný přístup na německý pracovní trh zřejmě občané nových členských zemí Evropské unie včetně Česka získají až v roce 2011. Spolková vláda totiž podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung prodlouží příslušné přechodné období o další dva roky. Konečné rozhodnutí má padnout v první polovině příštího roku.

Jiří HOŠEK; redaktor:
Rozhodnutí blokovat přístup na německý pracovní trh po dobu dalších dvou let mělo padnout na zasedání předsednictva křesťanskodemokratické unie CDU. Listu FAZ to potvrdil jeho člen KarlJosef Laumann. Německá vládní koalice přitom původně počítala s tím, že postoj k této citlivé otázce zaujme nejdřív letos na podzim i s přihlédnutím k vývoji na pracovním trhu. Z německého průmyslu i některých východních spolkových zemí se navíc stále častěji ozývají hlasy volající po uvolnění podmínek pro pracovníky ze střední a východní Evropy. Kancléřka Merkelová si ale prý otevření trhu před rokem 2011 nedokáže představit. Koaliční partneři z SPD spojují tento krok se zavedením plošné minimální mzdy, což zase odmítá CDU.

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Podle českého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by německá vláda dalším omezením přístupu na svůj pracovní trh skandálně popřela evropské hodnoty.

Petr NEČAS; ministr práce a sociálních věcí /ODS/:
V současné době pracuje v Německu necelých třináct tisíc občanů České republiky, čili pokud by takto rozhodla německá vláda, tak by to bylo skutečně rozhodnutí, které nebere v potaz, že čeští občané nijak neohrožují pracovní trh v Německé spolkové republice a bylo by to rozhodnutí, které je proti všem evropským hodnotám, proti základním principům evropské integrace.

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra se k tématu vyjádří v Radiofóru.

ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Už potřetí se bude příští týden hlasovat o nedůvěře vládě. Hlasování vyvolala opoziční sociální demokracie. Nelíbí se jí totiž kroky, které vláda připravuje i které už prosadila. Současně pak upozorňuje na to, že kabinet nemá ani dostatečnou podporu lidí. Předchozí dva pokusy o pozice, sesadit koaliční kabinet, byly neúspěšné.

Veronika MALÁ; redaktorka:
Reformy, vyrovnání státu a církví, ale také aféry kolem vicepremiéra Jiřího Čunka. To jsou všechno věci, které se nelíbí sociálním demokratům. I proto by se podle nich mělo znovu ve sněmovně prověřit, jestli má kabinet dostatečnou podporu poslanců.

Jiří PAROUBEK; předseda ČSSD:
Tato vláda nedokáže řešit základní problémy téhle země. Ty takzvané reformy nemají podporu obyvatelstva, to je velmi vážné.

Veronika MALÁ; redaktorka:
Řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Komunisté se o tom, jestli sociální demokracii podpoří, poradí až v úterý na jednání poslaneckého klubu. Podle premiéra Mirka Topolánka by ale neustálé opakování hlasování o nedůvěře mohlo koalici i více stmelit.

Mirek TOPOLÁNEK; premiér /ODS/:
Tak zhruba co čtyři měsíce nás čeká tento kolorit. Přistupuju k tomu jako k ústavnímu právu.

Veronika MALÁ; redaktorka:
Zástupci ostatních koaličních stran nevěří, že by se příští týden mohlo opozici podařit kabinet sesadit, ani že by hlasování mohlo ovlivnit jednání o vyrovnání státu s církvemi o den dříve. Výhrady k určitým krokům vlády mají ale dlouhodobě někteří lidovci. Šéf jejich klubu Pavel Severa nicméně věří, že KDUČSL bude hlasovat jednotně.

Pavel SEVERA; předseda poslaneckého klubu KDUČSL:
Já jsem přesvědčen, že žádný z poslanců KDUČSL nemá tak závažný důvod, aby vyslovoval nedůvěru vládě.

Veronika MALÁ; redaktorka:
O nedůvěře vládě už se hlasovalo loni v prosinci a před tím v červnu. Tentokrát se poslanci sejdou ve středu 30. dubna.

Čína začne jednat s osobním zástupcem dalajlámy

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Čína začne jednat s osobním zástupcem dalajlámy. Peking tak vyhoví opakovaným žádostem tibetského duchovního vůdce o obnovení dialogu. V následujících dnech ho příslušné čínské ministerstvo bude kontaktovat. Dalajláma už rozhodnutí Pekingu přivítal. Čína viní duchovního vůdce, že stál za březnovými nepokoji, které se ze Lhasy rozšířily po celém Tibetu a do sousedních provincií. Jejich cílem mělo být podle Pekingu zdiskreditování letních olympijských her. Dalajláma ale takové obvinění odmítá.

Slovenský prezident podepsal sporný tiskový zákon

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Sporný tiskový zákon na Slovensku už podepsal i prezident republiky. Právní norma, která vyvolala silný odpor vydavatelů, začne platit už od června. Podle kritiků zákon omezí svobodu slova a obsah novin začnou zásadně ovlivňovat politici.

Lubomír SMATANA; redaktor:
Prezidentský podpis byla jen formalita, protože hlava státu už několikrát jasně oznámila, že tiskový zákon je demokratický a nic proti němu nemá. Prezident Ivan Gašparovič také argumentoval tím, že čím dřív zákon začne platit, tím rychleji se může dostat k Ústavnímu soudu, který jediný rozhodne, zdali opravdu omezuje svobodu slova. Ústavní soud však není vázaný žádnými termíny, a tak rozsudek může vynést jako v kauze interrupcí třeba až po šesti letech. Vydavatelé nejvíce kritizují právo na odpověď, které umožňuje politikům reagovat i na pravdivou zprávu.

Pražská burza zakončila týden růstem

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Pražská burza zakončila týden růstem. Hlavní akcie vyjádřené indexem PX posílily o půl procenta.

Tomáš MEDEK; redaktor:
Obchodníci dnes měli největší zájem o akcie Erste Bank a pojišťovací skupiny VIG, které posílily shodně o jeden a půl procenta. Developerská společnost Orko po skončení obchodování oznámila, že vyplatí dividendu třicet pět korun na akcii. Autobazar AAA prodal v prvním čtvrtletí o šest procent víc ojetin než ve stejném období loni. Cena akcie na to ale nereagovala. Koruna oslabila k euru na dvacet pět korun a dvacet dva haléře, k dolaru je kurz šestnáct korun a třináct haléřů.

Ropákem roku 2007 je Jiří Hodač

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Rok 2007 má svého ropáka. Je jím náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Údajně vyhrožoval občanským sdružením žalobami za škody způsobené jejich účastí v řízeních o stavbách. Ekologům se nelíbí ani Hodačův přístup k budování kontroverzních silnic a dálnic.

Lenka RÁKOŠOVÁ; redaktorka:
Právě síť dálnic je podle nového Ropáka Jiřího Hodače důkazem, že ministerstvo pracuje dobře.

Jiří HODAČ; náměstek ministra dopravy:
Je vidět, že se snažíme ve své podstatě co nejrychleji dostavět dálniční síť v České republice, v zásadě respektování veškerých přísných ekologických norem a především přání většiny občanů této republiky.

Lenka RÁKOŠOVÁ; redaktorka:
Mezi kandidáty byli například prezident Václav Klaus, pražský primátor Pavel Bém nebo středočeský hejtman Petr Bendl, ale i další přední postavy ODS. Objevily se proto spekulace, že nominace na Ropáky je motivovaná politicky. To pro Radiožurnál razantně odmítl jeden z poradců, ředitel Hnutí Duha Petr Machálek.

Petr MACHÁLEK; ředitel Hnutí Duha:
Já konkrétně když jsem se rozhodoval, komu udělit Ropáka, komu udělit Zelenou perlu, tak jsem politicky motivován rozhodně nebyl a díval jsem se pouze na ty věci, za které jsou dotyční nominováni.

Lenka RÁKOŠOVÁ; redaktorka:
Zelenou perlu udělovanou za antiekologický výrok získal prezident Václav Klaus.

Činoherní studio uvede jevištní podobu románu Klub rváčů

Daniela KARAFIÁTOVÁ; redaktorka:
Jako první divadlo na světě uvede dnes večer ústecké Činoherní studio jevištní podobu slavného románu Klub rváčů. Román Američana Chucka Palahniuka proslavil stejnojmenný film s Bradem Pittem a Edwardem Nortonem v hlavní roli. Ředitel Činoherního studia Jaroslav Achab Haidler Radiožurnálu řekl, že o tuto možnost usilovala mnohá divadla a studiu se to podařilo jako prvnímu.

Jaroslav Achab HAIDLER; ředitel Činoherního studia:
Získalo obrovskou šanci, že si přímo drze napsalo k autorovi, který je hlídán všemi svými agenty a nikomu jinému nepovolil vlastně jevištní realizaci toho svýho slavnýho románu Fight Club nebo Klub rváčů. No, a nám to náhodou vyšlo. My jsme s ním v podstatě kamarádi, na premiéru nepřijde.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu