Ozvěny dne 25. července 2005

25. červenec 2005
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Jiní tam ale dnes na svou dovolenou odlétají.

Česko opět zvyšuje bezpečnostní opatření.

Poslední rozloučení s Pavlem Dostálem bude tento čtvrtek.

Z Ozvěn dne vám dobrý pondělí podvečer přeje Ondřej Kapic.

V Egyptě po atentátech

Egyptská policie pátrá po nejméně šesti Pákistáncích, podezřelých ze sobotních atentátů v Šarm aš Šajchu a Naama Bay. Při teroristických útocích v těchto letoviscích u Rudého moře zemřelo nejméně 88 lidí, mezi nimi byl i jeden Čech a dalších 6 cizinců. Přímo ze Šarm aš Šajchu se hlásí zpravodaj Radiožurnálu Robert Mikoláš.

Robert Mikoláš: Policisté na všech bezpečnostních stanovištích v Šarm aš Šajchu a v Nalabej mají fotografie pěti desítek osob, které chtějí v souvislosti se sobotními atentáty vyslechnout. Mezi nimi je i 6 asi dvaceti až třicetiletých Pákistánců, kteří byli v Šarm aš Šajchu krátce před útoky ubytováni. Poté ale zmizeli, i když v recepcích hotelů zanechali své pasy. Příslušníci egyptských bezpečnostních sil podle místních sdělovacích prostředků obklíčili dvě beduínské vesnice v horách nedaleko Šarm aš Šajchu, kde se někteří z hledaných Pákistánců mohli ukrýt. Stále se ale také prošetřuje takzvaná palestinská stopa, kdy by útočníci mohli být spojeni s útokem v Tábě vloni v říjnu. Tehdy policie obvinila palestinské radikály, protože cílem atentátu byli hlavně turisté z Izraele.

Při pátrání po pachatelích sobotních atentátů se dnes egyptské policejní síly dostaly do přestřelky. Stalo se tak údajně u beduínských vesnic, kde se možná ukrývají dva hledaní Pákistánci.

Do Česka se dnes vrátilo několik set turistů, kteří se rozhodli kvůli sobotním teroristickým útokům přerušit svou dovolenou v Egyptě. Další mají přistát ještě před půlnocí. Navzdory explozím ale zhruba stejný počet lidí do egyptského letoviska Šarm aš Šajch odletěl. Například z ostravského letiště Mošnov to byla zhruba stovka turistů. Vypravila se mezi ně kolegyně Andrea Čánová.

Andrea Čánová: Mluvčí Eximtours Jan Koláčný upřesnil, že asi 30 turistů chtělo změnit letovisko, na cestě do Egypta ale trvají. Jen pár z nich pobyt zrušilo úplně.

Jan Koláčný: To bylo několik případů, to bych tady spočítal na prstech jedný ruky. Že prostě chtějí peníze zpátky a rozhodnou se třeba později.

Andrea Čánová: Odletová hala ostravského letiště Mošnov byla dnes kolem poledne plná turistů ověšených kufry a zavazadly. Chystali se na odlet do egyptského letoviska Šarm aš Šajchu.

Projevy účastníků: Dovolená je dovolená, ne? Myslím, že to dobře dopadne.

Já jsem si pro jistotu nechal u kartářky vyložit karty a všechny vyšly super, takže vůbec žádný strach není.

Může to bouchnout kdekoliv, to byl člověk nemohl jet vůbec nikam.

Andrea Čánová: Náhodně oslovení Ostravané turisty, kteří do postiženého letoviska odlétají, nechápou.

Projevy účastníků: Že riskujou, já bych se bála hrozně.

Proč tam chodí, tu jde o život.

Určitě bych já tam nejel, za žádnou cenu.

Andrea Čánová: Ministerstvo zahraničí pobyt v egyptském Šarm aš Šajchu nedoporučuje, říká mluvčí resortu Vít Kolář.

Vít Kolář: Turisté, kteří na to místo míří, můžou být nepříjemně překvapeni z toho, že některé služby, na které byli zvyklí, nefungují.

Andrea Čánová: Resort zřídil dokonce dvě linky, kde poskytuje informace o postižených oblastech.

Zvýšená bezpečnostní opatření u nás

Česká policie zvýší v reakci na útoky teroristů v Egyptě bezpečnostní opatření. Po jednání ústředního krizového štábu to oznámil ministr vnitra František Bublan. Jak dodává redaktorka Alžběta Havlová, ministr předpokládá, že plánované cvičení, simulující likvidaci následků teroristického útoku, se bude konat v polovině září.

Alžběta Havlová: Podle ministra budou aktivnější české zpravodajské služby. Bude vyšší dohled nad přepravou výbušnin, více bude oblastí, kam v letadlech létá policejní doprovod a bude se více využívat kamerový systém ve městech.

František Bublan: Bude navýšen počet psů, protože jsou schopni odhalovat bomby nebo nějaké výbušniny.

Alžběta Havlová: A co je hodně důležité ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí se budou policisté podílet na ověřování vízových žádostí. Premiér Jiří Paroubek doplnil, že bezprostřední nebezpeční útoků teroristů České republice nehrozí, ale zároveň se taková akce nedá předem vyloučit.

Jiří Paroubek: Byli jsme informováni od jednotlivých našich bezpečnostních služeb, že České republice bezprostředně nehrozí riziko, ale to neznamená, že je z tohoto rizika vyloučena.

Ratifikace úmluvy OSN o potlačování financování terorismu

Česko už je jedinou zemí Evropské unie, která dosud neratifikovala úmluvu OSN o potlačování financování terorismu. Ministerstvo vnitra tvrdí, že důvodem nepřijetí dohody světového významu je nechuť českých zákonodárců uzákonit trestní odpovědnost právnických osob. Více informací má reportér Jan Hrbáček.

Jan Hrbáček: Uzákonění trestní odpovědnosti právnických osob, tady managementů firem, je jedním ze stěžejních bodů protiteroristické úmluvy. Náměstek ministra vnitra Miloslav Koudelný Radiožurnálu řekl, že tento fakt a pomalý legislativní proces v Česku kritizovala mise Evropské komise, EUROPOLU, Velké Británie a Malty už na konci loňského roku.

Miloslav Koudelný: V České republice neexistuje trestní odpovědnost právnických osob, ta je touhle tou úmluvou připravována a je tam předpokládána.

Jan Hrbáček: Podobně jako čeští zákonodárci se až donedávna k ratifikaci úmluvy OSN stavělo i Irsko. V Česku ale úmluvu stále jen leží na stolech politiků, šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS namítá, že OSN doporučované uzákonění trestní odpovědnosti právnických osob není možné považovat za přelomový nástroj v boji proti terorismu.

Jan Vidím: Myslím si, že není možné, abychom přejímali bez jakékoliv diskuse všechna doporučení, která nám snaží různá mezinárodní instituce, a zrovna v tomhle konkrétním případě jsem přesvědčený, že trestní odpovědnost právnické osoby není nic, co by nám mohlo nějak dramaticky pomoci v boji proti terorismu.

Jan Hrbáček: V rámci protiteroristických opatření požadují bezpečnostní složky rozšíření pravomocí a vstup do mnoha databází, například civilní rozvědka by chtěla odposlouchávat telefony, což ji zákon neumožňuje. Vidím ale míní, že pravomoci této služby jsou dostačující.

Šetření po atentátech v Londýně

Britská policie zveřejnila jména dvou ze čtyř mužů, kteří jsou podezřelí z neúspěšného čtvrtečního pokusu o atentáty v Londýně. Je to sedmadvacetiletý Muktar Mohammed Said a čtyřiadvacetiletý Yasina Hassana Omara. Identitu dalších dvou pravděpodobných pachatelů zatím vyšetřovatelé neznají. Pokračuje naše zvláštní zpravodajka v Londýně Petra Steinerová.

Petra Steinerová: Britští policisté zveřejnili přesné informace o tom, ve kterých částech města se útočníci ve čtvrtek pohybovali a požádali obyvatele Londýna o pomoc při pátrání. Předpokládají, že útočníci zatím neopustili Velkou Británii. Podle vyšetřovatelů je možné, že se ukrývají u kompliců a chystají nové atentáty. V souvislosti se čtvrtečními útoky dnes také policie zatkla další dva podezřelé. V Londýně pokračuje vyšetřování pátečního omylu policistů, kteří v metru zastřelili nevinného Brazilce. Jeho rodina zvažuje žalobu na britskou policii.

Policie nad touto nešťastnou událostí vyjádřila politování. Trvá ale na tom, že v nynější situaci zvýšeného veřejného ohrožení ze strany teroristů musí mít i nadále právo třeba i zabít při snaze zastavit sebevražedné atentátníky. Čtvrteční útoky v Londýně nikoho nezranily, ale vyvolaly strach. Při předchozích podobných atentátech 7. července zemřelo přes 50 lidí a na 700 dalších bylo zraněno.

Přehled dalších zpráv

Popularita vlády Jiřího Paroubka roste. Její práci hodnotilo v červenci podle agentury STEM jako velmi dobrou, či poměrně dobrou 38 procent občanů. Je to nejlepší hodnocení českého kabinetu od roku 2003. V žebříčku důvěryhodnosti nadále vede prezident Václav Klaus, kterému věří 73 procent lidí.

Ceny benzínu a nafty dál stoupají. Cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stoupla na průměrných 29 korun 36 haléřů. Nafta zdražila na 29 korun a 10 haléřů. Nejvíce rostly ceny pohonných hmot na jižní Moravě.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec podal návrh na zahájení kárného řízení proti soudci Okresního soudu v Teplicích Jindřichu Pojkarovi. Ten podle Němce zavinil, že se členové údajného mezinárodního gangu, který v Česku organizoval prostituci, dostali na svobodu.

Poslední rozloučení s Pavlem Dostálem

Česká veřejnost vzdává poslední hold ministru kultury Pavlu Dostálovi. Jeho život včera uzavřela ve věku 62 let rakovina. Od dnešního odpoledne do pátku můžete v sídle Ministerstva kultury v pražském Nostickém paláci připojit svůj podpis na kondolenční listiny k vyjádření soustrasti. Reportérka Lenka Jansová doplňuje, že v následujících dnech mohou lidé přijít od 10 do 18 hodin.

Lenka Jansová: Dnes odpoledne se přišlo pod kondolenční listiny podepsat na 150 lidí.

Projevy účastníků: Pan Dostál byl moje krevní skupina.

Léta jsem pracoval v kultuře a s Pavlem jsme se znali a myslím si, že tedy jaksi po panu Tigridovi asi to byl nejlepší tedy ministr kultury, kterého jsme v posledních 50 letech měli.

I když jsem politicky na pravé straně, myslím, že i pan ministr Dostál byl jeden z mnohých, který byl velmi oblíben, tak jdu se s ním rozloučit.

Lenka Jansová: Kondolenční listiny mohou lidé podepisovat také v Olomouci u vchodu do radnice na Horním náměstí. Podobně jako v Praze tam budou do pátečního podvečera. Památku zesnulého ministra si připomíná také Poslanecká sněmovna, na které vlaje černý prapor. V poslaneckém křesle nahradí Pavla Dostála Jana Hamplová, bývalá sociální demokratka, která dnes není v žádné straně. Jana Hamplová podle svých slov nechce dělat Paroubkově vládě potíže a stojedničkovou koaliční většinu Dostálovo úmrtí tedy neohrozí.

Jana Hamplová: Já si myslím, že teď je úkol určité zákony přijmout, ty zákony, které teď sociální demokracie navrhuje mi jsou blízké, byť ne se všemi částmi souhlasím, ale jsou to opravdu dílčí věci, na kterých samozřejmě nemohu stavět v tuto chvílí nějaký svůj nesouhlas.

Lenka Jansová: Premiér Paroubek považuje spekulace o tom, kdo nahradí Pavla Dostála v ministerské funkci tak krátce po jeho smrti za neetické. Vhodného kandidáta hodlá vybrat v srpnu po návratu z dovolené. Úřad vlády se podílí na přípravě posledního rozloučení s Pavlem Dostálem. To se uskuteční ve čtvrtek v Národním divadle.

Vytěsňování malých akcionářů v některých společnostech

I dnes pokračovalo takzvané vytěsňování malých akcionářů. Rozhodly o tom například mimořádné valné hromady České pojišťovny a společnosti OKD. Další majoritní vlastníci dnes oznámili, že chtějí v nejbližší době podniknout stejný krok, bude se to týkat akcionářů podniků Pivovary Staropramen, České přístavy, Juty Dvůr Králové nebo Prechezy, kde chce vykoupit drobné akcionáře většinový vlastník, společnost Agrofert holding. Důvody tohoto jevu shrnuje ekonomická redaktorka Radiožurnálu Jitka Hanžlová.

Jitka Hanžlová: Velcí akcionáři využívají možnosti, kterou jim poskytla novela Obchodního zákoníku. Ta nebývale a bez povšimnutí prošla Poslaneckou sněmovnou a říká, že majitel více než 90 procent akcií se může vypořádat se zbylými podílníky. Za akcie jim přitom může nabídnout cenu, kterou stanoví znalec. Podstatné je, že toho znalce si většinový akcionář sám vybere a cenu nikdo další neschvaluje. To se samozřejmě nelíbí drobným akcionářům. Například dnes na valné hromadě OKD kritizovali politiky, že takovou změnu dopustili. Poslanecká sněmovna už schválila další novelu této novely. Ani ta ale není podle mluvčí Komise pro cenné papíry Ivy Sedláčkové dokonalá, protože předpokládá, že cenu za akcie bude komise schvalovat u všech společností.

Iva Sedláčková: Tedy i těch, které nikdy nebyly obchodované na veřejných trzích. Tyto nekotované společnosti nemají vůči komisi žádnou informační povinnost a komise tedy nemá podrobné znalosti o jejich ekonomické situaci tak, aby mohla vydat odborně fundované stanovisko.

Jitka Hanžlová: Navíc, pokud novelu novely schválí senátoři, začne platit nejdříve za měsíc. Do té doby ty společnosti, které chtějí vytěsnit malé akcionáře, to stihnout. Podle odhadu firmy Czechia by se podobný postup mohl týkat více než 300 společností.

Proces v Vladimírem Hučínem

Před Okresním soudem v Přerově opět stanul někdejší disident a příslušník Bezpečnostní informační služby Vladimír Hučín. Podle státního zástupce měl známý antikomunista v době svého působení u BIS vyvolávat v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovávat tajné materiály, neoprávněně shromažďovat osobní data a nelegálně držet zbraň a výbušniny. Informace o dnes neveřejném hlavním líčení se pokoušela získat kolegyně Jana Zemková.

Jana Zemková: Podle soudce Michala Jelínka dnes soudní síní v rámci dalšího dokazování zazněly i utajované skutečnosti. Po květnových výsleších svědků z řad příslušníků BIS a policie přijdou zítra na řadu již civilisté a tak soudce vyhoví žádosti obhájců a do jednací síně vpustí veřejnost.

Michal Jelínek: Budou probíhat výslechy dalších svědků, kteří už nebudou hovořit o utahovaných skutečnostech, dále budeme vyslýchat znalce, kteří v přípravném řízení zpracovávali znalecký posudek na pana obžalovaného.

Jana Zemková: Vladimír Hučín dosud všechna obvinění odmítá jako vykonstruovaná. Podle obžalovaného také neexistuje důvod k tomu, aby byl celý proces utajován.

Vladimír Hučín: Nejlépe by bylo, kdyby se celý ten zpravodajský spis zveřejnil a ohrožení mohou cítit pouze ti, kteří prošli podvodem přes bezpečnostní prověrky a dneska prostě ovládají státní správu.

Jana Zemková: Hučínův případ se projednává již třetím rokem. K dnešnímu dni čítá sedmisvazkový spis již více než dva tisíce šest set stran.

Proces potrvá do čtvrtka.

Odletí Discovery?

Nejstarší americký raketoplán Discovery by měl být už za 24 hodin na oběžné dráze se sedmičlennou posádkou na palubě. V Kennedyho Vesmírném středisku na Floridě probíhá odpočítávání před startem. Vesmírná agentura chce obnovit po dvou a půl letech od havárie Columbie lety raketoplánu i přes to, že se jí nepodařilo uspokojivě vyřešit záhadu selhávajícího čidla v palivové nádrži, který způsobil zrušení minulého startu. Za jakých podmínek Discovery odstartuje, zjišťoval náš severoamerický zpravodaj Miroslav Konvalina.

Miroslav Konvalina: NASA bude při plnění hlavní nádrže kapalným vodíkem sledovat 4 čidla, která by měla krátce po startu Discovery zabránit tomu, aby došel kapalný vodík a poškodily se motory. Podle předpisů vesmírné agentury musí pracovat normálně všechna 4 čidla na dně palivové nádrže s vodíkem. Čidlo číslo 2 selhalo při minulém pokusu o start 13. července. Technici nyní mimo jiné prohodili kabely mezi senzorem číslo 2 a číslo 4. Test proběhne při plnění paliva. Pokud bude reagovat jen jedno z čidel číslo 2 nebo 4, tak dostane Discovery zelenou i přes to, že bude spolehnutí jen na tři čidla ze čtyřech. V případě, že by se stalo cokoliv jiného, může být start raketoplánu opět odložen. Současné startovací okno vyprší koncem července a další se otevře v září.

Janáček a Luhačovice

Největší moravské lázně ode dneška patří hudebnímu festivalu Janáček a Luhačovice. Na 14. ročníku se během šesti dnů představí čeští i zahraniční umělci, kteří předvedou převážně skladby Leoše Janáčka. Přehlídka nabídne milovníkům vážné hudby 8 koncertů. Na zahajovacím koncertě se představí zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů v čele s novým šéfdirigentem, čtyřiadvacetiletým Jakubem Hrůšou. Jako sólistka vystoupí houslistka Gabriela Demeterová.

Přehled hlavních událostí

Pátrání po šestici Pákistánců, kteří byli v sobotu viděni v egyptském letovisku Šarm aš Šajch a Naama Bay nadále pokračuje. Egyptská policie zveřejnila jejich fotografie získané z jejich pasů.

Do Česka se dnes vrátilo několik set turistů, kteří se rozhodli kvůli sobotním teroristickým útokům přerušit svou dovolenou v Egyptě. Další mají přistát ještě před půlnocí. Zhruba stejný počet turistů tam ale dnes na svou dovolenou odlétá.

Česká policie zvýší v reakci na útoky teroristů v Egyptě bezpečnostní opatření. Aktivnější budou české zpravodajské služby, bude se více využívat kamerový systém ve městech a zvýší se počet policejních psů, schopných odhalovat výbušniny.

Poslední rozloučení s ministrem Dostálem bude ve čtvrtek v Národním divadle v Praze. Promluví na něm herci Jiřina Jirásková a Tomáš Töpfer. Smuteční shromáždění bude ukončeno minutou ticha a státní hymnou. Čas od 12 do 16 hodin je určen pro veřejnost.

Ozvěny dne připravila zpravodajská směna Radiožurnálu vedená Stanislavem Vintrem.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu