Ozvěny dne 16. července 2009

16. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
První cestující, kteří už museli žádat o kanadská víza, dnes odletěli z Prahy do Toronta. Cestu na velvyslanectví ve Vídni většinou hodnotili jako zbytečný stres navíc.

osoba:
Samozřejmě nám to vadí a kdybychom to věděli někdy v únoru, kdy jsme si bookovali letenku, tak bychom určitě neletěli.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Taxikáři se poprali se strážníky v centru Prahy kvůli vyhrazeným stáním, které jim magistrát zrušil.

osoba:
Vy za to, pane, berete peníze.

osoba:
Vy děláte divadlo tady pro ty novináře.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V autobuse, který havaroval v Egyptě, Češi pravděpodobně nebyli, potvrdil to mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka.

Milan ŘEPKA, mluvčí ministerstva zahraničí:
Ještě dále ověřujeme a zjišťujeme, zda vůbec mezi cestujícími byli občané České republiky, nicméně ty prvotní informace nasvědčují tomu, že pravděpodobně ne.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zítra bude jasno, později se od západu zatáhne a přijde déšť i bouřky, teploty 28 až 32 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Kateřina Causidisová a Jan Bumba.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Hezký večer.

První cestující, kteří už museli žádat o kanadská víza, dnes odletěli z Prahy do Toronta

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Hezký večer. Prvních 183 lidí dnes odletělo na pravidelné lince z Prahy do Toronta. Mezi nimi už byli i ti, kteří museli narychlo v minulých dnech odjet vyřídit si kanadské vízum do Vídně. Dnes ráno totiž skončilo dvoudenní přechodné období, během kterého bylo možné vízum vyřídit až za oceánem. Kanada znovu zavedla vízovou povinnost v úterý kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Stres a komplikace, to bylo zavedení kanadských víz hlavně pro ty lidi, kteří dnes odlétali do Toronta. Na otočku se totiž museli vypravit do Vídně, aby vůbec dnes mohli odletět.

osoba:
Samozřejmě to bylo na poslední chvíli, ale včera jsme jeli do Vídně, a tak jsme to tam nějakým způsobem vystáli nakonec, takže bylo to prostě nečekaná situace a v podstatě 1 den dovolené navíc.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Stejnou zkušenost potvrzuje i Petr Kužvart z Bečova nad Teplou, který do Prahy přijel vyprovodit své 2 dcery.

Petr KUŽVART:
Všeho nechali a za 24 hodin vlastně dojeli do Vídně, vystáli tam frontu, počkali na vydání, vrátili se zpátky, včera večer nebo včera v noci tak, aby dneska dopoledne mohli odlítat.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Platné vízum musí všichni cestující předložit už v Praze na letišti. Pokud ho nemají, aerolinie je vůbec nepustí k odbavení. Pro vízum je nutné jezdit do Vídně a nic se na tom zatím měnit nebude.

Michael VLČEK, mluvčí kanadské ambasády v Praze:
Kanadské velvyslanectví neobdrželo od kanadské vlády nějaké signály o tom, že by byl záměr otevřít vízové oddělení v Praze.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl mluvčí kanadské ambasády v Praze Michael Vlček. Žádost je nicméně možné poslat i poštou, kurýrem nebo je vyřídit přes cestovní kanceláře. Veronika Malá, Radiožurnál.

Státní zástupce Ivo Ištván prohlásil, že Renata Vesecká by měla odstoupit

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Státní zástupce Ivo Ištván otevřeně prohlásil, že jeho nadřízená nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká by měla odstoupit. Bývalý vrchní státní zástupce v Olomouci Ištván už dříve ostře kritizoval postup Renaty Vesecké při vyšetřování kauzy někdejšího vicepremiéra a předsedy KDUČSL Jiřího Čunka. Ištván v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že nevěří v důvěryhodnost nejvyšší státní zástupkyně, a proto by podle něj měla ze svého místa odejít.

Ivo IŠTVÁN, státní zástupce:
Tak já se domnívám, že ano. Paní doktorka Vesecká moji důvěru jako Ivo Ištvana rozhodně nemá. Zdůrazňuju, že skutečně každý státní zástupce musí být důvěryhodný, protože kážemeli jaksi víno, respektive vodu, nemůžeme pít víno. Samozřejmě zase posluchači, veřejnost ví, který státní zástupce na kolik je důvěryhodný a na kolik důvěryhodný není.

Odpor obcí proti úložišti jaderného odpadu trvá

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Odpor obcí proti úložišti jaderného odpadu trvá. Tvrdí navíc, že vláda chce posunout rozhodování narychlo dopředu. Má totiž v pondělí projednávat politiku územního rozvoje České republiky. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška ale Radiožurnálu potvrdil, že konkrétní jména obcí, kde by mohlo úložiště vzniknout, by měla z územního plánu zmizet.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
"Konec rekreace, turistiky i ekologického zemědělství, už teď nás poškozuje jenom ta možnost, že by u nás úložiště mohlo být," říká starosta Nadějkova na Táborsku Zdeněk Černý.

Zdeněk ČERNÝ, starosta Nadějkova:
Kolik investorů, kteří chtěli třeba dělat nějaké větší rekreační zařízení, uvažovali o volbě nějaké krajiny a bylo jim celkem jedno, kde to bude, líbil se jim náš kraj a když se dozvěděli, že tu to nebezpečí je, i když pravděpodobně je 1:6, tak stejně je odradí.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška chce v pondělí vládě navrhnout, aby v politice územního rozvoje žádná konkrétní jména obcí, kde by mohlo úložiště vzniknout, nebyly. Mluvčí Martin Ayrer také odmítá, že s obcemi nekomunikují.

Martin AYRER, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj:
V rámci veřejného připomínkování politiky územního rozvoje 2008 navíc ministerstvo uspořádalo 2 veřejná projednávání této věci, a to v Praze a v Brně.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Místo pro úložiště jaderného odpadu stát vybírá už dlouho. Úložiště by mělo začít fungovat v roce 2065. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O problematice úložišť jaderného odpadu budeme mluvit i za chvíli v Radiofóru.

Na české podniky útočí další katalogová firma

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na české podniky útočí další katalogová firma, nizozemská společnost World Business Guide rozesílá formuláře na objednávku inzerce v katalogu. Dopis, formulář i internetové stránky nizozemské firmy budí dojem, že jde o bezplatnou službu, ale podnikatelé ve skutečnosti musejí zaplatit až několik tisíc eur, varuje Sdružení obrany spotřebitelů. Jeho mluvčí Jan Mišurec připomíná, že nejde o první takovou firmu.

Jan MIŠUREC, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů:
Jedná se o stejný postup, jaký používá například společnost European City Guide, se kterou mají negativní zkušenosti mnozí podnikatelé. Ti v omylu odeslali formulář na stejném principu a posléze jim společnost doručuje upomínky a výzvy k zaplacení. My proto všem společnostem doporučujeme nepodepisujte a neodesílejte žádný formulář, aniž byste si přečetli veškeré informace a nebyli seznámeni se všemi důsledky, které odeslání formulářů přinese.

Bouřky s přívalovými dešti znovu působily škody

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zaplavené domy, stovky evakuovaných lidí, nešťastné děti na letních táborech to je dnešní pohled na Žďársko. Jihovýchodem Vysočiny se v noci prohnaly bouřky s přívalovými dešti a na některých místech spadlo i přes 50 milimetrů srážek. Asi nejhorší situace byla v okolí Velkého Meziříčí. Voda páchala škody i severněji v okolí Bystřice nad Pernštejnem.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Přišlo to doslova jako blesk z čistého nebe.

osoba:
Najednou takovej hukot a voda se prostě ..., přišlo to, kroupy padaly, valilo se to.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Popisuje situaci v obci Křídla starší paní toho času při úklidu návsi. Hasiči během večera a v noci evakuovali přes 100 lidí, další desítky odešly do bezpečí samy. Rybník se špatnou hrází ohrožoval rodinu Josefa Vojty v Dolní Rožince.

Josef VOJTA:
Já jsem zachraňoval kačeny, chodil jsem po pás ve vodě, no.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Evakuace se týkaly i několika dětských táborů. Pobyt bohužel předčasně skončil pro děti ze Zeměpisné společnosti z Brna, které trávily léto pod rybníkem Mezibořský u Strážku na Žďársku.

osoba:
Potůček, kterej má běžně metr a půl až 2 metry, má teďka 23, 25 metrů na šířku.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Další varování meteorologů před dešti platí pro Vysočinu na páteční noc. Pro Radiožurnál Milan Kopecký, Žďársko.

V centru Prahy se dnes odpoledne taxikáři poprali se strážníky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V centru Prahy se dnes odpoledne taxikáři poprali se strážníky. Taxikáři na protest zablokovali bývalé stanoviště firmy Sedop. To totiž před 2 dny zrušil pražský magistrát a udělal z něj stání pro invalidy.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Strážníci chtěli odtáhnout taxík, který blokoval místo pro invalidy a strhla se rvačka. Taxikáři a jejich stoupenci na jedné straně a městští strážníci na straně druhé, několik lehce zraněných na obou stranách, 4 lidé byli zadrženi, u 2 z nich policie prověřuje útok na veřejného činitele. Mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf si za rozhodnutím magistrátu zrušit stání na Staroměstském náměstí stojí. Taxikáři si zde účtovali 99 korun za kilometr.

Jiří WOLF, mluvčí pražského magistrátu:
Je to skupina lidí a skupina taxikářů, která opravdu dělala ostudu. Vždyť všichni ví, že v případě, že si někdo sedne do taxíku a prostě ujede 5 kilometrů a má zaplatit 600 korun, takže to je prostě částka, která je, která je nereálná, která je v rozporu s dobrými mravy.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Protestující taxikáři podle Zdeňka Ponerta žádnou vyhlášku neporušují, protože na dveřích mají jasně napsáno, že jezdí za 99 korun na kilometr.

Zdeněk PONERT:
Každý, kdo jezdí za 28 korun, tak buď porušuje fond pracovní doby, to znamená, že v tom vozidle nesedí 8,5 hodiny, ale sedí v tom voze 12 hodin, 14 hodin, 16 hodin, anebo okrádá zákazníky.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Hlavní město dalo firmě Sedop výpověď už v srpnu 2005 kvůli opakovanému porušování stanovených podmínek. Od té doby vedli taxikáři a magistrát 3 soudní spory. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

V Íránu odstoupil šéf Státní agentury pro atomovou energii

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Íránu odstoupil šéf Státní agentury pro atomovou energii GholámRezá Akázáde. Oznámila to agentura ISNA s upřesněním, že rezignoval už před 3 týdny a opustil zároveň i post vicepremiéra, viceprezidenta země. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prý s rezignací souhlasil.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
GholámRezá Akázáde vedl agenturu pro atomovou energii 12 let. Ve vysokých funkcích se tedy pohyboval už za předchozích i reformátorských vlád prezidenta Chátamího. Před světovou veřejností však obhajoval íránský jaderný program i za současného prezidenta Ahmadínežáda, který je na západě naopak vnímán jako radikál. Agentura ISNA neuvedla žádný důvod Akázádeho rezignace, politik ale odstoupil za situace, kdy Íránem zmítají spory kolem regulérnosti nedávných voleb. Oficiálně je vyhrál Ahmadínežád. Za nezákonně odstaveného vítěze se ale považuje MírHosejn Músaví. Právě ten byl velmi blízkým spojencem Ákázádeho v 80. letech, kdy byl Músaví premiérem a Ákázáde jeho zástupcem. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

11 obětí si vyžádala nehoda autobusu v Egyptě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
11 obětí si vyžádala nehoda autobusu v Egyptě. Stala se na cestě do Luxoru u města Safága. Nákladní vůz jedoucí v protisměru si při předjíždění čelně srazil s autobusem. Na jeho palubě byly v době neštěstí hlavně turisté ze Srbska.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
Češi v havarovaném autobuse pravděpodobně podle posledních informací vůbec ani nebyli. Mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka tak vyvrátil původní zprávy některých médií.

Milan ŘEPKA, mluvčí ministerstva zahraničí:
Mohu potvrdit, že mezi zraněnými a zemřelými osobami nebyli občané České republiky. Ještě dále ověřujeme a zjišťujeme, zda vůbec mezi cestujícími byli občané České republiky, nicméně ty prvotní informace nasvědčují tomu, že pravděpodobně ne.

Lubica BERGMANOVÁ, redaktorka:
K dopravním nehodám dochází v Egyptě často. Na vině je hlavně nedodržování předpisů. Jen loni zahynulo podle egyptských úřadů na tamních silnicích víc než 8 tisíc lidí. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Americká popová zpěvačka Anastacia se od 20 hodin představí v Tesla Aréně

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Americká popová zpěvačka Anastacia se od 20 hodin představí v Tesla Aréně. Koncert rodačky z Chicaga bude věnovaný zejména písním z nové desky Heavy Rotation. Letošní evropské turné absolvuje s částí své rodiny, která se na pódiu také představí. Velký prostor dostane zpěvaččina matka Diane Hurley, která je zároveň známou tváří amerického divadla Broadway. Říká to Markéta Feniková z pořádající agentura.

Markéta FENIKOVÁ, pořádající agentura:
A vůbec Anastacia připravuje velkolepou show s úžasnou videoprojekcí, nádherným outfitem, ve kterým se představí. Fanoušky mužského pohlaví láká tím, že se objeví ve spodním prádle a myslím si, že celé to vystoupení bude opravdu velkolepé a je se na co těšit.

Spustit audio

Více z pořadu