Ozvěny dne 14. října 2007

14. říjen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Hasiči likvidovali požár ve firmě na autodíly na Mladoboleslavsku

moderátorka:
Obyvatele Mladé Boleslavi vyděsil dnes odpoledne černý dým. V nedalekém Řepově hořela výrobna plastových součástek pro mladoboleslavskou automobilku. Podrobnosti od redaktorky Jany Huzilové.

Jana HUZILOVÁ, redaktorka:
Na místě zasahovalo sedm záchranných hasičských jednotek nejen z Mladé Boleslavi, ale i širokého okolí. Jejich přesný počet nevěděl ani velitel zásahu Bedřich Brabec.

Bedřich BRABEC, velitel zásahu:
Výrobní hala hořela, když jsme přijeli, no, tak hořely palety, tady plastový vlastně, takže ani nevím, kolik je tady jednotek, budeme kontrolovat, v jakým stavu je konstrukce, jak to vypadá dál, jestli nedošlo k dalšímu ohrožení, monitorovat ovzduší a všecko to, co se dělá při požárech.

Jana HUZILOVÁ, redaktorka:
Požár se podařil hasičům dostat pod kontrolu během hodiny. Krátce před půl třetí se k situaci vyjádřil i policejní mluvčí Ladislav Mareš.

Ladislav MAREŠ, tiskový mluvčí mladoboleslavské policie:
Podle mých informací došlo k zahoření skladovacích prostor ve firmě Faurecia poblíž Mladé Boleslavi. V tuto chvíli nevíme, co bylo příčinou požáru, a to je předmětem dalšího šetření.

Jana HUZILOVÁ, redaktorka:
Nikdo ze zaměstnanců, kteří byli v době požáru na místě, nebyl zraněn. Kouř je jen vyděsil.

zaměstnanec firmy:
No, tak byl tam všude dým, vlastně kouř a po pár minutách nastala teda evakuace s tím, že vás vlastně všechny, všechny z tý expedice evakuovali na vrátnici a tam nás zatím vlastně drží, no.

Jana HUZILOVÁ, redaktorka:
Podle tiskového mluvčího automobilky Jaroslava Černého není zatím jasné, jestli dnešní požár ve Faurecii ovlivnil výrobu ve Škodě Auto. Příčina požáru a hmotné škody se nyní vyšetřují.

Dana Kuchtová nevyloučila odchod z vlády kvůli Lužnému

moderátorka:
Odchodem zelených z vlády pohrozila exministryně školství Dana Kuchtová. V televizi Prima prohlásila, že k tomu může dojít, pokud koaliční partneři nebudou respektovat jejich kandidáta na ministra školství Dušana Lužného. Donedávna náměstek Kuchtové se nelíbí premiérovi Topolánkovi, protože prý patří do manažerského týmu, který při vedení resortu selhal. Předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques ale soudí, že její stranická kolegyně Kuchtová předbíhá událostem. Nepovažuje totiž za pravděpodobné, že by premiér Lužného odmítl, aniž by k tomu měl závažné důvody. Za takový ale nepovažuje výhradu, že byl spolupracovníkem bývalé ministryně.

O osudu nové budovy Národní knihovny bude jednat Bém s Jehličkou

moderátorka:
Ministr kultury Václav Jehlička chce s pražským primátorem Pavlem Bémem mluvit o okolnostech stavby nové budovy Národní knihovny. Za nešťastný přitom označil postup pražských zastupitelů za ODS, kteří nejprve souhlasili s výběrem místa na Letné a teď návrh architekta Jana Kaplického odmítají. A protože mají v zastupitelstvu většinu, mohou stavbu zablokovat. Pokračuje redaktorka Lucie Husárová.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
O knihovně mají pražští zastupitelé jednat v lednu nebo v únoru. Ministr kultury Václav Jehlička z KDUČSL hodnotí jejich dosavadní kroky jako nešťastné.

Václav JEHLIČKA, ministr kultury /KDUČSL/:
Ředitel Národní knihovny dostal úkol stavět Národní knihovnu, on šel na magistrát a oni mu dali místo na Letné a pan architekt Kaplický samozřejmě stavěl ten projekt na tom umístění.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
A bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák z ČSSD jde ještě dál a k diskusi kolem návrhu architekta Kaplického říká.

Vítězslav JANDÁK, bývalý ministr kultury:
Víte, jsou možné dvě věci. Jedna věc je, že tady je skutečnej Kocourkov, a druhá věc je, že třeba jde o to, aby vyhrál nějaký jiný návrh, tak třeba to bude architektonický jaksi salon, který bude bližší vládě pražské.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
ODS je ochotna tolerovat stavbu umístěnou dál od centra Prahy. S případnou změnou místa ale nesouhlasí architekt Jan Kaplický. Návrh podle něj počítá s výhledem a parcelou na Letné a jiné místo by znamenalo jeho kompletní přepracování. Televizi Nova před třemi dny řekl.

Jan KAPLICKÝ, architekt:
Já nemám důvod, proč to přesouvat a soutěž byla vyhlášena na toto místo, ta knihovna tak, tak vystupuje nad panoramatem z těch stromů.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Hlavním důvodem stavby je nedostatek prostoru v Národní knihovně. Krajním řešením je tedy podle šéfa knihovny Vlastimila Ježka rozšíření kapacit buď památkově chráněného Klementina nebo Centrálního depozitáře v Hostivaři.

Zachránce dětí Nicholase Wintona převezli do nemocnice

moderátorka:
Nicholas Winton, zachránce několika stovek židovských dětí, leží na koronární jednotce v pražské nemocnici. Zdroj z Všeobecné fakultní nemocnice ČTK potvrdil, že je tam osmadevadesátiletý Brit už od čtvrtka. Wintonův zdravotní stav se údajně zhoršil kvůli náročnému programu, který právě absolvoval v Praze. Účastnil se například konference Fórum 2000, setkal se studenty, s prezidentem Václavem Klausem nebo ministryní obrany Vlastou Parkanovou, která mu předala Záslužný kříž obrany prvního stupně. Winton zachránil před jistou smrtí v koncentračních táborech šest set šedesát devět židovských dětí z Československa, když jim umožnil útěk do Británie.

Stanislav Gross předal potřebné dokumenty policii

moderátorka:
Expremiér Stanislav Gross prý vyslyšel výzvu svých stranických kolegů a poskytl policii všechny důležité informace o koupi akcií společnosti Moravia Energo. Grossův obchod prověřuje policie, protože na něj trestní oznámení podal provozovatel protikorupční linky Jiří Jehlička. Domnívá se totiž, že bývalý premiér mohl zneužít informace, které měl jako představitel státu k dispozici.

Čeští filmaři přišli o natáčení třetího pokračování Letopisů Narnie

moderátorka:
Čeští filmaři přišli o natáčení třetího pokračování Letopisů Narnie. Jak České televizi řekl Vladimír Kuba, ředitel barrandovského studia, kvůli nevyhovujícím finančním podmínkám od nás odchází projekt zhruba za čtyři miliardy korun. Američtí producenti prý byli s našimi službami maximálně spokojeni, ale když si spočítali náklady na třetí díl, vyšel jim jako levnější Nový Zéland a Malta.

Tragická dopravní nehoda na Karlovarsku

moderátorka:
Šestnáctiletá dívka zemřela v noci na dnešek při havárii auta v Hroznětíně na Karlovarsku. Řídil ho teprve šestnáctiletý mladík, který vyvázl jen s lehkým zraněním. Další stejně stará dívka má těžká poranění a leží v karlovarské nemocnici. Ze zatím neznámých důvodů mladík nezvládl vůz a vyjel ze silnice.

V Bělorusku probíhají demonstrace za podporu integrace do Evropy

moderátorka:
Stoupenci běloruské opozice uspořádali demonstraci na podporu integrace do Evropy. Úřady ji oproti očekávání povolily, a tak se v centru Minsku sešly tisíce lidí. Průvod lemovaly početné bezpečnostní síly. Ty ale nezasáhly, přestože demonstranti provolávali protivládní hesla. Na podporu běloruské opozice se konaly demonstrace také v několika evropských městech. Na pražské Václavské náměstí přišlo vyjádřit solidaritu asi čtyřicet lidí. Lukašenkův autoritářský režim v poslední době naznačuje ochotu více spolupracovat s Evropskou unií. Ministr zahraničí například podpořil otevření úřadu Evropské komise v Minsku.

Německého prezidenta napadl ve Frankfurtu nad Mohanem neznámý muž

moderátorka:
Psychicky narušený muž napadl dnes německého prezidenta. K útoku došlo před Svatopavelským kostelem v centru Frankfurtu nad Mohanem. Detaily má redaktor David Šťáhlavský.

David ŠŤÁHLAVSKÝ, redaktor:
Horst Köhler právě vycházel z katedrály, kde se udílela tradiční Mírová cena knižního veletrhu. Policejní mluvčí Manfred Vorhausen z metropole nad Mohanem televizi NTV řekl, že blíže neurčený muž z davu se vrhnul nečekaně na prezidenta a tahal ho za klopy saka. Policie popírá, že by ho současně škrtil. Pachatel byl okamžitě zadržen. Hlava státu je v pořádku, po psychické i fyzické stránce. Politický nebo rasový podtext se vylučuje, i když prezident v té chvíli doprovázel laureáta knihkupecké ceny Samuela Friedländera, známého židovského intelektuála. Podle jednoho z tělesných strážců prezident s útokem na svou osobu musí počítat, protože vyhledává často kontakt s obyčejnými lidmi. Köhler ani po útoku nezměnil program a o incidentu se nedoslechli ani vystavovatelé na veletrhu, potvrzuje ředitelka české účasti Dana Kalinová.

Dana KALINOVÁ, ředitelka:
Ne, ne, ne, ne. To od vás slyším poprvé. Když jsem mluvila s německými kolegy nedávno, tak o tomhle jsme nehovořili.

Jednání o umístění radaru v Česku budou pokračovat

moderátorka:
Americkočeská jednání o radaru budou pokračovat i přes nejnovější varování z Moskvy. Do deseti dnů se v Praze objeví americký ministr obrany Robert Gates a do Vánoc další představitelé jeho resortu. Česko nehodlá bilaterální rozhovory s Američany přerušovat. V příštím roce by se podle amerických předpokladů mohla rozjet technická příprava na stěhování samotného radaru z Marshallových ostrovů. Podrobnosti má redaktor Miroslav Konvalina.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Dolaďování programu šéfa Pentagonu Roberta Gatese v Česku vrcholí. Konkrétní datum jeho pražských jednání nemohou američtí diplomaté potvrdit, ale důležitým signálem, že se ani přes nová varování nejvyšších představitelů Ruska jednání o radaru s Českem nezastaví, bude Gatesovo setkání s premiérem Mirkem Topolánkem. Zatímco prezident Putin a jeho ministři zahraničí a obrany se v pátek snažili Roberta Gatese a ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou v Moskvě přesvědčit, aby s budováním evropské části jejich protiraketového deštníku nespěchali, Spojené státy se chystají na to, že před Vánoci využijí jednání ministrů obrany a zahraničí zemí NATO, aby se příprava systému protiraketové obrany nezastavila. Studie o stěhování radaru z Tichomoří na zatím neurčité místo jsou zatím u ledu, ale mohou začít v průběhu příštího roku.

Vojenská junta v Barmě zprovoznila internetové spojení

moderátorka:
Barmská vláda postupně uvolňuje přísná bezpečnostní opatření zavedená po zářijových masových protestech. Obnovila internetové spojení, které přerušila, aby se ze země nedostaly informace o zatýkání opozičních představitelů. Zkrátila také zákaz vycházení, který teď platí už jen v noci mezi třiadvacátou a třetí hodinou. Násilné potlačení protivládních demonstrací vyvolalo kritiku mezinárodního společenství. Vojenská junta už ale dostává situaci zase pod svou kontrolu. Večer pozatýkala několik opozičních studentských vůdců.

Centrum Simona Wiesenthala popřelo zprávy o smrti Ariberta Heima

moderátorka:
Centrum Simona Wiesenthala popřelo zprávy o smrti nacistického zločince Ariberta Heima. Lékař, kterému se přezdívalo doktor smrt, podle tvrzení bývalého plukovníka izraelského letectva Dannyho Baze zahynul před pětadvaceti lety. Měla ho vypátrat a popravit tajná organizace sova, která pracovala v ilegalitě. Baz to uvádí ve své autobiografické knize s tím, že se na operaci sám podílel. Podle Centra Simona Wiesenthala to ale není pravda a Heim, který za války zavraždil stovky lidí, když jim vpichoval benzin přímo do srdce nebo je operoval bez anestezie, stále žije a figuruje na seznamu nejhledanějších nacistů.

Čeští včelaři úspěšné vyvážejí své produkty do zahraničí

moderátorka:
Čeští včelaři úspěšné vyvážejí své produkty do zahraničí. Jak ale zjistila redaktorka Eva Hůlková, nevyužívají všechny možnosti, které mají.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Čeští včelaři by se mohli více rozmáchnout. Přejít od individuálního včelaření na pomezí hobby a obchodu k pořádnému byznysu. Agrární analytik Petr Havel je přesvědčen, že toto je bílé místo v agropotravinářském evropském obchodování a že čeká právě na Čechy.

Petr HAVEL, agrární analytik:
Kdybychom dokázali vyrobit více medu než třeba v současné době, tak by to mohl být i dobrý byznys pro mezinárodní agrární nebo agropotravinářský obchod, protože zatímco Česká republika je v produkci medu přebytková, tak naopak Evropská unie je ve výrobě medu výrazně nedostatková a zhruba padesát procent své spotřeby musí dovážet.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Jenomže k tomu by bylo třeba začít včelařit takříkajíc ve velkém, jít do rizika a mít hodně včelstev víc, než je dosud mezi českými včelaři zvykem.

Petr HAVEL, agrární analytik:
Problém České republiky je takové to malé, lidové včelařství, to znamená, ti jednotliví chovatelé mají jen několik rojů a díky tomu to nemá ty atributy průmyslové výroby a také tím pádem jsou vyšší náklady na výrobu medu.

moderátorka:
A na závěr přehled nejdůležitějších zpráv.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu