Ozvěny dne 14. 8. 2001

14. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Pokutu až 50 milionů korun by mohly zaplatit společnosti Eurotel a RadioMobil

Pokutu až 50 milionů korun by mohly zaplatit společnosti Eurotel a RadioMobil.. Ty totiž podle Úřadu na ochranu hospodářské soutěže omezovaly svého konkurenta, společnost Český Mobil, když za volání do jeho sítě svým zákazníkům účtovaly hovorné podstatně vyšší než sobě navzájem. S okolnostmi případu vás seznámí Bohumír Mazáč.

Nejmladší mobilní operátor se postupem obou větších společností cítil poškozen. Podle mluvčího Českého Mobilu Igora Přerovského proto byl značný nepoměr mezi příchozími a odchozími hovory do jeho sítě.

Igor Přerovský: Zákazníci se často mylně domnívali, že vysoké ceny za volání do sítě Oskar jsou stanoveny společností Český Mobil, zatímco ve skutečnosti Oskar neměl žádnou možnost ovlivnit výši těchto konkurenčních cen.

Verdikt o pokutě ještě nenabyl právní moci. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář proto odmítá potvrdit, zda firmy tuto pokutu skutečně dostaly. Nepřímo však připustil, že se jeho úředníci tímto případem zabývali.

Josef Bednář: Úřad zahájil dvě správní řízení týkající se dvou společností podnikajících na trhu telekomunikací. Ukončil toto řízení koncem července a vydal takzvaná nepravomocná rozhodnutí.

Mluvčí RadioMobilu Jiří Hájek nicméně potvrdil, že jeho společnost už rozhodnutí úřadu obdržela.

Jiří Hájek: Já mohu potvrdit, že jsme od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dostali rozhodnutí a proti tomuto rozhodnutí jsme podali rozklad, to znamená, toto rozhodnutí zatím nenabylo právní moci.

Rovněž Eurotel se hodlá proti verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odvolat.

Antimonopolní úřad se bude zabývat zakázkou MDS na tisk testů pro autoškoly

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se bude zabývat zakázkou ministerstva dopravy na tisk písemných testů pro autoškoly. Ministerstvo si je nechalo udělat za 40 milionů korun od soukromé firmy, údajně bez výběrového řízení. Předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář potvrdil, že bude posuzovat, zda tak neporušilo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Josef Bednář: I když zadavatel se rozhodne postupovat tím zjednodušeným postupem, to jest osloví jednoho uchazeče přímo, musí vždy dodržet zákonný postup, který je stanoven přesně v paragrafu 50 zákona o zadávání veřejných zakázek. To právě bude předmětem šetření. Cílem je zjistit indicie o tom, zda by k tomuto porušení zákona mohlo dojít či nikoliv.

Ve zkušebních testech pro žáky autoškol se našly chyby. Někteří z absolventů se proto cítí být poškozeni. Jména těch, kteří u zkoušek neuspěli, budou zveřejněna koncem září. Testy přitom navrhlo a schválilo ministerstvo dopravy a spojů. To pochybení přiznalo a prostřednictvím náměstka Karla Holla slíbilo okamžitou nápravu.

Karel Holl, náměstek ministra dopravy a spojů: Ten humbuk, který je vyvolán, si myslím, že je zcela zbytečný, budeme přesně vědět někdy koncem září asi, kolik těch případů je, a podle toho se potom ministerstvo zachová. Ale já tvrdím, že skutečně to budou v řádech jednotlivci.

Makedonský parlament zatím nebude jednat o ratifikaci mírové dohody

Makedonský parlament začne jednat o ratifikaci mírové dohody, až mise NATO odebere albánským povstalcům alespoň třetinu zbraní. Ve Skopje to dnes prohlásil předseda parlamentu Stojan Andov. Misi Severoatlantické aliance otevřel cestu včerejší podpis mírové dohody mezi představiteli makedonských a albánských politických stran. Při operaci nazvané Essential Harvest by vojáci NATO měli shromáždit zbraně a munici, které dobrovolně odevzdají povstalci.

ČR vytvoří v rámci mise KFOR společnou jednotku se Slováky

Česká republika vytvoří v rámci kosovské mise KFOR společnou jednotku se Slováky. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý dnes Radiožurnálu řekl, jak bude vytvoření společné jednotky se Slováky vypadat.

Jiří Šedivý, náčelník generálního štábu AČR: Spolu se slovenskou armádou vytvoříme prapor, přibližně asi v poměru 2: 1, to znamená, ze 494 osob 395 bude z České republiky a 99 ze Slovenska. Proporcionálně budou příslušníci slovenské armády i plnit úkoly na štábu tohoto praporu a kontingentu.

Rakouští představitelé se nadále vyjadřují proti opětovnému spuštění JETE

Rakouští politici i ekologičtí aktivisté se nadále vyjadřují vesměs velmi ostře proti opětovnému spuštění Temelína. Kriticky se k obnovení zkušebního provozu vyjádřil v rozhovoru pro Český rozhlas také sám rakouský kancléř Wolfgang Schüssel.

Wolfgang Schüssel, rakouský kancléř: Je mi velice líto, že se nepočkalo na výsledky prověrek Temelína. Bylo by to určitě moudřejší, zůstává stále ještě hodně otevřených otázek. Ekologická zkouška ještě není ukončena a také mezinárodní komise je ještě v plné práci.

Nejvyšší soud USA odmítl odložit popravu muže odsouzeného v nezletilosti

Nejvyšší soud Spojených států odmítl odložit popravu muže, který byl odsouzen za vraždu v nezletilosti. O zítřejší popravě Napoleona Beasleyho v Texasu rozhodlo vyrovnané hlasování soudců, které dopadlo poměrem 3: 3. Pro odklad popravy je totiž zapotřebí většiny hlasů. Spojené státy jsou podle zprávy Amnesty International jedinou vyspělou zemí světa, která popravuje nezletilé odsouzence. Z Washingtonu telefonuje zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

K ojedinělému výsledku v devítičlenném soudním tribunálu Nejvyššího soudu USA došlo poté, co se tři soudci zdrželi hlasování kvůli profesionálním vztahům se synem oběti vraždy, který je sám federálním soudcem. Napoleon Beasley spáchal vraždu před sedmi lety ve věku sedmnácti let. Nejvyšší soud USA by měl dnes rozhodnout, zda americká ústava zakazuje popravy osob, které nedosáhly v okamžiku spáchání zločinu osmnácti let. Expertní skupina Komise OSN pro lidská práva v Ženevě dnes vyzvala Spojené státy, aby uvalily moratorium na tresty smrti kvůli podezření z rasové zaujatosti.

Británie zřejmě předběžnými kontrolami na Ruzyni porušila některé mezinárodní dohody

Postup britských imigračních úředníků při kontrolách na pražském letišti Ruzyně byl neprůhledný a odehrával se na nejasném právním základě. Velká Británie zřejmě předběžnými kontrolami porušila některé mezinárodní dohody. Tvrdí to Český helsinský výbor, který na pohovory dohlížel. Ten také požádal o vyjasnění českou vládu. Více Jan Mišurec.

Porušena byla zřejmě konvence OSN o uprchlících, protože úředníci znemožnili odlet několika romským rodinám, které na ostrovech chtěly požádat o politický azyl. Nikdo ale nemůže zabránit uchazeči o azyl, aby celou procedurou prošel. Výbor po vládě například žádá, aby jasně řekla, co se stane se záznamy rozhovorů, a také, zdali mohou záznamy rozhovorů s odmítnutými žadateli ohrozit jejich další cesty do Británie. Podle asistentky výboru Selmy Muhičové se po české vládě také žádá lepší řešení problémů, se kterými se Romové ve společnosti potýkají.

Selma Muhičová: Aby vláda vlastně vypracovala dlouhodobou strategii, která by působila na vzdělání Romů, na vzdělání dětí, na výzkum, který by umožnil svým způsobem pochopit, jak ti Romové sami sobě rozumí, jak se cítí, co by byly ty možnosti té integrace, a tak dál, ale hlavně zamezit prostě té násilné a nenásilné diskriminaci. A na to prostředky vláda teďko má, přesto to nedělá.

Romové mají podle výboru strach, a tak odjíždějí do Británie přes jiné země. Od středy příštího týdne proto chtějí nevládní úředníci opět kontrolovat jejich odbavování na pražském letišti Ruzyně. Kromě letů do Británie a Irska budou dohlížet také na jejich cesty do Skandinávie.

Tragickou nehodu letadla L-39 u Pelhřimova mohla zavinit technická porucha

Tragickou nehodu vojenského letadla L-39 u Pelhřimova mohla zavinit technická porucha. Dnes o tom informovali představitelé vyšetřovací komise. Analýza takzvané "černé skříňky" tomu ale nenasvědčuje. Podle původních informací způsobil havárii 28letý pilot, který při pádu letadla před čtrnácti dny zahynul. Více od Františka Lutonského.

Armáda upřesnila, že stále vyšetřuje dvě varianty.

Stanislav Suchý: Že se stala chyba jak na letecké technice, tak u pilota.

Říká šéf vyšetřovací komise Stanislav Suchý.

Stanislav Suchý: Obě verze samozřejmě umožňuje jak záznam z toho záznamového zařízení, jednak musíme provést technické expertízy, abychom vyloučili, že to, co není monitorováno záznamovým zařízením, že se neporouchalo na letounu.

Černá skříňka monitoruje jen určité přístroje. Porouchat se tedy mohla některá mechanická část. Pilot prý žádnou závadu nehlásil a kontrolní věž nezaznamenala žádné tísňové volání. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý proto říká, že letec mohl mít také zdravotní problémy.

Jiří Šedivý, náčelník generálního štábu AČR: No, my teď musíme zjistit, co je skutečným důvodem, a druhá část toho našeho šetření musí být ta technická expertíza.

Armáda odmítá, že by se pilot odchýlil od původního plánu. Černý stín vrhla na nehodu krádež auta, v němž byly součástky z havarovaného letounu. Vojenská policie po zeleném favoritu stále pátrá marně. Medvědí službu prokázala vyšetřovatelům padesátitisícová odměna za informace vedoucí k dopadení zloděje. Potvrdil to zástupce velitele vojenské policie Vlastimil Jech.

Vlastimil Jech: Počet informací se zintenzívnil natolik, že teďko je obtížně v moci vojenské policie, samozřejmě musíme to zvládnout a zvládáme to zatím, prověřit veškeré poznatky, které jsme obdrželi za období těch pár dní.

Sčítání lidí, domů a bytů bude mít soudní dohru

Sčítání lidí, domů a bytů bude mít soudní dohru. Důvodem je spor statistiků s ochránci dat. Každý z nich pracuje podle jiného zákona, a to v případě zpracovávání výsledků přináší problémy. Téma pro reportéra Radiožurnálu Dušana Valentu.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů neměli statistici zjišťovat dvě věci, počet dětí v nynějším nebo posledním manželství, a za druhé u podnikatelů to, kolik zaměstnávají lidí. Šéfka statistiků Marie Bohatá to Radiožurnálu takto upřesnila:

Marie Bohatá: Nám jde skutečně o vztah dvou zákonů, jimiž se naše úřady řídí. Na jedné straně zákon o sčítání lidu, na druhé straně zákon o ochraně osobních údajů.

Statistici se proto rozhodli, že sporné údaje nebudou zveřejňovat. S tím ovšem nesouhlasí vrchní ochránce dat Karel Neuwirt.

Karel Neuwirt: Statistický úřad se musí řídit také zákonem o ochraně osobních údajů a o tom ten spor se vůbec nemůže vést.

Zdá se, že jiná cesta, než soudní, momentálně neexistuje. Marie Bohatá proto tvrdí, že její lidé už na příslušné žalobě intenzivně pracují.

Marie Bohatá: Pracujeme teď ještě na konečné verzi té žaloby a podáme ji v termínu do konce měsíce srpna.

Vše nasvědčuje tomu, že dnem "D" by měl být 28. srpen.

Prezident republiky Václav Havel dnes přijel na Broumovsko

Prezident republiky Václav Havel dnes přijel na Broumovsko. Pozvala ho tam místní občanská iniciativa. S dalšími informacemi se přihlásila naše spolupracovnice Jana Tomková.

Prezident Václav Havel se v dopoledních hodinách setkal na chatě Hvězdov s osobnostmi regionu zapojenými do projektu Oživení Broumovska a s aktivisty a dobrovolníky, kteří se svojí prací podíleli na zvelebení některých historických kostelů. Ocenil jejich iniciativu, ale i to, že vnášejí, jak řekl, nový duch a nové ideje do zdejšího života. Zajímal se také o vzájemnou spolupráci státní správy s občanskými iniciativami. V této chvíli je za doprovodu vikáře Norberta Josefa Zemana v broumovském Benediktýnském klášteře.

Hejtmani tří krajů převzali dekrety opravňující je k užívání vlastních symbolů

Hejtmani prvních tří krajů dnes převzali z rukou předsedy sněmovny Václava Klause dekrety, které je opravňují užívat vlastní znak a prapor. Listiny při slavnostním aktu obdrželi hejtmani krajů Karlovarského, Olomouckého a Pardubického. Josef Pavel z Karlovarského kraje je přesvědčen, že symboly jsou pro charakteristiku regionů důležité a lidé o ně mají zájem.

Josef Pavel: Symboly jsou vlastně vyjádřením určité identifikace s určitou obcí nebo městem nebo regionem, takže já si myslím, že ta symbolika obecní anebo krajská má svůj význam a je velmi důležitá a dodává určité sebevědomí a takový ten lokalpatriotismus i těm občanům v místě anebo v kraji.

Václav Klaus rovněž povýšil břeclavské obce Lanžhot a Velké Bílovice na města a předal dekrety o právu užívání praporů či znaků více než sedmdesátce obcí a měst.

V příštích dnech nás podle meteorologů čeká horké počasí

V příštích dnech nás podle meteorologů čeká horké počasí. Teploty by měly vystoupit nad 30 stupňů a trvat budou až do pátku na většině území. V odpoledních hodinách by se měl také zvýšit výskyt přízemního ozónu, který zhoršuje kvalitu ovzduší. Podle Pavla Jovanoviče z Českého hydrometeorologického ústavu by se proto lidé měli řídit následujícími radami:

Pavel Jovanovič: Doporučujeme zejména pro dětskou populaci zajistit dostatek tekutin, pro děti do dvaceti kilogramů tak přibližně 1,5 litru až 2 litry, u starších osob, dospělých až tři litry i více denně, omezit tělesnou zátěž, ten pohyb omezit spíše na ranní a večerní hodiny, nenechávat děti v autech na parkovištích a osluněných místech, na přímém slunci ani v kočárcích.

Karel Březina se dnes v Praze oženil s Bárou Nesvadbovou

Ministr bez portfeje a nejmladší člen Zemanova kabinetu Karel Březina se dnes v Praze oženil se spisovatelkou Bárou Nesvadbovou. Na svatební cestu prý chtějí novomanželé odjet do jižních Čech.

Ozvěny z burzy

Akcie na pražské burze dnes pokračovaly v růstu. Objem zobchodovaných cenných papírů se zvýšil na 5,5 miliardy korun. Další informace má Tomáš Sedláček ze společnosti Patria Finance.

Tomáš Sedláček: Dnešní obchodování na pražské burze bylo z velké části ovlivněno hlavně pozitivním !!NEROZUMÍM!! na evropských trzích, kde se dařilo převážně telekomunikačním titulům, český trh tento trend ve velké míře kopíroval, tedy největší zájem byl hlavně o akcie Českého Telecomu, které dnes posílily o více než 4 %, a Českých radiokomunikací růst byl více než 6 %. Naopak mírně ztratily akcie České spořitelny, které korigovaly růst předchozích dnů.

Česká měna dnes posílila na kurs 33,80 za euro, to je přibližně 17,30 za německou marku. Vůči dolaru nejdříve mírně oslabila, později se vrátila na včerejší úroveň 37 korun 72 haléře.

K věci

Jak už jsme informovali, Eurotelu a RadioMobilu hrozí až padesátimilionová pokuta od antimonopolního úřadu. Obě společnosti totiž omezovaly třetího konkurenta, firmu Český Mobil, tím, že za volání do jeho sítě účtovaly zákazníkům vyšší poplatky než sobě navzájem. O dalších souvislostech tohoto případu teď se šéfredaktorem internetového deníku Mobil.cz Přemyslem Součkem bude mluvit Aleš Heřmánek.

Pan Souček je u nás ve studiu, dobrý večer.

Přemysl Souček: Dobrý večer.

Je takové vytlačování konkurence, kterého se dopustily Eurotel a RadioMobil, obvyklé ve světě?

Přemysl Souček: Nepodařilo se nám zjistit, že by to byla obvyklá praktika ve světě, že by to tamní úřady tolerovaly.

Stalo se to tedy někde, jsou někde jiné ty poplatky za volání do další sítě?

Přemysl Souček: Víme, že jisté odlišnosti v poplatcích do jiných sítí jsou ve Velké Británii, ale více jsme toho vlastně na tohleto téma nezjistili. Není to rozhodně běžná praktika.

To znamená, že antimonopolní úřad postupoval de facto správně i podle světových parametrů, dá se říci.

Přemysl Souček: Rozhodně.

Mohl se Český Mobil nějak bránit, mohl zabránit té kartelové dohodě?

Přemysl Souček: Pokud by se bránil, tak by vlastně tím sám sobě dále škodil.

To znamená, mohl zvýšit poplatky do sítí...

Přemysl Souček: Například.

... RadioMobilu a Eurotelu, ale ztratil by patrně zákazníky.

Přemysl Souček: Ano, ano.

Umíte si představit, že by oba operátoři teď to rozhodnutí antimonopolního úřadu, a musíme znovu připomenout, že ještě není pravomocné, mohli nějak zvrátit, určitě se odvolají.

Přemysl Souček: Domnívám se, že to možné není, odvolávat se jistě budou, ale předpokládám, že ta pokuta, ať již v jakékoli výši, tak ta pokuta na ně skutečně dopadne.

Je těch 50 milionů podle vás přiměřených?

Přemysl Souček: Pokud samozřejmě to bude 50 milionů, protože ta částka zatím není známa, podle našich zjištění by pro jednoho z operátorů měla pokuta dosáhnout výšky 15 milionů korun. Je otázka, zda je přiměřená nebo není. Těm lidem, kteří z Oskara volali za zbyteč..., teda kterým vznikly náklady tím, že tam byly vyšší ty poplatky, těm to samozřejmě nikdo nevrátí, Oskarovi také nikdo nepřidá klienty, ani mu ty peníze nevrátí, peníze dostane státní rozpočet, je to rozhodně dobrý vztyčený prst.

Ovšem, samozřejmě ten celý případ může mít i soudní dohru, až nabyde právní moci to rozhodnutí antimonopolního úřadu. Síť Oskar přišla o určité peníze, nebo Český Mobil přišel o určité peníze, může se domáhat nějaké náhrady škody?

Přemysl Souček: Zatím vše nasvědčuje tomu, že by se mohl té škody domáhat, samozřejmě pokud Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nezmění své stanovisko, to jsme říkali, že nepředpokládáme. Je samozřejmě otázka, jestli to Oskar udělá nebo neudělá, zatím samozřejmě odmítají komentovat své případné aktivity v tomhle směru.

A tady by šlo už asi o vyšší, větší peníze než v uvozovkách "jenom" těch 50 milionů.

Přemysl Souček: Rozhodně. O řád výše.

To znamená až někde půl miliardy?

Přemysl Souček: Ve stovkách milionů určitě.

Určitě se dá očekávat také, že sazby za propojení a vůbec ty poplatky za volání ze sítě do sítě budou stále důležitější. Od 1. 1. příštího roku se totiž mají zcela liberalizovat telekomunikace, to znamená, že se ta konkurence bude týkat i pevných sítí. Myslíte si, že se budou právě ti operátoři snažit více znepřístupnit ty konkurenční sítě, anebo naopak to uvolní a budou se snažit, aby byly co nejprůchodnější? Co jim přinese více klientů a tedy i více peněz?

Přemysl Souček: Ono, vlastně ta konkurence již funguje, zatím to samozřejmě pocítí spíše firmy než běžné fyzické osoby, není v zájmu žádného operátora, aby kladl překážky těm druhým operátorům, nebo spíš svým klientům překážky do cesty pro volání k dalším operátorům, protože by mu to mohli ti ostatní operátoři vracet, pak by došlo k nějaké odvetě a on by nedostával právě peníze z těch propojovacích poplatků, které jsou významnou položkou v tom toku peněz v telekomunikacích. Čili ano, propojovací poplatky jsou důležité, ale nepředpokládáme, že by nastala nějaká kampaň za to: "Volejte jenom v naší síti, nevolejte nikam jinam."

Jak tedy mohou získávat ti noví operátoři nové klienty?

Přemysl Souček: Svou nabídkou služeb, v té cenové oblasti je ten prostor již poměrně omezený, tam se nedá samozřejmě donekonečna klesat, ale nové služby, vstřícnost, vlastně všechny takové ty běžné obchodní nástroje, které zatím fungují.

O konkurenci v telekomunikacích jsme mluvili s šéfredaktorem internetového deníku Mobil.cz panem Přemyslem Součkem. Pane Součku, hezký večer a díky.

Přemysl Souček: Nashledanou.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu