Ozvěny dne 12. září 2008

12. září 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Požár v závodě na výrobu autobaterií v Mladé Bolelsavi

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Rozsáhlý požár v areálu společnosti na výrobu autobaterií Akuma Mladá Boleslav se rozšířil na další budovu. S aktuálními podrobnostmi se živě přímo z místa hlásí naše redaktorka Jana Muzilová, dobrý den.

Jana MUZILOVÁ, redaktorka:
Pěkné odpoledne. Situace je tady stále nepřehledná a nikdo se k ní zatím nechce vyjádřit, a to jak z vedení firmy, tak z vedení hasičů, tedy záchranného sboru. Připomeňme, že zde začalo hořet kolem šestnácté hodiny a stále také není známa příčina požáru. Mluví se tady neoficiálně o poruše na elektroinstalaci, ale zatím je vše v šetření. Nejvíce práce mají v tuto chvíli hasiči, kteří pronikají stále do hustého dýmu, který se vytváří v areálu továrny, a také se vytváří černý mrak nad Mladou Boleslaví. Celou dopravní situaci kolem místa požáru tady v přilehlých ulicích kontrolují zatím bez větších problémů policisté, nicméně před malou chvílí místní rozhlas informoval obyvatele Mladé Boleslavi o vypuknutí požáru v tomto závodě a také je informoval, hlavně řidiče, aby nevjížděli do ulic Sádská a Nádražní, tady hrozí totiž dopravní kolaps. Na místo stále jezdí nové a nové hasičské vozy z okolí. Situaci sledujeme.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jak jste slyšeli, podrobnosti zjišťujeme a uslyšíte je v dalších zpravodajských relacích.

Zemědělci protestují proti rozpočtu na příští rok

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Zemědělci chtějí na příští rok víc peněz. S podobou návrhu státního rozpočtu na příští rok, který má ministerstvu zemědělství ubrat zhruba pět miliard korun, nesouhlasí. Podle nich se pokles peněz odrazí na jejich konkurenceschopnosti. Přímé platby by měly dosáhnout osmdesáti procent úrovně jejich evropských kolegů, s tím zemědělci nesouhlasí a chtějí dál jednat.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Agrární komora svolala svůj krizový štáb, ten kritizoval kroky ministra financí při přípravě státního rozpočtu. Zemědělci chtějí navýšení svého resortu alespoň o dvě a půl miliardy korun.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory:
My to myslíme vážně, obranu toho rozpočtu. A v tuto chvíli ministr zemědělství Gandalovič nemá manévrovací prostor, na tahu je ministr financí, na tahu je zkrátka vláda.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vysvětluje prezident Agrární komory Jan Veleba. S ministrem financí Miroslav Kalouskem, který rozpočet připravil, se sejdou příští týden v úterý. Kalousek ale už po jednání vlády, která o rozpočtu diskutovala, zdůraznil, že deficit zvyšovat nechce.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Chcemeli pokrýt nějaký výdaj, jedině za tu cenu, že vezmeme z nějakého jiného předpokládaného výdaje.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Pokud zemědělci neuspějí a vláda za deset dní o rozpočtu rozhodne, mají agrárníci v plánu přesvědčit poslance, aby jejich kapitolu navýšili. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Kanada možná opět zavede Čechům víza

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Kanada udělila podle neoficiálních informací azyl čtrnácti českým žadatelům, celkem rozhoduje skoro o čtyřech stech sedmdesáti žádostech. Při dosažení počtu pěti set žádostí o azyl může kanadská strana znovu zavést s Českou republikou vízovou povinnost. Udělení azylu několika Čechům potvrdila ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková.

Džamila SEHLÍKOVÁ, ministryně pro lidská práva a menšiny:
Máme neoficiální informace. Máme informace z ministerstva pro imigraci a občanství, kde se uvádí počet čtrnácti pozitivních žádostí. Nicméně musíme počkat na oficiální údaje, protože je to údaj ministerstva, kterému to nepřísluší.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Znovuzavedení vízové povinnosti s Českou republikou ze strany Kanady je podle ministryně Stehlíkové nepravděpodobné, přesto už se příští měsíc chystá odjet do Kanady. Do Česka by zase měli přicestovat zástupci kanadské strany. Podrobněji se budeme tématu věnovat v dnešním Radiofóru.

Státní maturity

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Podoba státních maturit začíná získávat přesnější obrysy. Dnes s nimi přišlo ministerstvo školství. První studenti budou společnou zkoušku dospělosti skládat v roce 2010, půjde ale zatím jen o první část projektu, který se kompletně zavede do praxe až o dva roky později. Kompletní příprava pak do té doby bude stát čtyři sta osmdesát milionů korun.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Státní maturita bude zatím jen z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky, další dva až tři předměty budou v režii školy. K oběma částem si pak student bude moct zvolit i další volitelné varianty. Vzniknout by tak měla zkouška, na základě které by se daly znalosti studentů porovnat v praxi i při dalším studiu.

0ndřej LIŠKA, ministr školství /SZ/:
Přejeme si, aby vysoké školy vzaly státní maturitní zkoušku jako jeden z hlavních, rozhodujících momentů pro přijímací řízení na vysokou školu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl ministr školství Ondřej Liška. Příští rok se potom bude státní maturita testovat, aby se ještě přišlo na možné nedostatky. Podle některých ředitelů školy je ale systém moc složitý.

Milan ŠTĚRBA, ředitel Akademického gymnázia Štěpánská v Praze:
Zatím to vidím dost složité a komplikované a když by sem se trošku vcítil do role studenta, tak se k této maturitě budu stavět vyloženě pragmaticky, to znamená, vyberu si co nejméně předmětů a nastuduji si je v co největší kvalitě.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl ředitel Akademického gymnázia Štěpánská v Praze Milan Štěrba. Tato státní maturita bude ale platit jen dva roky, od roku 2012 totiž začne platit kompletní podoba zkoušky. Veronika Malá, Radiožurnál.

Americký Texas ohrožuje hurikán Ike

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Úřady v americkém Texasu varují obyvatele na pobřeží odjeďte, nebo vám hrozí jistá smrt. Důvodem je hurikán Ike, který hrozí způsobit rozsáhlé záplavy. Města u texaského pobřeží jižně od Houstonu se vylidňují. Které město je nejohroženější, na to se ptáme do Spojených států zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky. Dobré odpoledne.

Vít POHANKA, redaktor:
Příjemný podvečer. To největší nebezpečí hrozí přístavnímu městu Galveston a komunitám, nebo městečkům u přilehlého Galvestonského zálivu. Protože tam někde má podle odhadů meteorologů hurikán Ike dorazit na pobřeží pravděpodobně někdy dnes pozdě večer nebo zítra brzy ráno, ale místního času. Jinak ten hurikán Ike je velmi masivní a i když ho může doprovázet vítr o rychlosti až sto šedesát kilometrů v hodině, tak to největší nebezpečí představuje vzedmutí hladiny Mexického zálivu. Meteorologové totiž předpovídají, že by se hladina mohla zvednout o víc než šest metrů a de facto by tak mohla pobřeží zasáhnout vodní stěna ne nepodobná vlně tsunami. O situaci budeme samozřejmě na Radiožurnálu informovat i v dalším vysílání, pro tuhle chvíli je to vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Začal soud s Wojciechem Jaruzelskim

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ve Varšavě dnes začal dlouho očekávaný soud s iniciátory výjimečného stavu, který v prosinci 1981 vyhlásil tehdejší nejvyšší představitel Polska, generál Wojciech Jaruzelski. Ústav národní paměti obžaloval celkem osm členů tehdejšího polského vedení.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Prokurátor Ústavu národní paměti obvinil čtyřiaosmdesátiletého Wojciecha Jaruzelského a sedm dalších komunistických vůdců ze zločinů proti vlastnímu lidu, omezování osobní svobody a pronásledování polských občanů. "Obviňuji Wojciecha Jaruzelského, který zastával funkce premiéra, ministra obrany a prvního tajemníka Sjednocené dělnické strany, z komunistických zločinů. Ty spočívaly ve vytvoření a řízení zločinného ozbrojeného spolku a překročení pravomocí veřejného činitele," uvedl prokurátor Piotr Piatek. Jaruzelskému klade za vinu také to, že protiprávně přinutil parlament ke schválení dekretů o výjimečném stavu a nabádal k páchání trestných činů. Generál Jaruzelski trvá na své nevině. Podle jeho názoru vyhlášení výjimečného stavu zabránilo sovětské intervenci, to ale historici Ústavu národní paměti vyvrátili. Po přečtení obvinění soudkyně dnešní zasedání ukončila s ohledem na zdravotní stav obviněných. Martin Dorazín, Český rozhlas, Varšava.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Podrobnější informace za několik minut v pořadu Radiofórum.

Visegrádská čtyřka podpoří vstup Chorvatska do EU

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Podpora vstupu Chorvatska do Evropské unie je hlavním politickým výsledkem prvního dne setkání prezidentů čtyř středoevropských zemí sdružených do takzvané Visegrádské čtyřky. O shodě Maďarska, Polska, Slovenska a Česka na evropských ambicích Chorvatska informoval novináře ve slovenských Piešťanech český prezident Václav Klaus. Hlavy čtyř středoevropských zemí by měly ve slovenských lázních ještě mluvit o citlivých otázkách, které se týkají vztahu Unie a Ruska.

Papež přiletěl do Francie

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Do Francie dnes krátce před obědem přiletěl papež Benedikt XVI. Hned po svém příletu zamířil do Elysejského paláce, kde připomněl civilizační roli církve ve Francii. Během své čtyřdenní návštěvy pronese jedenáct projevů a kázání, po zastávce v Paříži zamíří do Lurd, kde se před sto padesáti lety zjevila Bernadetě Panna Maria.

Jan ŠMÍD, redaktor:
Benedikt XVI., kterého na letišti přivítal samotný prezidentský pár, se po svém příletu vyslovil pro novou reflexi o pravém smyslu a významu laictví, což je téma ve Francii velmi živé. Papež uvedl, že laictví není v rozporu s vírou, a připomněl význam křesťanských hodnot pro budování státu. Prezident Sarkozy, jak řekl, hodlá vyhradit náboženství ve společnosti více prostoru. Benedikt XVI. se dnes večer setká v katedrále Notre Damme se zástupci dalších vyznání i mládeže a zítra bude na Invalidovně sloužit mši, na které se očekává více jak dvě stě padesát tisíc lidí. Z Paříže Jan Šmíd, Český rozhlas.

Festival Pražský podzim

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina začíná dnes večer osmnáctý ročník festivalu Pražský podzim. Vystoupí symfonický orchestr z Lipska a Škampovo kvarteto. Festival potrvá až do 1. října a nabídne i další hudební lahůdky, dodává mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

Lucie JOHANOVSKÁ, mluvčí festivalu:
I letos jsme vynaložili maximální úsilí, abychom připravili oslavu symfonické hudby od osmnáctého století prakticky po dnešek. Takovou největší hvězdou letošního ročníku a jistým jeho symbolem je vystoupení dirigentské a především skladatelské legendy světového formátu Krzsysztofa Pendereckého, který se na festival po několika letech vrací jako dirigent orchestru Sinfonia Varsovia.

autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu