Ozvěny dne 10. listopadu 2007

10. listopad 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Průběh demonstrace v Praze

moderátorka:
Tvrdé rvačky, stovky policistů, zátarasy, vodní dělo, vrtulníky, tak to dnes vypadalo v Praze na Starém Městě. Dorazily tam tisíce lidí, anarchisti, neonacisti i ti, kteří chtěli uctít památku obětí křišťálové noci. Celý den má Radiožurnál v centru Prahy své reportéry. Tohle je pohled na dnešní dění od Marka Janáče.

Marek JANÁČ, redaktor:
Už odpoledne začaly v Praze potyčky, když se na okrajích města shromažďovali pravicoví extremisté. Jak tvrdí policejní mluvčí Eva Brožová, policisté zatkli třicet extremistů, u kterých našli i zbraně.

Eva BROŽOVÁ, policejní mluvčí:
Měli u sebe obušky, tyče, teleskopické obušky, ale i sekyrky a dokonce jednu plynovou pistoli.

Marek JANÁČ, redaktor:
To už v židovském městě proti konání neonacistického průvodu protestovala asi tisícovka lidí, kteří si přišli připomenout památku křišťálové noci v Německu. Další tisícovka, tentokrát anarchistů, se shromáždila na náměstí Republiky, odkud se vydali k židovskému městu. S voláním: Nedej náckům žádnou šanci a Náckové neprojdou, došli až k židovskému městu, kde v poklidu čekali před policejním kordonem. To už se u právnické fakulty na vltavském náměstí, na vltavském nábřeží shromáždila malá skupina neonacistů a anarchistům se k nim podařilo proniknout, na což jeden neonacista zareagoval výstřelem z plynové pistole, čímž jednoho anarchistu zranil. Pak nastala brutální rvačka mezi oběma tábory. Policistům se sice podařilo oddělit jednotlivé skupiny, ale přeci jenom zezadu neprošel na druhou stranu a teď tady dochází na pěsti, na zemi leží jeden mladík v kožené bundě a tři do něj kopou, do zad ho kopou a jeden ho mlátí do hlavy. Policejní těžkooděnci pak od sebe oba tábory oddělili a po hodině kordon rozpustili s tím, že i nadále střežili židovské město. Ustupující skupinky levicových radikálů pak podle našich informací cestou ke staroměstskému náměstí napadli i policejní hlídku.

moderátorka:
Na Starém Městě pražském je také reportérka Lenka Jansová. Uklidňuje se po třech hodinách demonstrací a protestních pochodů situace v centru Prahy?

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Dobrý večer. Vypadá to, že se skutečně uklidňuje, ale ještě se neuklidnila zcela. Z židovského města prošli anarchisté širokou ulicí až ke kostelu svatého Ducha blízko Staroměstského náměstí. Tam skutečně málem vyprovokovali střet s policisty, protože se snažili dostat do auta, kde byl zatčený neonacista. Pak jejich průvod pokračoval dostat přes Staroměstské náměstí na náměstí Republiky a teď aktuálně se hlásím z Václavského náměstí, jsem na Můstku, kde zůstává stále několik set příznivců, tedy toho jejich skutečně tvrdého jádra. Přibývá tady také policistů. Co se bude dít dál, to zatím není možné říci. Není ani jasné, kudy dál půjdou. Situaci budeme samozřejmě sledovat a budeme o ní aktuálně informovat.

Václav Klaus kritizuje německou kancléřku

moderátorka:
Český prezident kritizuje německou kancléřku Angelu Merkelovou za způsob, kterým prosazuje ochranu klimatu. Podle Václava Klause Merkelová zastává ideologii namířenou proti svobodě. To by si kancléřka měla uvědomit, protože sama prožila část života v socialismu. Řekl Klaus týdeníku Wurtschaft Woche. Merkelová je fyzička a přesto podle Klause bez zaváhání považuje kontroverzní hypotézy za prokázanou věc. To ukazuje, jak dodal prezident, že vůbec nejde o vědu. Merkelová prosazuje snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení podílu ekologicky čistých zdrojů na výrobě energie.

Ekologická katastrofa v Sanfranciském zálivu

moderátorka:
Stovky amerických záchranářů a dobrovolníků bojují s následky ekologické katastrofy v Sanfranciském zálivu, kde se šíří ohromné ropné skvrny ze ztroskotaného jihokorejského tankeru. Specializovaná plavidla zatím odčerpala necelou pětinu z dvou set dvaceti tisíc litrů ropy, která vytekla do moře. Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
V této chvíli už bohužel pobřežní stráž přiznává, že se snahy zachytit ropu ještě na hladině vymkly záchranářům z rukou. Kontaminovány jsou pláže uvnitř zálivu, ale i na pacifické straně San Francisca. Ropa zasáhla celý obvod ostrova Alcatraz a také břehy na protilehlém Andělském ostrově, v Oaklandu, Berkeley, Albany a na mnoha dalších místech. Úřady uzavřely desítky kilometrů kontaminovaného pobřeží a profesionální záchranáři i dobrovolníci tam nakládají písek prosycený ropou do speciálních pytlů a odvážejí ho z pláží.

moderátorka:
Jakým způsobem je zasažena příroda mezi sanfranciskými lachtany a divokými ptáky?

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Tak je to v zálivu největší ekologická katastrofa za posledních devatenáct let. Ornitologové a dobrovolníci odklízejí z pláží mrtvé ptáky, ale hlavně se snaží zachránit ty, které voda ještě nezadusila. Záchranáři umývají nešťastná zvířata přímo na plážích. Zatím jich už stovky odvezli do veterinární stanice, kde je budou držet, dokud se situace nezlepší. Ohroženým mořským živočichům jako lachtanům, vzácným žralokům, ančovičkám a dalším rybám se ale pomoct nedá. Nezbývá, než doufat, že se ropa ve vodě co nejrychleji rozptýlí.

moderátorka:
Děkujeme, tolik náš zpravodaj ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Bhuttová se připojila k protestům novinářů

moderátorka:
Vůdkyně umírněné opozice v Pákistánu Bénazir Bhuttová se připojila k protestům tamních novinářů proti výjimečnému stavu. Stalo se tak poté, co policie zrušila její domácí vězení. Pokračuje náš zpravodaj Jaromír Janev.

Jaromír JANEV, redaktor:
Policisté ale zabránili Bhuttové v návštěvě u odvolaného předsedy Nejvyššího soudu. Bénazír Bhuttová zítra odcestuje do města Lahore u indických hranic, aby se o den později pokusila uskutečnit protestní jízdu do hlavního města. Chce tak vystupňovat tlak svých stoupenců a veřejnosti na zrušení stavu nouze, který už trvá týden. Podle agentury Reuters pákistánští představitelé očekávají, že nebude trvat dlouho, než jej generál Mušaraf zruší. Prezident Parvíz Mušaraf odůvodňuje vyhlášení výjimečného stavu nutností zesílit boj proti terorismu. Opozice jej ale obviňuje, že chtěl Nejvyššímu soudu zabránit ve zrušení výsledků prezidentských voleb, v nichž před více než měsícem zvítězil.

Jednání o platbách u zubařů

moderátorka:
Mají pacienti platit zubařům za plomby? To dnes probírali na sněmu stomatologické komory lékaři s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Zdravotní pojišťovny teď dávají za plombu sto šedesát dva korun. Náklady jsou přitom podle zubařů více než dvojnásobné.

V kauze Kořistka další stížnost

moderátorka:
Právní zástupce ODS nesouhlasí s rozhodnutím Inspekce ministra vnitra, která už podruhé odložila únik odposlechů pořízených při vyšetřování kauzy Kořistka. Podal proto stížnost.

Tragická nehoda u Opavy

moderátorka:
Pět zraněných včetně týdenního chlapečka, to je bilance odpolední havárie tří aut v Opavě. Dítě v kritickém stavu přepravil vrtulník do ostravské fakultní nemocnice.

Lyžařské podmínky na horách

moderátorka:
Na horách odstartovala letošní zimní sezóna. Lyžuje se v Krkonoších, Jizerských i Krušných horách. Do upravených běžeckých stop vyjeli i první běžkaři. Podrobnosti v nejvyšších českých horách zjišťoval reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Zaplněné vleky a stovky lyžařů, tak to dnes po celý den vypadalo například na Černé hoře v Krkonoších. Turnikety černohorského areálu prošlo krátce po poledni už pět set lyžařů. Potvrzuje to Petr Hynek z tamního areálu.

Petr HYNEK, zaměstnanec areálu:
Lyžaři nám jezdí až v dolní stanici kabinky. V tuto chvíli máme v areálu přibližně pět set lyžařů.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Na Černé hoře, ale i na Horních Mísečkách se podařilo upravit i stopy pro běžkaře. Sněhu je na některých místech až přes půl metru.

lyžař:
Trošku fouká, ale jinak to jde. Stopy je to na bruslení, ale tak ta klasika, co jde upravit, tak mají upravený.

lyžař:
No, tak na poprvé dobrý.

lyžař:
Dvě hodinky a jedeme domů.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Tam, kde ještě sezóna nezačala, se pracuje na úpravách sjezdovek a technickém zasněžování, potvrzuje to Zdeněk Spilka z areálu na Horních Mísečkách, kde by vleky chtěli spustit už příští víkend.

Zdeněk SPILKA, zaměstnanec areálu v Horních Mísečkách:
Když by ta situace byla dobrá, tak jako hlásí meteorologové teď na ten víkend, tak si myslím, že příští týden sedmnáctýho bychom tady mohli rozjet čtyři vleky.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Pokud počasí vydrží, měly by se vleky a lanovky rozjet i na dalších místech Krkonoš už příští sobotu.

Sníh dělá problémy silničářům

moderátorka:
Metr nového sněhu napadl v rakouských Alpách a bílou nadílku hlásí také pod horských Německa. Letošní časný příval dělá radost turistům, méně už silničářům, podle kterých jsou některé horské silnice sjízdné jen s řetězy. Do zítřejšího rána má přibýt ještě čtyřicet centimetrů čerstvého sněhu.

Čtvrtníčkova hra skončila u soudu

moderátorka:
Hra Petra Čtvrníčka Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Dnes skončila u Městského soudu v Praze. V soudní jednací síni právě teď uvádí stejnojmenné představení, inspirované fotbalovým prostředím. Symbolicky tak končí divadelní turné po českých věznicích. Výtěžek ze dvou dnešních představení věnuje Petr Čtvrtníček Konfederaci politických vězňů.

Petr ČTVRTNÍČEK, spisovatel:
Takže jsme chtěli udělat takovou symbolickou tečku za tím turné ve velké jednací síni Městského soudu v Praze a výtěžek z toho dvojpředstavení bychom chtěli dát na Konfederaci politických vězňů, kteří prostě strávili ve stejných kriminálech leckdy, kde jsme teďkom hráli, tak strávili jako hodně nešťastných let.

Spustit audio

Více z pořadu