Ozvěny dne 10. 6. 2002

10. červen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Policie zabavila drogu extáze za 15 milionů a zatkla patnáct osob

Zabavená droga extáze za 15 milionů korun a patnáct zatčených, takové jsou dosavadní výsledky zatím největšího zátahu proti syntetickým drogám u nás. Podílely se na něm stovky policistů, celníků, specialistů Národní protidrogové centrály, ale i detektivů v zahraničí. Podrobnosti, které dopoledne zveřejnila policie, má Vít Dvořák.

Důmyslně organizovanou skupinu dovozců a distributorů drogy extáze sledovali specialisté jeden rok. V posledních dvou květnových dnech se celou jejich síť podařilo zlikvidovat. Popisuje šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Jiří Komorous: To znamená od distributora na ulici až vlastně po organizátory v České republice a přes ně až na zdrojovou osobu v Holandsku, a vypadá to, že i na laboratoř, kde stále probíhá ještě šetření holandských kolegů.

Drogu kupovanou v Holandsku u nás distributoři rozprodávali po celé zemi. Proto i zatýkání probíhalo na více místech současně.

Oldřich Dvořák, policejní rada: V Praze, Brně a v Ostravě.

Říká policejní rada Oldřich Dvořák. Mezi pozatýkanými špičkami celé skupiny je například i student Univerzity Karlovy. Obvinění už padla.

Oldřich Dvořák, policejní rada: V současné době je ve vazbě patnáct lidí, šesti z nich hrozí trest odnětí svobody od deseti do patnácti let a devíti z nich od dvou do deseti.

Ministři dopravy a životního prostředí řeší svůj spor na neutrální půdě

Rozhádaní ministři dopravy a životního prostředí řeší na neutrální půdě spor o provoz skútrů a motorových lodí na Orlíku a Slapech. Řešení se šéfové resortů Jaromír Schling a Miloš Kužvart snaží najít u vicepremiéra Pavla Rychetského. Na místě je zpravodaj Radiožurnálu Marek Janáč.

O znění vyhlášky už dvakrát jednala vláda a vždy podpořila návrh ministra životního prostředí Miloše Kužvarta plavbu v hlavní sezóně zakázat. Ministr dopravy Jaromír Schling ale ve čtvrtek vystoupil s tím, že kvůli chybě v návrhu nelze stihnout vydání vyhlášky do 15. června.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Z našeho hlediska tam nic chybného nebylo, ale ministerstvo životního prostředí tam neustále vnášelo prvky, které jsme nemohli akceptovat, protože by omezily plavbu celé řady dalších plavidel, nejenom skútrů. V tom je ten problém.

Kužvart soudí, že chyba je na straně ministerstva dopravy.

Miloš Kužvart, ministr životního prostředí ČR: Skutečně jejich spolupráce v rámci přípravy vyhlášky v dohodě vypadala tak, že žádná spolupráce nebyla, a dopadlo to, jak to dopadlo. Měla být nejpozději v dubnu ta vyhláška vydána. Máme 10. červen.

Kužvart šel na dnešní jednání u místopředsedy vlády Rychetského s tím, že nemá z čeho ustupovat. Vůli ke kompromisům projevil Schling.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Já myslím, že se dnes domluvíme.

JETE dostala povolení k zahájení zkušebního provozu prvního bloku

Už víc než pět hodin zkušebního provozu má za sebou první blok jaderné elektrárny Temelín. Povolení zahájit tento režim získala elektrárna po devatenácti měsících zkoušek. Co pro elektrárnu zkušební provoz znamená a jak probíhá, přiblížil Radiožurnálu temelínský mluvčí Milan Nebesář.

Milan Nebesář, mluvčí JETE: Zkušební provoz neznamená pro provozní personál ani pro elektrárnu nic nového. Výkon reaktoru je udržován na stoprocentním a jinak neprobíhají žádné testy, turbína dodává do naší rozvodné sítě zhruba 1 000 megawatt a ten zkušební provoz se od toho běžného liší jenom tím, že na určitá zařízení sekundárního okruhu se budou vztahovat ještě po dobu 18 měsíců garance dodavatelů.

Povolení pro zkušební provoz prvního bloku ostře odsoudila šéfka Jihočeských matek Dana Kuchtová. Dnešní návštěvu premiéra Miloše Zemana a ministra průmyslu Miroslava Grégra v elektrárně označila za trapné předvolební divadlo. Čeští ekologové prý dokonce odhalili nové závažné nedostatky, kvůli kterým požadují okamžité odstavení prvního reaktoru.

EU je stále rozdělena v názoru na financování zemědělství po rozšíření

Evropská unie je stále rozdělena v názoru na financování zemědělství po svém rozšíření. Kvůli tomu je zablokované jednání s kandidátskými státy o této kapitole. Ani dnešní setkání ministrů zahraničí patnáctky věnované financování zemědělců po přijetí nových členů nepřineslo žádný výsledek, jak o tom z Bruselu telefonuje zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Společná zemědělská politika Evropské unie vznikla kdysi s jediným cílem, měla pomoct agrárním zemím, jako byla Francie, zvýšit životní úroveň farmářů a zachovat jejich počet. Účet platilo zpočátku jen Německo, ale teď se k němu přidalo Nizozemí a Švédsko. Tyto tři země spolu s Velkou Británií odmítají ve financování zemědělství EU pokračovat, a to se odráží na vstupních rozhovorech s kandidátskými zeměmi. Vzdorující země varují, že pokud farmáři budou dostávat i po rozšíření unie takzvané přímé dotace, bude to neúnosné. Německo proto žádá reformu zemědělství EU tak, aby se snížily výdaje. Tomu se ale brání Francie a Španělsko, a tak je situace zablokovaná.

USA zadržely muže, který prý připravoval radioaktivní útok na Washington

Spojené státy zadržely muže, který prý připravoval radioaktivní útok na Washington. Ministr spravedlnosti John Ashcroft označil údajného teroristu za člena organizace Al-Káida, kterou Spojené státy viní z loňských útoků na New York a Washington. Hlásí se stálá severoamerická zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

John Ashcroft dnes oznámil, že americké úřady zadržely v sobotu amerického občana Josého Padillu, který si říká Abdulláh Al Mudžáhir, na letišti v Chicagu, kam přiletěl z Pákistánu. Muž podle Ashcrofta připravoval útok takzvanou špinavou bombou, konvenční střelou obsahující radioaktivní látku, kterou chtěl zamořit oblast hlavního města Spojených států Washington. Informace o chystaném útoku získaly Spojené státy od zajatého vysokého představitele Al-Kajdy Abu Zubajdy vězněného na základně Guatánamo na Kubě. Al Mudžáhir je vězněn americkým ministerstvem obrany jako nepřátelský bojovník, což je považováno za výjimečný krok, protože se jedná o občana Spojených států. Podle stanice CNN je José Padilla členem chicagského podsvětí, který přestoupil na islám a přijal arabské jméno Al Mudžáhir.

Izraelská armáda znovu vstoupila do Ramalláhu

Izraelská armáda znovu vstoupila do palestinského správního střediska Ramalláhu. Při zásahu byly nasazeny desítky tanků a izraelští vojáci zadrželi nejméně 27 lidí. Telefonuje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Izraelské vojenské jednotky také zasahovaly u sídla předsedy palestinské samosprávy Jásira Arafata, kde se má nacházet řada radikálů, jejichž vydání Izrael požaduje. Podle izraelského rozhlasu šlo o operaci omezeného rozsahu. Cílem zásahu bylo zatknout řadu palestinských radikálů, kteří jsou na seznamu osob stíhaných v Izraeli za podíl na násilných útocích proti izraelským občanům. Podle izraelských bezpečnostních zdrojů se tak dnes podařilo zmařit nejméně jeden plánovaný útok. Analytici v oblasti ale upozorňují, že k zásahu došlo v době, kdy palestinské bezpečnostní složky zatýkají radikály z palestinských organizací, které se odmítly podřídit příkazu Jásira Arafata zastavit útoky proti izraelským civilistům.

Izraelský premiér Ariel Šaron se ve Washingtonu sešel s americkým prezidentem Georgem Bushem. Očekává se, že se bude snažit získat podporu pro sesazení Jásira Arafata.

Spotřebitelské ceny se minulý měsíc zvýšily jen o 2,5 %

Minulý měsíc se spotřebitelské ceny zvýšily jen o 2,5 %, inflace je tedy nejnižší za posledních dva a půl roku. Snížilo je hlavně pomalejší zdražování potravin, pošty, telekomunikací i rekreací.

Policie trestně stíhá šest členů představenstva zkrachovalé záložny

Policie trestně stíhá šest členů představenstva zkrachovalé pardubické Česko-moravské družstevní záložny. 86 poškozeným členům záložny měli způsobit škodu ve výši téměř devíti milionů korun. Za to jim hrozí dva až osm let vězení.

Hudebníci vytáhli do boje za vyšší platy

Hudebníci z Pražského symfonického orchestru FOK a České filharmonie vytáhli do boje za vyšší platy. Nespokojenost se svými mzdami hodlají vyjádřit mimořádnými koncerty a nevylučují ani stávku.

Dluh Rokytnice nad Jizerou klesl o více než 7,5 milionu korun

O více než sedm a půl milionu korun dnes klesl dluh obce Rokytnice nad Jizerou. Tolik totiž zaplatili účastníci dražby obecního majetku za celkem dvanáct ze třinácti nabízených pozemků. Už několik dní probíhající aukce majetku zadlužené Rokytnice zatím vynesla kolem 68 milionů. Obec má ale splatit celkem 400 milionů korun. Průběh dražby v pražské aukční síni Naxos sledovala Zdenka Schovánková.

Do dražeb bylo zapsáno 54 účastníků, přičemž atraktivita dražených pozemků byla nižší než v minulých dnech. Poslední nedobrovolné dražby majetku města Rokytnice proběhnou zítra 11. června od 11 hodin a předmětem zůstává 71 položek, zejména pozemků, obchodů, garáží, bytových objektů a místního kina.

Ode dneška funguje úvěrový registr

Ode dneška funguje úvěrový registr. Obsahovat bude téměř milion a půl záznamů o klientech, kteří mají závazky u bank. Do projektu se přihlásila drtivá většina českých peněžních ústavů. Ty díky registru získají přehled o platební morálce svých současných i budoucích klientů. Reportér Zdeněk Novák o tom mluvil s Tomášem Denemarkem ze společnosti CCB, která registr připravila.

Tomáš Denemark: Pokud někdo přijde do banky s požadavkem o získání úvěru nebo o získání kreditní karty nebo o rozšíření limitu na kontokorent, tak samozřejmě banka se může lépe orientovat, než když o tomto klientovi neměla prakticky žádné informace.

Výhody přinese registr i samotným klientům.

Tomáš Denemark: U spotřebitelského úvěru, osobního úvěru, kreditní karty, kontokorentu by se měl zrychlit celý proces.

Dlouhodobě by pak mohlo dojít k snížení ceny za poskytování úvěrů. Zmíněný registr se v tuto chvíli týká pěti bank.

Tomáš Denemark: České spořitelny, ČSOB, GE Capital Bank, HVB Bank Czech republic a Komerční banky.

Zájmem ostatních bank bude, aby se k databázi také napojily. Informace v registru zůstanou čtyři roky po splacení půjčky. Data v databázi jsou podle Denemarka dostatečně ochráněna.

Tomáš Denemark: Banky mají také své bezpečnostní standardy a tento systém samozřejmě musí být konzistentní i s těmito požadavky bank.

Francouzská pravice získala v prvním kole parlamentních voleb 44 % hlasů

Francouzi dali v prvním kole parlamentních voleb jasně najevo, že si už nepřejí opakovat politické soužití prezidenta a vlády z opačných politických pólů. Pravice podporující prezidenta Chiraca získala 44 % hlasů a má reálnou šanci získat drtivou většinu v novém francouzském Národním shromáždění. O jeho konečné podobě ale Francouzi rozhodnou až příští neděli ve druhém kole voleb. Další informace připojuje z Paříže spolupracovník Radiožurnálu Zdeněk Miler.

Novou porážku utržila levice, která včera získala celkem jen 36 % odevzdaných hlasů. Nepodařilo se jí vylepšit svou situaci poté, kdy se její hlavní kandidát, bývalý premiér, socialista Jospin nedostal do druhého kola prezidentských voleb. Chuť Francouzů po politické změně se projevila ovšem již loni při obecních volbách, které se odehrávaly ve znamení takzvaného modrého pravicového přílivu do obecních rad. Největším poraženým jsou ovšem francouzští komunisté. Ztratili přes 50 % hlasů oproti předchozím parlamentním volbám a jejich porážka citelně oslabuje levicový blok. Komunisté zřejmě ztratí přes polovinu poslaneckých křesel a velmi pravděpodobně nedokáží prosadit do Národního shromáždění dvacítku poslanců potřebných k ustavení samostatné parlamentní skupiny. Bylo by to poprvé za poslední půlstoletí.

Hned první den začala afghánská Loja Džirga skandálem

Hned první den začala afghánská Loja Džirga skandálem, čili vůbec nezačala. Ve čtyřicetistupňovém horku čekaly stovky novinářů mnoho hodin na ulici na slibované slavnostní otevření Velkého shromáždění, ale až k večeru se na mnohokrát odložené tiskové konferenci dozvěděly, že organizátoři nestihli zaregistrovat všech patnáct stovek delegátů. Z Afghánistánu telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu Petra Procházková.

Důvod odkladu je však zřejmě jiný. Z hlavního stanu v areálu Polytechnického institutu, kde se zasedání má konat, pronikly k novinářům i přes přísnou ostrahu zprávy o vážném rozkolu mezi jednotlivými kmenovými vůdci. Jižní paštúnské kmeny nesouhlasí s tím, aby byl i nadále premiérem současný šéf kabinetu Hamíd Karzáí, a především s tím, aby klíčová ministerstva v budoucí vládě obsadili jejich rivalové Tádžici, jak tomu bylo doposud. Paštúni navrhují na nejvyšší funkci bývalého krále Muhammada Záhir Šáha, s tím ale zase nesouhlasí Tádžici.

Dnes je to přesně 60 let, kdy nacisté vypálili obec Lidice

Dnes je to přesně 60 let, kdy nacisté vypálili obec Lidice. Čin měl vyvolat strach a ochromit odpor v protektorátu, a tak rozhlas vysílal následující zprávu:

Neuveden: Protože se obyvatelé obce Lidice u Kladna svou činností a podporou vrahů SS obergrupenführera Heydricha co nejhrubším způsobem provinili proti vydaným zákonům, byli dospělí muži zastřeleni, ženy dopraveny do koncentračního tábora a děti dány na náležité vychování. Budovy v obci byly srovnány se zemí a jméno obce bylo vymazáno.

Vyhlazení Lidic nepřežilo 340 občanů vesnice. Zpátky domů se po válce vrátily pouze 143 ženy a 17 dětí. Byla mezi nimi i tehdy jedenáctiletá Věra Čepelová, kterou zachránilo to, že byla dána na převýchovu do Německa. Domů se vrátila až jeden a půl roku po konci války a stejně jako ostatní lidické děti už neuměla česky.

Věra Čepelová: Akorát mě učili: "Moje milá maminko, už mě tady máš." To bylo jediné, co jsem uměla, to mě naučili po cestě.

Roger Waters vystoupí dnes večer v pražské Paegas Aréně

Roger Waters, zakládají člen britské rockové skupiny Pink Floyd vystoupí za necelé dvě hodiny v pražské Paegas Aréně. Podrobnosti od Jiřího Petroviče.

Dnes 57letý Roger Waters stál jednak u zrodu slavného seskupení Pink Floyd a rovněž byl během sedmdesátých let jeho nejvýraznější osobností. Právě Waters je autorsky podepsán pod nejlepšími nahrávkami skupiny. Byl to on, kdo stál u zrodu legendárních alb Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here a taky nejdůležitější nahrávky Pink Floyd a rockové historie vůbec The Wall. Ať už se o Watersově odchodu z Pink Floyd říká a píše cokoliv, je jasné jedno, bez Waterse by Pink Floyd asi nikdy nedosáhli tak ohromujícího úspěchu. Roger Waters přijíždí koncertovat do České republiky vůbec poprvé. V rámci svého vystoupení představí jak hity skupiny Pink Floyd, tak i své úspěšné sólové nahrávky. V Praze tak poprvé živě zazní skladby z dodnes oblíbených a ceněných alb v podání muže, který je složil, nahrál a taky nazpíval.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio

Více z pořadu