Oxid siřičitý obsažený ve víně

19. říjen 2005
Vaše téma

Vaše téma se dnes týká potravin nebo přesněji řečeno přídavků, které mají v potravinách svůj úkol. Co to vlastně ta aditiva jsou. Vysvětlení je takové, že do potravin se běžně přidávají látky, které například prodlužují jejich trvanlivost, zvýrazňují barvu, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru. Těch úkolů, které tam plní, je daleko víc. Všechny tyto látky se souhrnně nazývají přídatné látky neboli aditiva. Přítomnost těchto látek, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale a označuje se tak, že se uvede název nebo číselný kód, který se skládá z písmena E a trojmístného čísla.

Takže jsme vyzbrojeni základními informacemi a teď se pojďme vrátit k tomu slibovanému. Jeden z posluchačů se nás ptal, jak je to s jedním z těch přídatků a to s oxidem síry ve víně.

Zatelefonovali jsme Janu Otáhalovi z Moravínu, který nám potvrdil, že na etiketách lahví se skutečně o tomto přídatku dočteme.

Otáhal: Oxid siřičitý, dříve se používal pojem kysličník siřičitý, lidově síra ve víně, slouží k ošetřování vína už několik století, nejde o žádnou novinku. Problém po vstupu do Evropské unie nastal v tom, že musíme přebírat určité normy a jedna říká, že od listopadu letošního roku musí být na všech vinných etiketách uvedeno slovní vyjádření "ošetřeno oxidem siřičitým".

Takže teď už víme, že to musí být nově na láhvi uvedeno, že síra ve víně, jak říkají odborníci, vždycky byla.

A důvod?

Je tam proto, aby lidově řečeno víno vydrželo.

Otáhal: Je to tedy konzervační činidlo, které je povoleno z potravinářského hlediska do určitého množství. Musí se dodržovat povolená norma, dbá na to především Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která množství oxidu siřičitého ve víně kontroluje.

Náš posluchač se také zajímal o to, jestli tato látka, která prodlužuje vínu život, nemůže nějak naopak škodit jeho konzumentům.

Tak my už jsme se dověděli, že dodržování normy, která ze zdravotního hlediska stanovuje, kolik tam takové konzervační látky smí být, kontroluje mimo jiné Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Ale je pravda, a Jan Otáhal s tím souhlasí, že někteří lidé na tento přídavek mohou být citlivější.

Otáhal: Takže i tu vyšší hranici, která je povolená, ve víně cítí, naopak některým nevadí, pokud je i překročená. Jedná se o základní konzervační činidlo, které se používá v potravinářském průmyslu.

Většina lidí nejenže oxid síry ve víně chuťově nezaznamená, ale ani jim žádné zdravotní problémy nezpůsobuje. Jak jsme ale slyšeli, ti z nás, kteří mají nějaké problémy s určitými potravinami, mohou být víc citliví právě na tu síru. Podle Jana Otáhala záleží i na tom, jestli víno bylo čerstvě naplněno do lahví, protože tam to po otevření mohou citlivější konzumenti spíš zaznamenat. Pokud se prý víno spotřebuje při domácí konzumaci vinařů hned ve sklípku a není tam dlouhou dobu, může mít oxidu siřičitého tu nejnižší hladinu, i třeba pod normu, ale víno, které se produkuje do obchodů, musí evropské normě vyhovět.

autor: vva