Ovlivňuje Andrej Babiš práci novinářů ve svých médiích? Na internetu koluje nahrávka

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr vnitra Milan Chovanec označili vicepremiéra Andreje Babiše za lháře. Podle předsedy vlády lhal, když říkal, že neovlivňuje média, která dříve vlastnil. Uživatel twitterového účtu s přezdívkou Julius Šuman totiž zveřejnil nahrávku, na které údajně mluví vicepremiér a ministr financí Babiš s novinářem Mladé fronty DNES o chystaných článcích.

Andrej Babiš ovlivňování práce novinářů odmítl, pravost nahrávek ale nepopřel. Autenticitu záznamu se snaží Český rozhlas ověřit.

Zvukový záznam má zhruba pět minut a jsou na něm údajné rozhovory mezi Andrejem Babišem a redaktorem Mladé fronty DNES. Týkají se toho, jaké články budou vycházet a koho by měly poškodit.

V nahrávce opakovaně zaznívá jméno ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD. Ten řekl, že Babiš řídí novináře ve prospěch svého hnutí ANO. „Potvrzuje se zjevně, co jsme říkali celou dobu, že v rámci policejní reorganizace i dalších politických útoků na své politické konkurenty používá takzvaná nezávislá média, tedy Mladou frontu a Lidové noviny,“ říká Chovanec s tím, že je potřeba, aby tyto věci Andrej Babiš vyvrátil.


Skupina Mafra v písemném prohlášení přiznala, že na nahrávce je jeden z redaktorů MF Dnes.

Babiš vyloučil, že by něco ovlivňoval a zmíněné záznamy prý nezná. „Můžu říci, že je velice podivné, když někdo sleduje vicepremiéra vlády a údajně nahrává nějaké věci. Považuji to za špínu a za součást kampaně, která na mne probíhá,“ přibližuje.

Andrej Babiš Mafru dříve vlastnil, společně s dalšími firmami převedl jejich akcie do svěřeneckých fondů.

Kdo nahrávku pořídil?

Nahrávky, na kterých jsou zachyceny útržky údajných rozhovorů Babiše s dalšími lidmi, zveřejnily propojené servery Svobodné fórum a Forum 24. Na první z nich, která má zhruba dvě minuty, se Babiš zjevně vulgárně vyjadřuje o svých politických oponentech.

Na druhé hovoří s mužem, kterého Svobodné fórum označilo za redaktora deníku Mladá fronta Dnes. A Babišovi mimo jiné říká, že má materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD).

vydavatelství Mafra

„Vzhledem k obsahu nahrávky to dokazuje, že Andrej Babiš má stále vliv na média, která před tím vlastnil,“ říká Adam Černý, spolupracovník HN a předseda Syndikátu novinářů. Autenticita hlasu na nahrávce vypadá podle něj přesvědčivě a těžko by se dalo zpochybnit, že se rozhovor nestal.

Personální ředitelka skupiny Mafra Zuzana Kuchtová dnes nahrávku označila za pochybnou s tím, že společnost neví, kdo, kdy, kde a na čí zadání ji pořídil. Nicméně kvůli ochraně integrity média skupina s dotyčným redaktorem rozvázala pracovní poměr.

„Je to obětování někoho, kdo v tom možná hraje vedlejší úlohu. Těžko si představit, když skupina Mafra patří do svěřeneckého fondu, že by propustila pana Babiše, který je druhým aktérem konverzace,“ dodává s tím, že otázkou také je, kdo tu nahrávku pořídil.

autoři: luv , Eliška Malínská
Spustit audio