Otce si do rozhovoru nepozvu, říká Tereza Kostková. Na Dvojce začíná moderovat pořad Blízká setkání

Rozhlas? To je úplně jiná disciplína než televize. Alespoň podle Terezy Kostkové, která se netají s tím, že pro ni má rozhlas obrovskou hloubku. „Posluchač i moderátor přestanou být rušeni doprovodnými efekty a věcmi navíc. Jediné, co zůstane, je hlas, myšlenka a obsah,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Ve studiu Radiožurnálu neusedla náhodou. Právě dnes, tedy v pondělí 4. února, totiž Tereza Kostková zahajuje novou etapu své moderátorské kariéry. Od 11:00 totiž začíná na Českém rozhlasu Dvojka moderovat svůj vlastní pořad s názvem Blízká setkání. „S blížícím se časem mi to dochází jako krásná, ale neodvratná realita,“ směje se. 

Marek Eben byl pro mě modla, svěřuje se Tereza Kostková

Tereza Kostková

Od pondělí se ve vysílání Dvojky budete setkávat s oblíbenou herečkou a moderátorkou Terezou Kostkovou. Se Stáňou Lekešovou se bude střídat v moderování pořadu Blízká setkání. Jak se těší na posluchače Dvojky? A co jí dalo devět sezón ve Star Dance?

Trému prý ale nemá. „Tréma mě blokuje. A to nechci. Na druhou stranu je to poprvé a cítím závazek a zodpovědnost.“

„Otec nás vychovával k pravdě“

Pořad Blízká setkání ve vysílání Dvojky nahradil vysílání Hosta do domu. O zajímavé hosty ale posluchači s novým pořadem nepřijdou, naopak. „Moc se těším třeba na čtvrteční rozhovor s cukrářem Josefem Maršálkem. Baví mě lidé, kteří mají touhu a vášeň pro svou práci. A těším se třeba i na architekta Pleskota. Pozvat si ale chci i Kovyho,“ říká Tereza Kostková.

Svého otce, herce Petra Kostku, který do rozhovorů běžně nechodí, si prý ale zvát nechce. A nejen proto, že by, jak už jí řekl, stejně nepřišel. „Mluvila jsem o tom pak ale ještě s Markem Ebenem a ten mi řekl: ‚Buď ráda, je to zvláštní stav‘,“ říká Tereza Kostková.

Otec hrál a hraje v jejím životě důležitou roli. Byl to prý mimo jiné právě on, díky komu nemá oblíbená moderátorka a herečka problém s tím slyšet pravdu. „Otec chce posunout člověka dál, pravdu tedy říká velmi hezky. A když člověk nastoupí na úplně špatnou kolej, nebojí se to říct drsně. Vychovával nás k tomu nikdy nelhat.“

Oba rodiče jsou pro mě herecký postgraduál. Do poslední chvíle na jevišti můžete slyšet něco, co vás posune.
Tereza Kostková

Tereza Kostková v běhu

Fanouškům, kteří mají rádi Terezu Kostkovou především jako herečku, udělal v poslední době radost hlavně film Ženy v běhu. Tereza Kostková v něm hraje třeba se Zlatou Adamovskou nebo Ondřejem Vetchým. „To nejcennější a nejvzácnější je dobrý scénář. Žijeme v době, kdy se spoléhá na hlášky, já jsem ale ráda, když je za tím něco víc. Když se scénář dotýká života, kdy každý s filmem může zarezonovat. A scénář Žen v běhu byl mile obyčejný,“ vysvětluje.

Nejde ale o jedinou její premiéru. Už 13. února bude mít premiéru i Léto s gentlemanem, ve kterém si Tereza Kostková zahrála s Jaromírem Hanzlíkem.

autoři: Lucie Výborná , als