Ostrov míru v moři neklidného Blízkého východu

23. srpen 2010

Občané České republiky, kteří chtějí navštívit Jordánsko, si pořád ještě musejí před cestou obstarat vstupní vízum. Není to vůbec složité. Existuje ale i možnost, jak se dá do země legálně dostat úplně bez víza – přes jordánský Ostrov míru.

Na tohle neobyčejné místo běžně chodí odpočívat nebo i pracovat Izraelci. Jejich bezpečnost přitom hlídá jordánská beduínská garda.

„Vidíš tamty schody nahoru? Pak zase sejdeš dolů a zbytek ti ukážu na mapě,“ říká mi můj průvodce Icik a pokračuje: „Teď jsme v Izraeli a támhle už je Ostrov míru. Jak jsou ty jordánské vlajky. Tady je kanál, který přivádí vodu do elektrárny. Pod ním je nádrž. Ta elektrárna vyráběla proud už před 80 lety!“

Průvodce Icik mě právě přivedl k bráně, která vede k jednomu z nejkurióznějších míst v údolí řeky Jordánu. Takzvaný Ostrov míru není vlastně ostrov, ale spíš výběžek ohraničený kanály a meandrující řekou. Od roku 1994 tu má svrchovanost Jordánsko. Ale bez víza je možné Ostrov míru navštívit přímo z Izraele, který toto zajímavé místo kontroloval do té doby.

Most na Ostrov míru

„Celé tohle území - asi 80 hektarů - dostalo podle mírové dohody Jordánsko. Chodí se tam kvůli dvěma věcem. Jednak tam pracují izraelští zemědělci, protože tam mají pozemky, a jednak tam chodí turisté. My teď půjdeme dovnitř na hodinovou prohlídku – podívat se na elektrárnu a na starou železniční stanici,“ vysvětluje Icik.

Ostrov míru nenabízí pouze pohled na první polovinu 20. století. I dnes je vlastně zmenšeninou Blízkého východu. Pompézní brána s portréty bývalého i současného jordánského krále a hned vedle upravená pole, na kterých pracují Izraelci z nedalekého kibucu.

Turistický Ostrov míru

Izraelská turistka Linda už se z Ostrova míru vrátila, a tak se jenom rozplývá: „Je to nádherné místo. Byli jsme velmi překvapeni, když jsme doslali malé, jakoby jordánské pasy a přešli jsme hranici k malé projížďce. Nedovolili nám vystoupit z autobusu. Vypadá to tam však úplně stejně jako v Izraeli. Jenom jsme ztratili signál do telefonů, tak jsme poznali, že jsme asi někde jinde.“

„Vypadá to trochu uměle, a pokud vím, nedá se odtud pokračovat dál do Jordánska. Je to od něj odříznuté. Proto se tomu také říká Ostrov míru,“ pokračuje Linda. Čtyřicátník Dudi se k vyjížďce k monumentální historické elektrárně na Jordánu teprve chystá. O jedinečnosti Ostrova míru však také ví svoje.

Část vodního díla

„Asi před 25 lety jsem tu byl jako dítě, chodil jsem na ostrov na ryby. A teď tam chci vzít manželku a své děti. Že ostrov patří Jordánsku, mi vůbec nevadí. Jsou to přece naši sousedé,“ říká.


Zvětšit mapu: Ostrov míru, Jordánsko
Spustit audio