Oštěpaři Veselý se Špotákovou se na mistrovství ČR obávají zranění

V Ostravě dnes začne mistrovství republiky v atletice. Do dějiště Zlaté tretry se republikový šampionát vrací po dvanácti letech. Ovšem ne všem atletům se jeho letošní srpnový termín zamlouvá.

„Mistrovství republiky má letos neobvykle pozdní termín, protože většinou se odehrává koncem června, začátkem července,“ vysvětluje svazový místopředseda Oldřich Zvolánek.

„Od 11. Srpna se koná mistrovství Evropy v Curychu a tento termín je poslední možností ke splnění limitů pro start právě na mistrovství Evropy.“

Pro případné limitáře na poslední chvíli jde o dar z nebes. Největším hvězdám reprezentace však nový termín republikového šampionátu komplikuje život.

Proto budou oštěpaři Barbora Špotáková s Vítězslavem Veselým házet v Ostravě z plného tréninku.

„Abych byla na Evropě v největší formě, tak teď musím trénovat úplně naplno,“ vysvětluje letos neporažená oštěpařka.

„Mistrovství republiky má pro mě malinko nevhodný termín. Budeme tam odjíždět v největší únavě,“ připojuje se Vítězslav Veselý.

„Určitě je tam z tohoto důvodu riziko zranění,“ dodává Barbora Špotáková.

Ideální scénář pro oba favority na oštěpařský republikový titul tedy zní: zkusit si zajistit vítězství hned prvním úspěšným pokusem.

„To každopádně, určitě. V únavě je závod fakt hodně riskantní,“ souhlasí nejlepší světová oštěpařka.

„Přeci jenom nemá smysl se rozbít na mistrovství ČR, důležitá je pro nás Evropa,“ má jasno Veselý, který bude zanedlouho v Curychu obhajovat pozici nejlepšího oštěpaře starého kontinentu

To Barboře Špotákové půjde o zisk jejího prvního titulu mistryně Evropy v kariéře.

autoři: ras , Vojtěch Bureš
Spustit audio