Oslava 80. výročí Českého rozhlasu se vydařila

V neděli 18. května vyvrcholily na Letišti v Praze-Letňanech oslavy 80. výročí Českého rozhlasu, respektive 80. výročí zahájení rozhlasového vysílání na našem území. Pro návštěvníky letecké výstavy "Vzduch je opět naše moře" jsme připravili na nedělní odpoledne zajímavý doprovodný program. Ještě před jeho zahájením uvedla přítomné děti do správné nálady dětská diskotéka a Magda Reifová.

Hlavní pořad slavnostně zahájila hlasatelka Emílie Tučková alias Eva Ziliziová (v krásném historickém kostýmu), která po historickém hlášení rozhlasu z 20. let 20. století uvedla sestry Havelkovy. Tuto část programu vysílal ČRo 1 - Radiožurnál přímým přenosem. Poté se představily jednotlivé stanice Českého rozhlasu.

Část věnovanou ČRo 1 - Radiožurnálu uváděl Jan Pokorný a představil divákům naše redaktory a moderátory Pavlu Jazairiovou, Jiřího Hoška, Aleše Procházku a Miroslava Augustina. Jejich povídání doplnili svými písničkami Wabi Daněk a Lenka Filipová.

ČRo 2 - Praha měla pro své příznivce připraveného mimo jiné Jiřího Lábuse, Pavlínu Filipovskou a kvartet Ferdinanda Havlíka, ČRo 3 - Vltava zase Valérii Zawadskou s Jiřím Švarcem nebo třeba Tam tam orchestra. Pokud jste byli v Letňanech, mohli jste vidět a slyšet i představení ČRo 6 a ČRo 7, programový ředitel Josef Havel zmínil všechna regionální studia ČRo a Marie Retková zase připomněla Nadační fond Českého rozhlas. Celé odpoledne nejen koordinoval, ale spojoval a provázel Martin Hrdinka.

O zakončení programu se postaral Karel Gott s Big bandem Českého rozhlasu, opět i v přímém přenosu ČRo 1 - Radiožurnálu.

ČRo 1 - Radiožurnál měl pro návštěvníky připraveno i několik dalších zajímavostí. Na ploše letiště na hranici čtvrtí Letňany a Kbely vyrostla replika historického stanu Radiojournalu. Z tohoto stanu ČRo 1 - Radiožurnál vysílal živě celý Odpolední Radiožurnál moderovaný Pavlem Kudrnou. Kromě živého vysílání zde mohli zájemci vidět výstavku historických radiopřijímačů a technického zařízení.

Každý, kdo měl zájem, si mohl zkusit nahrát svůj pozdrav, který jsme mu vypálili na CD. Někteří návštěvníci měli už dopředu připravené i básničky nebo písničky, které si pak na CD odnášeli domů. Pro sběratele jsme připravili speciální razítko, které je možné získat pouze v rozhlasovém stanu Radiojournalu, takže ten byl neustále v obležení návštěvníků.

Oslavám přálo i počasí a návštěvníků zde bylo opravdu hodně. Určitě můžeme říct, že neděle 18. května 2003 se vydařila.

autor: psk
Spustit audio