Opavská Národní kavárna v původní prvorepublikové podobě

3. březen 2009

Období první republiky bylo mimo jiné typické noblesními kavárnami, ve kterých se scházela vybraná společnost. Pokud byste se rádi k této atmosféře vrátil, dejme tomu, na Ostravsku, tak máte smůlu, zánik historických kaváren tady začal už během devadesátých let. Právě proto teď žijí obyvatelé Opavy velkou a v tomto regionu výjimečnou událostí. Z více než stoleté národní kavárny nedaleko centra města zmizela prodejna bílé techniky a chystá se znovuotevření legendárního podniku. Tato zpráva se Opavou rozšířila doslova jako blesk, ovšem jak jsme zjistili, nedočkavost pamětníků může narazit na úplně obyčejné sousedské problémy.

Martin KNITL:
Křižovatka ulic Lepařova a Olomoucká, lidé tady už několik týdnů zvědavě nakukují. Někteří klepají na výlohy a ptají se, když už svou starou známou národní kavárnu zase uvidí jako kdysi.

osoba:
S manželkou právě mám v úmyslu se tam zajít podívat a uvidíme.

osoba:
A konečně se sem vrátí to, co tady bylo.

Martin KNITL:
Chodila jste se sem?

osoba:
No, tak já ani ne, ale můj manžel.

Martin KNITL:
Když se národní kavárna před lety zavřela a vůni kávy vystřídaly naprosto nečekaně automatické pračky a ledničky, vypadalo to na beznadějný konec. Tomáš Elis, milovník opavské historie, listoval bohatou kronikou tohoto místa patřícího kdysi věhlasné oplatkářské rodině Fidorů.

Tomáš ELIS, milovní opavské historie:
Renomé těch jednotlivých kaváren se také posuzovalo podle toho, jaká klientela se rozhodla do té kavárny chodit. A mezi tu nejvýznamnější patřil bývalý velitel rakouské východní armády Eduard /nesrozumitelné/ a ten tam pořádal každý týden setkání válečných veteránů.

Martin KNITL:
Jenže pak se zničehonic objevili řemeslníci a paní Kateřina Kostřivová. Odvážná žena, která chce zašlou slávu secesní kavárny z roku 1904 oprášit. Lavinu nedočkavosti pamětníků rozhodně nečekala.

Kateřina KOSTŘIVOVÁ:
Jelikož těch lidí je strašně hodně, tak z toho začínám mám mít trošku i takový strach, ať prostě něčím ty lidi nezklameme.

Martin KNITL:
Kupodivu drtivá většina vnitřního vybavení odolala času i ledničkám. A majestát stačilo jen trochu oživit. Jenže teď v době plánovaného znovuotevření přišla ledová sprcha. Vzbouřili se nájemníci, kteří bydlí nad kavárnou, je to podle nich naprosto nepřijatelná černá stavba. Dovolal jsem se jednomu z nich, panu Strakovi.

pan Straka:
Ty práce tam ze strany pronajímatele probíhají načerno pořád, takže podáme trestní oznámení na ně, že tam kavárnu nechceme. Oni nás úplně obešli, zničehonic tam přišli zedníci a /nesrozumitelné/ o to šlo hlavně.

Martin KNITL:
Takže to bude spíše boj právníků, místo posezení u kávy při poslechu tradiční živé hudby. Jsem teď na stavebním úřadu s mluvčím opavského magistrátu Janem Šindlerem. Jak to tedy je s tou černou stavbou nebo černou rekonstrukcí v tuto chvíli.

Jan ŠINDLER, mluvčí Magistrátu, Opava:
Stavební úřad vyzval majitele, aby požádal o dodatečné stavební povolební, to majitel podal, nicméně je ho potřeba doplnit o ještě asi dvanáct náležitostí, lhůta na doplnění je do 6. března.

Martin KNITL:
Je to hodně nečekaná komplikace pro většinu lidí, které jsem tady v Opavě oslovil.

osoba:
Byla by to velká škoda. Řeknu vám, že mně to je osobně líto, protože jsem tam docházel, byl to kultivovaný podnik.

Martin KNITL:
A paní Kostřivová, která mezitím onemocněla, opakuje, že kavárna zkrátka bude stůj co stůj.

Kateřina KOSTŘIVOVÁ:
Určitě se /nesrozumitelné/. Je to soukromý prostor, jako aby to rozhodl jeden, dva, tři nájemníci nahoře, nemůžou zakázat, že tam bude kavárna, jako, to nejde.

Martin KNITL:
Velmi sledované a na celém Ostravsku jedinečné zmrtvýchvstání prvorepublikové kavárny tak bude zřejmě nevšední právní tahanicí. Může jeden soused druhému zakazovat, co si ve svém prostoru zařídí, anebo naopak, jak mohl někdo začít chystat kavárnu a přitom mlčet. A jak dlouho bude ještě národní kavárna zahalena před zraky těch, kteří si chtějí po dlouhé době znova osahat staré známé schodiště a malý taneční parket. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Opava.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mrk
Spustit audio