Ondřej Pavelka a Tomáš Svoboda

22. březen 2012

Pes Jaroslava Škárky jako svědek, šumějící odposlechy, gastroenterologické důkazy a soudce z lidu. Tak nějak bude vypadat pokračování politického kabaretu, který pod názvem Kristýna – blonďatá bestie slavil divácký úspěch už před rokem. V současném volném pokračování se režisér Tomáš Svoboda rozhodl inspirovat probíhajícím soudem s Věcmi veřejnými. A že zatím nezná konec? „Konkrétní rozsudek, pokud padne, bude asi zakomponován až do třetího pokračování Blonďaté bestie,“ podotýká herec Ondřej Pavelka.

Blonďatá bestie je zatím jejich nejznámějším politickým kabaretem, přestože ani zdaleka ne jediným. „Úspěch Blonďaté bestie nás překvapil. Mysleli jsme si, že to zahrajeme jednou pro kamarády. Najednou z toho vznikla inscenace, která by se mohla hrát půl roku a lidé by stejně chodili. Připadalo nám však, že už bychom to zbytečně protahovali,“ vzpomíná Ondřej Pavelka.

„Podobný kabaret nemá právo na to, aby byl hrán déle než pár týdnů,“ doplňuje Ondřeje Pavelku také režisér Tomáš Svoboda. „Jde o aktuální divadlo, které existuje pouze teď a tady.“

Blonďatá bestie před rokem sklízela ovoce úspěchu nejen u běžných diváků, ale také – což může být překvapivé – u členů strany, jíž se politický kabaret týkal. „Jejich zájem o hru nechápu – možná jde o jakousi formu masochismu,“ uvažuje Tomáš Svoboda.

Politici se nebojí policie, politici se bojí zesměšnění, soudí režisér. Možná právě politické divadlo proto může suplovat alespoň do určité míry veřejnou kontrolu, jíž by politici měli podléhat.

Herec Ondřej Pavelka

To Ondřej Pavelka na celou věc nabízí poněkud realističtější pohled: „Možná jsme naivní. Vždyť politici jsou rádi, že se o nich mluví, že se o nich hraje divadlo. Ne nadarmo se říká, že špatná pověst je lepší než žádná pověst.“

Kristýna – blonďatá bestie není jedinou politickou hrou, o níž byla ve vysílání řeč. Proč Tomáš Svoboda a Ondřej Pavelka připravili hru Kůrovec? A dozvědí se diváci, za jakou politickou stranu brouk vlastně „žere“?

Záznam celého rozhovoru s Ondřejem Pavelkou, Tomášem Svobodou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio