Omega3kapr je zdravější, říká Pavel Kozák. Jak vybrat rybu na štědrovečerní stůl?

16. prosinec 2015

S blížícími se Vánocemi se na balkonech objevují vánoční stromky, obchody se plní nakupujícími se lidmi a mnozí přemýšlí, jestli si během štědrovečerní večeře pochutnají na kaprovi. I letos se na pultech obchodů objeví ryba omega3kapr.

Všechno to začalo studií přínosu kapřího masa na lidský organismus. „Chtěli jsme podpořit spotřebu kapřího masa,“ vysvětluje Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického.

Pro studii potřebovali vytvořit kapří standard, a tak se zaměřili na ovlivnění kvality kapra pomocí krmení. Později si řekli, že by podobným způsobem mohli vytvořit kapra na vyšší úrovni. Tímto způsobem se zrodil omega3kapr se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin.

Omega3kapr je podle jeho slov zdravější pro lidský organismus. „Klasický kapr je přikrmován obilím, ale krmivo tohoto má větší obsah lnu a řepky,“ popisuje Pavel Kozák přírodní způsob chovu speciálního kapra a zdůrazňuje jeho udržitelnost. „Omega-3 by se dalo docílit také přidáváním rybí moučky, ale to bychom museli plno dalších ryb pozabíjet, lovit v mořích a podobně,“ podotýká.

Čtěte také

Při nákupu ryby na Vánoce podle něj nemůžete udělat chybu, protože prodejci jsou dnes skutečně pod drobnohledem kontrolních orgánů. Pokud však nakupujete rybu z kádě, nekupujte tu s viditelnými poraněními. „Ale to je spíš náhoda,“ myslí si. Stejně tak odmítá, že by kapr často chutnal po blátě. „Ryba je měsíc dva sádkována a v té době je bez potravy. Bahno proto nemůžete cítit,“ domnívá se.

Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio