Olomoučtí protestují proti výstavbě pivnice

22. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Hospůdek, pivnic a vináren přibývá v poslední době v našich městech téměř jako hub po dešti. Vlnu protestů vyvolalo v Olomouci rozhodnutí o výstavbě pivnice v bývalé výměníkové stanici Stavebního bytového družstva. Po stopách případu se vydala redaktorka tamního studia ČRo Marie Hovadíková.

Lidé v blízkosti plánované pivnice v ulici U kovárny jsou rozhořčeni tím, že s nimi pronájem objektu soukromému podnikateli nikdo neprobral. Na protest proti výstavbě sepsali petici, kterou podepsalo 325 občanů. Podle iniciátora Jiřího Špitálského je v bezprostřední blízkosti už osm obdobných provozoven.

"Z této další hospody bude vyplývat další narušování idylických zásad v okolí přilehlých obytných domů, lidé, kteří bydlí v blízkosti hospod, tak samozřejmě vědí, o čem hovoříme. Navíc tak, jak jsme svědky, z toho bude vyplývat rušení nočního klidu, a to už v současné době je naprosto neúnosné. Nejde jenom o rušení opilých hostů, ale rušení přijíždějícími taxíky," vysvětluje Špitálský.

Předseda Stavebního bytového družstva Antonín Kyjovský tvrdí, že hlavním důvodem pro zřízení pivnice v bývalé výměníkové stanici jsou peníze. "Tento objekt chátrá, je tam špatná střecha, jsou tam špatné omítky na obvodových zdech. Přihlásila se firma, která se zaručila, že po vybudování pivnice nám bude měsíčně družstvu platit 10 000 Kč za pronájem toho, což odpovídá asi udržovacím prostředkům tohoto objektu. Toto bylo projednáno v představenstvu a představenstvo vyslovilo souhlas," řekl Kyjovský.

S peticí byli obeznámeni olomoučtí radní. Pozemek okolo objektu je totiž ve vlastnictví města a pro vybudování parkoviště, kvůli němuž by muselo být pokáceno několik stromů, je nutný souhlas radnice.

"Uvidíme, jestli se podaří komunikaci mezi bytovým družstvem, vlastníky a nájemníky bytového družstva dosáhnou shody. My máme jedinou možnost, a to pozemek, který sousedí s tímto objektem, a který je nutný pro provozování tohoto objektu, jestli ho pronajmeme nebo nepronajmeme. O tom budeme jednat na příštích zasedáních rad a budeme se hodně dívat na to, jak probíhá současná komunikace mezi předsednictvím bytového družstva a těmito občany," uvedl primátor Martin Tesařík.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autoři: mah , dka
Spustit audio

Více z pořadu