Olga Kotková

6. září 2010

Historie i současnost největších malířů světa, Růžencová slavnost a s ní i počátek 16. století, v němž ji namaloval Albrecht Dürer – to vše na posluchače čekalo ve vysílání Radiožurnálu v pondělí po 10. hodině. Jeho hostem totiž byla Olga Kotková, kurátorka Sbírky starého evropského umění Národní galerie v Praze. Nejen na grant, který Národní galerie získala k průzkumu slavného Dürerova obrazu, se jí ptala Hanka Shánělová. V úterý 7. září bude hostem zpěvačka Aneta Langerová.

„O obrazu už toho víme hodně,“ poznamenává Olga Kotková k slavné Růžencové slavnosti. „Musíme však držet krok s postupující technikou, abychom postoupili a závěry našeho technologického průzkumu mohli specifikovat. Protože to, co bylo nemožné například v 60. letech, je dnes běžné.“

Ač by se na první pohled mohlo zdát, že laboratorní zkoumání může vzácný obraz poškodit, není tomu tak. I na tomto poli totiž hrají svou roli postupující technické možnosti. Zatímco dříve tak bylo nutné zkoumaná díla odvážet do laboratoře, v současnosti může laboratoř sama přijet přímo k vzácnému dílu. „Je to velice šetrný proces. V průběhu celého průzkumu se člověk díla prakticky ani nedotkne,“ přiblížila Olga Kotková posluchačům.

A už se v Národní galerii o Růžencové slavnosti dozvěděli něco nového? „Ano,“ potvrzuje kurátorka Sbírky starého evropského umění Národní galerie v Praze. „Průzkum bude samozřejmě ještě pokračovat, ale už v tuto chvíli se ukazuje, že po domnělé restauraci, kterou měl provést známý barokní malíř Karel Škréta, nejsou na obrazu žádné stopy.“

Olga Kotková

Mohl Kréta opravovat jen něco pod rámem? Nebo další restaurace, která proběhla v 19. století, Škrétovu práci odstranila? Možných interpretací je mnoho. A nejde o jediné otázky, které Růžencová slavnost vzbuzuje. Zajímá-li vás víc, poslechněte si v audioarchívu záznam celého rozhovoru s Olgou Kotkovou..

Záznam celého rozhovoru s Olgou Kotkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio