Odpovědnost za úklid podél silnic

15. duben 2004
Vaše téma

Ročně se u nás vynaloží nemalé peníze na výstavbu a opravy silnic a dálnic. Jdou do miliard korun. Samozřejmě, že samotná kvalita vozovky je to nejdůležitější. Určitě ale hned na druhém místě je, jak vypadá okolí. A právě odpovědnost za úklid podél silnic, to byla otázka, která otevřela dnešní Vaše téma. Souhrn pro tuto chvíli připravila Vlasta Valentová.

Pokud se zejména teď na jaře, kdy tráva ještě nepoporostla, podíváme do příkopů kolem silnic, většinou si řekneme, že snad nikomu nepatří. Najít tam igelity, papíry, plastové láhve, dokonce celé pytle s domácím odpadem nebývá vůbec vzácností. Jenže každá taková silnice má svého majitele, který je také odpovědný nejen za kvalitu vozovky, ale i za její okolí. Přikazuje mu to zákon.

Martin Kupka: Zákon o pozemních komunikacích z roku 97 říká, že součástí tělesa komunikace jsou i přiléhající příkopy a dokonce to těleso komunikace, hovoříme-li jazykem toho zákona, tak končí vlastně až protější hranou těch příkopů. Tedy ten, kdo má ve správě komunikace, ten je vlastně odpovědný i za to, aby tyto příkopy čistil.

Zákon tedy, jak říká mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka, existuje. Jenže také jedním dechem dodává, že pokud se peníze použijí na takové určitě zbytečné čistění příkopů, chybí potom jinde. Ale pojďme teď do terénu. Každé jaro vyrážejí na odpadky také pracovníci Správy a údržby silnic v Třebíči. Jen na tomto okrese se ročně sesbírá kolem silnic 10 tun odpadků. Podle Alexandra Matějky ani částka za jejich uložení není zanedbatelná.

Alexandr Matějka: Je to zhruba 100 tisíc za rok, ale spíš je na tom nepříjemné to, že to zabere velký čas, kterou se musí ten sběr provádět.

A co všechno se u silnic najde?

Alexandr Matějka: Jednak je to komunální odpad, který vyhazují lidí, kteří neví co s ním jiného lepšího udělat. Je to většinou v nějakých pytlích a podobně. A druhá oblast jsou vyházené plastikové láhve, které vyhazují lidé za jízdy z vozu. Ty my obvykle objevíme, až když děláme údržbu příkopů.

Není ale vzácností najít v příkopu i nebezpečný odpad. Například trubice ze zářivek. Jenže postih takových viníků je problematický, přiznává vedoucí Odboru životního prostředí kraje Vysočina, Pavel Hájek.

Pavel Hájek: Můžou být postiženi domluvou, tato problematika není moc nějak ošetřena. Nebo podáním, nějakým prostě udáním.

A postihy za takové přestupky?

Pavel Hájek: Řeší je prvně pracovníci životního prostředí pověřených obecních úřadů, kraj jako takový dělá až to odvolací řízení.

A jaká pokuta potom podle mluvčího Středočeského kraje Martina Kupky viníka čeká?

Martin Kupka: Tak to potom znamená, že v případě příslušného městského úřadu nebo obecního úřadu potom, co policie sepíše protokol, tak se musí zodpovídat a může být v případě právě porušení toho přestupkového zákona sankcionován až do výše 10 tisíc korun.

Vaše téma o odpadcích podél silnic připravovala Vlasta Valentová. Co vy? Třídíte doma odpad? Takto se ptáme od rána a v anketě iŽurnálu. 220 posluchačů, tedy plných 85% tvrdí, že ano.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu