Odkud se vzal Halloween? Kořeny má v Irsku. Zapálená lucerna má chránit dům před zlými duchy

Halloween

Průvody ve strašidelných maskách, sladkosti a také vydlabané dýně zdobící okna a vchody domovů. To jsou hlavní znaky anglosaského svátku Halloween, který je populární zejména ve Spojených státech. Odkud ale tradice pochází a co o něm víme? Poslechněte si celou reportáž.

„Dejte koledu nebo něco vyvedu,“ křičí večer před svátkem všech svatých děti převážně v anglosaských zemích – všude tam, kde se slaví Halloween. Děti ve strašidelných kostýmech zpravidla nic nevyvedou, protože si vykoledují sladkosti.

Čtěte také

Co bylo na počátku? Traduje se, že Halloween se zrodil v Irsku. „Má se za to, že Halloween pochází z obecně keltského svátku zvaného samhain. Je to svátek, který se dodržoval v době předkřesťanské a vydrželo to až do současnosti,“ přibližuje Ondřej Pilný, vedoucí Kabinetu irských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Jak se Jack nedostal do nebe

A proč jsou jedním z hlavních symbolů Halloweenu právě dýně? Souvisí to s irskou pohádkou o lstivém pijanovi Jackovi. Alespoň tak si to vyprávějí americké děti:

Bůh nechtěl pustit Jacka do nebe kvůli jeho chování k ďáblovi. Ten byl na Jacka rozzlobený a nechtěl ho pustit do pekla. Takže ďábel Jacka poslal do tmy jen s uhlíkem, který dal do vyřezané řepy. A ten žhavý uhlík se změnil na svíčku a řepa se změnila na dýni. A tak máme v Americe o Halloweenu vyřezané dýně.“

A protože se Halloween slaví v předvečer svátku všech svatých, říká se, že zapálená Jackova lucerna chrání dům před zlými duchy.

autoři: Jakub Lucký , mga
Spustit audio

Související