Obyvatelé Šibeniku přišli o svoji tradiční pláž

5. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Obyvatelům Šibeníku dochází trpělivost. Jediná písečná pláž v nejbližším okolí u hotelů Solaris je zpoplatněná. Vstupné činí 15 kun za osobu a auta mohou parkovat jen na placeném parkovišti. Jinde jsou zákazy.

Město tvrdí, že změnami chtělo zlepšit dopravu v okolí Solarisu, kde se o víkendu dalo kolem zaparkovaných aut podél cest jen těžko projet.

Obyvatelé Šibeníku se na pláž Solaris chodili koupat desítky let. Městskou pláž přímo ve městě nemají. Teď, jak říkají, si připadají jako druhořadí lidé a kriminálníci.

Chybějící úsek dálnice do Dubrovníku je o krok blíž výstavbě

Chorvaté se v budování dálnice A1 až na jih k Dubrovníku posunuli o kousek dál. Vedení Správy chorvatských dálnic dnes v Dubrovníku podepsalo smlouvu o vyhotovení dopravní studie a projektové dokumentace na nejjižnější úsek dálnice u Dubrovníku v úseku Osojnik - Doli.

Trajekty ze Splitu přepravily rekordní počet pasažérů

Splitské přístaviště během dneška odbavilo rekordní počet cestujících v letošní sezoně. Trajekty ze Splitu vyjíždějí na 38 linek, které spojují pevninu se středodalmátskými ostrovy.

Nejvíc turistů Jadrolinija přepravila ze Splitu na Brač - 10.000 lidí a 2000 aut. Na Hvar to bylo 5000 cestujících a tisíc aut. Jadrolinije letos koupily dva nové trajekty Brač a Korčulu. Pochvalují si, že díky tomu zmenšily kolony na trajekty. Nejčastějšími hosty jsou Slovinci, Češi, Poláci, Maďaři, Rakušané a Němci.

Doslova praskalo ve švech také splitské letiště. Za dnešek odbavilo 18.000 cestujících, což je také letošní rekord. Přistálo tady 83 velkých letadel, z toho několik linek ze Skandinávie. Zítra se očekává příliv Rusů a Ukrajinců, přiletět má osm velkých letadel z těchto zemí.

Cesta přes Slovinsko do Chorvatska trvala dvě hodiny

Na Slovinsko-chorvatských hranicích se dnes tvořily kolony. Přechody se Slovinskem Rupa a Pasjak jen za dopoledne odbavily celkem 26.000 turistů. Řidiči, kteří jeli do Chorvatska, dnes krátký úsek přes Slovinsko jeli dvě hodiny. Jako každou letní sobotu se velmi pomalu popojíždělo v kolonách. Průměrná rychlost byla kolem 30 kilometrů za hodinu.

Na vstupu do Chorvatska byly kolony dlouhé 15 kilometrů. Na dálnici A1 na Split silničáři oba tunely Mala Kapela i Sveti Rok otevřeli pouze pro směr k moři. Kolony se tím snížily. Přesto měly asi 10 kilometrů. Podle dopravních informací byly kolony i v Rakousku před slovinskými hranicemi. Řidiči si stěžují, že nevědí, kde v Rakousku nebo naopak v Chorvatsku nebo před slovinskou dálnicí seženou dálniční známku. Slovinský autoklub zveřejnil na internetu pouze seznam svých poboček, které viněty prodávají.

Kurzy měn

U Jadranské banky dostanete za 100 českých korun 30 kun a 29 lip, za jedno euro 7 kun a 18 lip.

Ceny benzínu a nafty

V síti INA za litr naturalu 95 zaplatíte 9,65 kuny, za litr euronafty 9,84 kuny. Podle aktuálního kurzu ČSOB je to 32,40 korun za natural 95 a 33 korun za litr euronafty.

Počasí 6. 7.

U Jadranu bude v neděli slunečno. Ráno místy něco málo mraků. Vítr bude vát slabý, na pobřeží u Velebitu může v noci a ráno udeřit nárazový vítr od pevniny, bura. Během dne pak bude foukat severozápadní vítr, odpoledne se postupně změní na jižní. Noční teploty 20 až 25 stupňů, zítra odpoledne vystoupí na 30 až 34 stupňů.

Teplota moře

Moře má 25 stupňů už jen na Bolu. Na ostatních místech je to víc - 26 stupňů naměřili ve 14 hodin u Hvaru, Krku, Maleho Lošinje a Puly, 27 stupňů je moře teplé u Komiže, Rabu a Splitu. U Šibeniku měřili teplotu pouze ráno a bylo tam 26 stupňů

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu