Obrana proti přemnoženém hmyzu v bytech

13. září 2002
Dobrá rada

Také už máte dost hmyzu, který se po srpnových povodních hojně pomnožil a znepříjemňuje nám všem život? Vyskytuje se i na místech, kde jsme jej v minulých letech ani nezahlédli. Dvě možnosti proti hmyzu navrhuje plzeňský odborník na elektrospotřebiče Petr Otásek.

Otásek: Vypudit hmyz z místnost nebo ho zabít.

Hmyz odpudíme malou krabičkou na elektřinu, která vysílá vysokofrekvenční tóny a klame jeho jednoduchý nervový systém.

Otásek: Známé jsou rozprašovače do elektrických zásuvek, které vyrábějí mlhovinu zabíjející hmyz.

Nevýhodou je insekticidní látka, ovlivňující při dlouhodobém používání zdraví člověka. Vhodnější je lapač hmyzu, přístroj velikosti krabice od bot. Jeho hlavní součástí je speciální zářivka, která hmyz přiláká.

Otásek: Okolo zářivky je elektrický náboj ve formě kovové mřížky s vysokým napětím 5 tisíc voltů, ale při nízkém proudu 12 miliampérů. Pto člověka je zařízení neškodné, elektrická mřížka je pro běžného uživatele nepřístupná.

Lapače se věší asi 1,5 metru nad podlahu a obsluha je jednoduchá.

Otásek: Jednou za týden vysypete nádobku s uhynulým hmyzem.

Odpuzovače jsou jednodušší a levnější, jedná se o stokoruny a ceny lapačů od tisíce Kč. Můžeme si také vzpomenout, jak se chránili naše babičky. Na okně byla síťka, která nápor hmyzu bezpečně zadržela.

Hlávka: Používá se silon, sklovlákno někdy drátěné pletivo.

Popisuje vhodý materiál Vladimír Hlávka z plzeňského železářství. Ceny silonových sítěk se pohybují do 50 korun za metr čtvereční, sklovlákno je dvakrát dražší.

Hlávka: Proti silonu má třkrát delší životnost a ten se během roku asi o 3 centimetry srazí.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu