O startu jsem uvažoval i tento rok, zdravotní potíže mě zastavily, přiznává legendární Váňa

8. říjen 2017

Legendární žokej Josef Váňa, osminásobný vítěz Velké Pardubické, letos do hlavního závodu nenastoupí. Proč nebude letos v sedle? Kterému ze svých čtyř koní v hlavním dostihu dává největší šance?

Jezdce Josefa Váňu trápí přetrvávající bolesti kyčle, rozhodl se proto do dnešního závodu nenastoupit. „Když jsem si zkrátil třmeny, koně poznaly, že nejsem úplně v pořádku, jak bych měl být, a neposlouchali mě, jak jsem byl zvyklý,“ vysvětluje Josef Váňa.

„O startu jsem uvažoval i tento rok, zdravotní potíže mě zastavily,” přiznává Váňa. „Kdybych měl jet velkou pardubickou dnes, tak bych musel 2 až 3 kila schodit, to se nedá ze dne na den.“

Dovolenou si však Josef Váňa může dovolit jen těžko, péče o koně vyžaduje spoustu péče. „Jsme na to celá rodina i syn. Paní je velmi významný faktor celého týmu a máme i personál, který to dělá jako své povolání.“

Velká pardubická (126. ročník)

Josef Váňa mladší dnes nastoupí v sedle Ange Guardian. „Neradil jsem mu nic. Snažil jsem se Ange Guardian jezdit já a připravit ho podle mého nejlepšího vědomí a svědomí,“ směje se Váňa.

O syna strach před startem nemá. „Sport je to rizikový jako spousta jiných sportů, kdyby každý tatínek nebo maminka, ty maminky jsou na tom hůř, měli dopředu litovat své potomky, kteří si vybrali nějaký sport, tak by to bylo špatně.“


Sám jsem si to zažil. Pro každého ta rána jednou přijde, jednou větší, jednou menší. Všichni ten sport dělají, protože z něj mají zadostiučinění, nebezpečí úrazu jde na druhou kolej.žokej Josef Váňa

Osmiletý hnědák Power Zar vyhrál poslední ze 4 kvalifikací na letošní Velkou Pardubickou. „Jeho babička byla nejlepší překážková kobyla za mé éry v Německu,“ chválí koně Váňa.

Obává se ale konkurence z Francie. „Ještě tady nebyla. Těším se na to porovnání naší špičky s tou francouzskou. Měl jsem několikrát možnost s nimi běžet, vím, že i oni se dají porazit. Jsou to super skokani, ale nemají za každým druhým skokem příkopy. Jsem zvědavý, jak si s tím poradí.”

V hlavním dostinu má Váňa další 3 želízka v ohni. Zarif, No Time to Lose a Ange Guardian. Osmý dostih odstartuje dnes v 16:40.

autor: mve
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.