O alkoholu a jeho spotřebě s Karlem Nešporem

27. únor 2006
Vaše téma

Ve kterém jsme dnes mluvili o alkoholu. Konkrétně o tom, že poprvé za posledních, skoro 20 let, u nás klesla spotřeba alkoholu, což je nepochybně dobrá zpráva. Lékařská veřejnost se raduje, ale zároveň hledá příčiny. Jaké to jsou jmes se ptali primáře oddělení závislosti z psychiatrické léčebny v Bohnicích Karla Nešpora.

Karel Nešpor: Nabízejí se různá idealistická vysvětlení, že občané si uvědomili svoji vlasteneckou povinnost nebo, že lidé více uvažují o svém zdraví jako o nutné podmínce ekonomického úspěchu. Jistě tato vysvětlení mohou být také pravdivá. O všem cynicky primář Nešpor soudí, že to bude spíše způsobeno zvýšením spotřební daně na destiláty.

A Alžběta Havlová má pro vás i shrnutí dnešní rubriky. Tentokrát na téma alkohol.

Alžběta Havlová: Něco na tom bude. Pokles spotřeby se totiž týkal nejvíce destilátů. U piva a vína se žádné dramatické snížení nekonalo. Podle primáře Karla Nešpora je zapotřebí snížit spotřebu alkoholu i proto, aby česká pracovní síla a tedy i české hospodářství bylo konkurence schopné. Aby k tomuto došlo, tak nezbude nic jiného než zvýšit daně.

Karel Nešpor: Věc, na kterou by měla odvážná česká vláda sáhnout po volbách a vlády většinou bývají odvážné těsně po volbách, je spotřební daň na alkohol v pivu. Já neříkám, že by se muselo pivo zdražovat. Já říkám, že by se měl zdražit alkohol v pivu. To znamená, že taková ta úplně nízko alkoholická piva, která ují minimum alkoholu, ta by možná mohla jít cenově dolů. No a samozřejmě dvanáctka, ta by určitě měla jít nahoru.

Alžběta Havlová: Milovníci piva teď určitě protestují, ale musíme si uvědomit, že Evropa je kontinent s největší spotřebou alkoholu na světě. To znamená, že Evropan vypije více alkoholu než Asiat, Američan nebo obyvatel Severního pólu. Pak se stává, že český nebo rakouský dělník vstupuje na trhu práce do soupeření, třeba s čínským protějškem a evropské ekonomiky pak mají problém. Jedním z nich je právě alkohol, který má na svědomí nižší produktivitu práce. Jaké další škody v Evropské unii alkohol páchá? Podle jedné významné nevládní organizace, která úzce spolupracuje s Evropskou komisí, alkohol v zemích Unie způsobí každou čtvrtou vraždu. Celkem 2 tisíce ročně. Dále je příčinou smrti 17 tisíc lidí při dopravní nehodě.

Karel Nešpor: Přičemž 10 tisíc lidí jsou, tak zvané, nevinné oběti. To jsou chodci, kteří přecházeli střízliví, ale byli sraženi opilým řidičem.

Alžběta Havlová: Vyjmenovává hrozivou statistiku primář Karel Nešpor a pokračuje dále.

Karel Nešpor: Pochopitelně jsou tady i další rizika, která se týkají nechráněných pohlavních styků u dospívajících. Zneužívání nebo zanedbávání dětí. Odborníci spočítali, že alkohol je v zemích Evropské unie třetím nejvýznamnějším rizikovým faktorem z hlediska zdravotního stavu a to hned po kouření tabáku a vysokém krevním tlaku.

Alžběta Havlová: Jak tedy snížit spotřebu alkoholu, aby k výše uvedenému nedocházelo? Podle Karla Nešpora to jde různými prostředky. Ale nejúčinnější je asi, podle něj, právě vyšší zdanění a určitá regulace dostupnosti, aby nebyl alkohol k dostání v trafikách a podobně. Na závěr si poslechněme historku z první republiky, kdy spotřeba alkoholu byla oproti dnešku zhruba třetinová.

Karel Nešpor: Tomáš Garrique Masaryk ve středním věku dospěl k závěru, že alkohol mu neprospívá a ani národní věci a přestal zcela pít jakýkoliv alkohol. I stalo se, že byl pozván na jakousi pivovarnickou výstavu a organizátoři chtěli této akce využít k propagaci svých produktů. Vrazili mu do ruky půllitr a čekali, že se napije a že bude vyfotografován. Masaryk ovšem do půllitru štítivě strčil prst, přičichl a odmítl. Byl vyfotografován. Samozřejmě tato fotografie se absolutně nehodila k propagaci alkoholu, takže alespoň posloužila jako novoroční pohlednice českého abstinentského svazu, který v té době byl velmi aktivní.

Alžběta Havlová: Ještě připomeňme další z mnoha Masarykových myšlenek. Budoucnost patří střízlivým. A to nejen lidem, ale i národům.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu