Nový zákon o zaměstnanosti a absolventi škol

30. září 2004
Vaše téma

Od zítřka přijdou nezaměstnaní absolventi škol o podporu. Začne totiž fungovat nový zákon o zaměstnanosti. Důvodem tohoto nového znění zákona o zaměstnanosti je srovnat postavení absolventů středních a vysokých škol, kteří se přihlásí na úřad práce s postavením jiných uchazečů o práci, dodává mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Beránková: Všichni absolventi, stejně jako ostatní, budou pro přijímání podpory muset splnit mimo jiné podmínku, že v uplynulých 3 letech odpracují minimálně 12 měsíců. Do této doby se jim započítá každý pracovně-právní vztah, který zakládá účast na nemocenském pojištění.

Neubude středoškolákům a vysokoškolákům pracovních možností, například v rámci letních brigád a podobně?

Beránková: Absolventům také zajistíme plnění jejich práv. Na základě smlouvy budou mít zajištěnu pracovní dobu, patřičné peníze každý měsíc, přestávky na odpočinek a tak dále.

Už jsme zmínili letní brigády, které studenti hodně využívají, aby si přivydělali, co takové chmelové brigády?

Beránková: Může se zaměstnavatelem uzavřít jakoukoliv smlouvu, ale v případě, že nezaloží účast na nemocenském pojištění, to je třeba dohoda o provedení práce, pak se mu tato doba nepočítá do celkových 12 měsíců.

Připomeneme, že ještě dnes platí zákon, podle kterého absolvent střední školy nebo vysoké školy, který nesežene práci, jde na úřad práce a požádá o podporu. Od zítřka potřebuje potvrzení o tom, že už si rok odpracoval.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu