Nový protiepidemický PES. Proč ministerstvo zdravotnictví změnilo způsob výpočtu rizikového skóre?

Ministerstvo zdravotnictví představilo nový způsob výpočtu skóre v protiepidemickém systému PES. Jeden z parametrů pro výpočet bude nahrazen podílem hospitalizovaných kvůli covidu-19, kteří se do nemocnice nedostali přes testování nebo trasování.

Čtěte také

Nový způsob výpočtu má podle ministra zdravotnictví Jana Blatného pomoct sledovat situaci v nemocnicích. „Nový parametr velmi dobře odráží, jakým způsobem je zatížen náš zdravotní systém a můžeme-li očekávat zlepšení, nebo zhoršení situace,“ vysvětluje.

Změna souvisí s testy

Výpočet už naopak nebude zohledňovat podíl pozitivních testů za posledních sedm dní.  Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se do indexu totiž musí promítnout i antigenní testy.

V případě PCR testů vyjde pozitivních až 34 procent všech výsledků za daný den, u antigenních testů je to 12 procent – to proto, že na PCR testy chodí lidé s příznaky a na antigenní naopak spíš ti bezpříznakoví, kteří se jen chtějí ujistit o svém zdravotním stavu.

Rekordní nárůst počtu nakažených 

V úterý přibylo zatím nejvíc potvrzených případů nákazy koronavirem za celou dobu epidemie. Pozitivní test mělo 17 278 lidí. Nejnovější index rizika v systému PES ale od včerejška klesl z 89 na 86 bodů. 

V současnosti je na jednotkách intenzivní péče přes tisíc lidí a hospitalizovaných je dalších zhruba šest tisíc pacientů.

autoři: Veronika Šírová , als
Spustit audio

Související