Nový nouzový stav na žádost hejtmanů potrvá dva týdny. Co bude jinak?

V Česku ode dneška začíná platit nový nouzový stav. Původně měl sice skončit už od půlnoci, nakonec ale potrvá dalších čtrnáct dní. Vláda vyhlásila nouzový stav včera na žádost hejtmanů potom, co ho Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit.

Nový nouzový stav, nová pravidla

Vyhlášení nového nouzového stavu znamená, že dál platí většina dosavadních opatření. V Česku tak zůstávají zavřené některé obchody, restaurace a služby. V provozu nemůžou být ani skiareály nebo kulturní instituce. A stále platí i zákaz nočního vycházení od 21 do 5 hodin. Uzavřené jsou dál i nejpostiženější okresy – tedy Cheb, Sokolov a Trutnov.

Čtěte také

V nově vyhlášeném nouzovém stavu jsou ale některé výjimky. Třeba úřady teď nově fungují bez omezení podle normálních úředních hodin. A otevřená jsou i výdejní okénka knihoven. Nově se taky můžou v hotelech ubytovat ti, kteří cestují třeba kvůli návštěvě nemocnice. O některé výjimky zažádali sami hejtmani. Jedním z jejich dalších požadavků je postupný návrat dětí do škol od 1. března.

Kritické hlasy

Vyhlášení nouzového stavu kritizuje předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS. Podle něj může být jeho další vyhlášení protiústavní. Kvůli tomu už shání podpisy pro ústavní stížnost: vláda prý obchází Sněmovnu.

Situace dobrá není. Pokud najdeme společnou cestu, začneme ji zpochybňovat žalobami. Senát by si neměl hrát na ústavní soud,“ komentoval Vystrčilovy námitky hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD.

autoři: Jiří Chum , Andrea Kubová ,
Spustit audio

Související