V neděli skončí nouzový stav. Co to v praxi znamená a jaké další kroky vláda chystá?

Většina poslanců ve čtvrtek večer nepodpořila schválení dalšího prodloužení nouzového stavu, jak požadovala vláda. Co nastane v pondělí, kdy nouzový stav přestane platit? Jaká opatření čekají tři nejpostiženější okresy – Cheb, Trutnov a Sokolov? Jak vláda zareaguje na nejnovější vývoj? A může se znovu pokusit o vyhlášení nouzového stavu? Poslechněte si společný speciál Radiožurnálu, Plusu a regionálních stanic!

Čtěte také

Vládu ANO a ČSSD nepodpořil ve čtvrtečním hlasování o prodloužení nouzového stavu žádný opoziční poslanec. V neděli 14. února ve 23:59 tedy skončí nouzový stav i omezení pohybu osob ve třech nejvíce zasažených krajích České republiky

„Pokud by skončil nouzový stav v neděli, tak by podobné opatření musela vyhlásit krajská hygienická stanice nebo ministerstvo zdravotnictví svým mimořádným opatřením,“ popisuje vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda má podle něj v plánu v opatřeních pokračovat, bude ale muset postupovat podle jiného zákona. „Omezení nebudou moct být plošná a budou muset být cílena regionálně,“ vysvětluje Hamáček ve Speciálu Radiožurnálu.

Co čekat od konce nouzového stavu?

Pardubický kraj už včera před hlasováním oznámil, že pokud sněmovna nouzový stav neprodlouží, požádá o vyhlášení nového. „Nejprve se sejdeme jako vláda, abychom připravili opatření, která by měla platit od pondělí mimo nouzový stav. Poté nás požádali o schůzku hejtmani, uvidíme, s čím přijdou, a budeme to řešit.“

Čtěte také

 „Pokud by skončil nouzový stav, tak ministerstvo zdravotnictví může vydat opatření podle zákona na ochranu zdraví. Znamenalo by to ale, že se otevřou obchody, služby, galerie, muzea, sportoviště a tak dále,“ říká ministr vnitra. 

Na uzavření škol by se podle Hamáčka nemělo změnit nic. „Paradoxně to rozhodnutí sněmovny velmi zkomplikuje vládní plán návratu studentů do škol, protože ten předpokládá nasazení testů a mimo nouzový stav bude komplikované zajistit jich stovky tisíc.“

Blatný navrhuje, premiér nerealizuje

„Věřím, že stávající zákony, jako je zákon o ochraně zdraví nebo školský zákon, zvládnou současný stav do momentu, než vláda přeloží návrh pandemického zákona. Chtěl bych také dořešit pokračování všech kompenzací,“ komentuje rozhodnutí opozičních poslanců nepodpořit prodloužení nouzového stavu předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ministr zdravotnictví i ředitel chebské nemocnice mluví o tom, že rozhodnutí sněmovny povede k přetížení krajů a jejich nemocnic. „Situaci v Chebu jsme řešili, pan ministr Blatný přišel i k nám na klub několikrát. Problém je v tom, že co pan ministr Blatný navrhuje, premiér Babiš nerealizuje. Ty věci, které je potřeba schválit, stojí,“ tvrdí Ivan Bartoš.

Hosty Speciálu Radiožurnálu byli:

  • Jan Hamáček, vicepremiér, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu (ČSSD);
  • Ivan Bartoš, opoziční poslanec, předseda Pirátů;
  • Marian Jurečka, opoziční poslanec, předseda KDU-ČSL;
  • Tomáš Prouza,  prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR  a viceprezident Hospodářské komory ČR;
  • Ondřej Preuss, Katedra Ústavního práva Právnické fakulty UK;
  • Jan Sobotka, starosta Vrchlabí, senátor za obvod Trutnov (nestr. za STAN).
autoři: Petr Král , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.