Nové termální lázně otevřeli v Chrastavě

Liberecký kraj má novou turistickou atrakci – termální lázně v Chrastavě. Areál nabízí jeden vnitřní a dva venkovní bazény s minerální vodou teplou 32 stupňů.

„Byla v bazénu a bylo to hezký!“ hlásí malé děvčátko. Starší pán si myslí: „Samozřejmě že je koupel v teplé vodě prospěšná.“ „Je to příjemné na pohyb, na klouby, svaly a podobně,“ pochvaluje si jedna z návštěvnic.

Takové jsou první dojmy prvních malých a velkých návštěvníků termálního bazénu. Patří mezi ně i vozíčkáři. Termální lázně postavila společnost Dům pohody za evropské peníze.

Předseda představenstva Ivo Palouš zavzpomínal, odkud přišla inspirace: „Začali jsme jezdit do maďarské Tokaje pro víno a vždycky jsme to spojili s návštěvou lázní. A všechno dobré, co jsme v různých maďarských lázních viděli, jsme si přinesli do našeho projektu.“

Zatím se lidé koupou ve vnitřním bazénu, ve kterém je mořská sůl z Itálie, vysvětluje lázeňská Jana Vachušková: „Minerální voda z vrtů je dohřívaná a obohacená přísadou – mořskou solí. Mořská sůl má všeobecně blahodárné účinky na tělo. Podporuje krevní oběh, čistí lymfu.“

Návštěvníci najdou v lázních také suchou saunu a páru, vířivé vany, masáže nebo turecké lázně Hammam. Tak trochu z éry sci-fi vypadají multifunkční vany. Přiklápíte se do jakéhosi kokonu plného trysek.

Vyhřeje bazény geotermální vrt?

„Vy nás budete obsluhovat, viďte. Takže tu nebudeme samy,“ stará se jedna z prvních návštěvnic unikátního masážního zařízení. Zdravotní sestra Naďa Bulířová ji ujišťuje, že bude celou dobu k dispozici: „Pustíte si trysky a můžete se namasírovat ve vodě. Potom si tam dáte lehátko, to má funkci vibramasáže, nebo si můžete zapnout infračervené záření. Ideální je ležet na břiše a prohřívat si páteř, záda a kyčelní klouby.

Pak si můžete dát Vichy sprchu. To jsou dost silné proudy, které střídavě z každé hlavice stříkají na vaše tělo, což vás taky promasíruje. Ještě si můžete dát i parní lázeň. Taky jste přiklopená a pustíte si páru, která jde zespodu.“

Lázeňský areál se do příštího roku ještě rozšíří o dětský bazén s atrakcemi a sportovní halu, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím. Voda se zatím dohřívá, areál má plynovou kotelnu s kogenerační jednotkou a tepelnými čerpadly. Provozovatelé však mají v plánu elegantnější řešení.

„Uvažujeme i o geotermálním vrtu zhruba do hloubky dvou kilometrů,“ říká Ivo Palouš a dodává: „Máme ho taky ve stavebním povolení. Jenže náklady už jsou tak velké, že jsme na to zatím nebyli schopni sehnat dotaci a z vlastních zdrojů to zatím není možné. Ale myslím si a doufám, že budeme po Litoměřicích hned druzí, kdo tady geotermální vrt vyvrtá.“


Zvětšit mapu: Termální lázně Chrastava

Spustit audio