Norman Eisen

25. březen 2011

České a americké politické prostředí se od sebe neliší až tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou tvrdí americký velvyslanec v Česku Norman Eisen. „Když však potkávám obyčejné lidi z Česka, jejich neobyčejné příběhy mě vždy dovedou překvapit,“ přiznává.

Norman Eisen, jehož rodinné kořeny sahají právě na naše území, je v diplomacii nováčkem. Ve Washingtonu se mu přezdívalo Pan NE kvůli jeho nekompromisnímu přístupu k lobbistům. Sám však přiznává, že hlavní náplní jeho nynější práce je paradoxně právě lobbing – a to za posílení pozice vlastní země. „V povaze práce velvyslance je propagovat svou zemi. Můžete tomu říkat lobbování, chcete-li. Snažím se však při tom být velmi transparentní, to je jedna ze zásad, na nichž trvám,“ vysvětluje během rozhovoru.

Jak upozorňuje, vše, co v roli amerického velvyslance v Česku podniká, je vedeno jediným, jak on říká, veřejným zájmem – posílit vzájemné česko-americké vztahy. „Mám rád svou práci a jsem rád, že mohu propagovat obě země, které miluji a k nimž mám vztah,“ usmívá se.

Česko i Spojené státy toho mají podle Normana Eisena mnoho společného. „V obou našich zemích se právě uskutečnily volby, v nichž šlo o velká témata a velké změny,“ přidává příklad z relativně nedávné minulosti. „Česká i americká společnost touží po vymýcení korupce a v obou zemích přišly vlády, které se do vymycování korupce pustily,“ soudí.

Norman Eisen, americký velvyslanec v Česku, s Lucií Výbornou

Jak vlastně Norman Eisen hodnotí míru korupce v Česku? Také na to se ho Lucie Výborná zeptala. Padlo však i mnoho dalších otázek. Čím ho okouzlila Praha a co nového se za tři měsíce svého působení v Česku dozvěděl o historii vlastní rodiny? A jak hodně se změnil Barack Obama, se kterým se zná už od dob studií? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s Normanem Eisenem.

Záznam celého rozhovoru s Normanem Eisenem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.