Noemova archa - nový seriál

4. říjen 2009
Doteky víry

Blíží se 20. výročí 17. listopadu, počátku takzvané Sametové revoluce, a to je důvod k ohlédnutí. Společenská změna, kterou přinesl listopad, se dotkla samozřejmě všech obyvatel této země, ale některých více. Mám teď na mysli věřící. Pro ty nastal čas náboženské svobody, který s sebou přinesl i angažovanost v takových oblastech veřejného působení, jako je rozhlas, televize, hudební průmysl. Vznikají takzvané náboženské redakce jak v Československém rozhlase tak v televizi, jejichž redaktoři bývají svými kolegy označováni za nábožníky.

Buduje se nový druh vysílání, pro který je třeba najít také odpovídající hudbu. A tak se v počátečním nadšení pouští do éteru všechno, kde se objeví slovo Bůh, Ježíš, nebo Maria. Nehledí se na kvalitu a uměleckou hodnotu. Svědkem procesu zrání rozhlasového hudebního archivu náboženské redakce jsem od roku 1992 a rád bych v tomto čase v rubrice, kterou jsem nazval Noemova archa, zavzpomínal na těch 20 let hledání písniček, se kterými se dá přežít potopa. Vzít si na cestu přes širé moře populární hudby s sebou do korábu jen to, co se podle mého soudu dá pořád poslouchat.

Začal jsem skupinou Oboroh a jejich zhudebněnými žalmy. Tato kapela existuje už od roku 1989 a chytře si vybrala texty prověřené tisíciletími. Název kapely je podle slovníkového hesla primitivní přístřeší na čtyřech kůlech, kde najde zvěř v zimě potravu a člověk útočiště v čase nepohody. Nevím, kde k tomu přišli, ale jejich hudba rozhodně primitivní není, dokonce není ani jednoduchá, takže název asi spíš vyjadřuje to, čím chce hudba skupiny být. Jakýmsi útočištěm v čase nepohody, možná i za potopy. To, že to funguje, si ověřili věřící ze všech možných denominací, neboť Oboroh od začátku dodnes zvou na svá shromáždění jak katolíci tak evangelíci, židé či pravoslavní. To, že je to hudba, která se dá hrát i v rádiu díky profesionalitě nahrávek i muzikantských výkonů ,přibližuje jejich hudbu i nevěřícím. Tak vzhůru na palubu Noemovy archy!

autor: Karel Vepřek
Spustit audio