Boj o Bílý dům. Jaká témata hýbají volbou, která ovlivní celý svět?

Leckde si brokovnici odnesete ihned. Sáhnou Spojené státy ke zpřísnění pravidel držení zbraní?

Rok od roku stoupá ve Spojených státech amerických počet útoků se střelnou zbraní. Loni zaznamenaly 40 hromadných vražd, podle amerických statistik dvakrát víc než před pěti lety. Spojenými státy několik let po sobě otřásají také masakry ve školách. Volání po zpřísnění pravidel držení zbraní ale Kongres zatím nikdy nevyslyšel. Je to i téma třetího dílu seriálu Boj o Bílý dům k blížícím se americkým volbám.

Čtěte také

Základní škola v texaském Uvalde stojí ve čtvrti přízemních dřevěných domů, před každým z nich zaparkované auto. Je tu nebývalý klid. Místo zvonění se ozývá kokrhání kohouta a parkoviště před školou je úplně prázdné. Škola je totiž opuštěná, okna má zatlučená dřevěnými deskami a je obehnaná plotem s textilií, aby nebylo vidět dovnitř.

Právě tady došlo 24. května 2022 k jedné z nejstrašnějších školních hromadných střeleb. Osmnáctiletý střelec zabil 19 dětí a dvě učitelky.

Osmnáctiletý střelec na škole v Uvalde zabil devatenáct dětí a dvě učitelky

Na případ před dvěma lety si dobře vzpomíná David Roth. Podle něj střelci, kterému bylo teprve osmnáct, neměli pušky v prodejně se zbraněmi vůbec prodat. Koupil si dokonce dvě. Někdo v obchodě porušil platné předpisy, prodal mladíkovi zbraně i náboje do nich. Když si David kupoval pistoli, musel na ni 10 dnů čekat, mladík si ale odnesl pušky prakticky hned, bez prověření jeho kriminální minulosti nebo psychického stavu.

Povolení od šerifa, nebo jen průkaz

Neměla by se tedy pravidla pro získání zbraní v celých Spojených státech zpřísnit? „Mluvíte o přísnějších pravidlech, ale já nevím, jestli potřebujeme přísnější pravidla. My potřebujeme, aby se dnešní pravidla dodržovala. Při současné vyspělosti mládeže, chybějících mantinelech a odpovědnosti by možná měla být vyšší věková hranice pro získání zbraně,“ myslí si paní Iván, místní prodavačka starožitností.

Pravidla pro držení zbraní si určuje každý z amerických států sám. Někde jsou přísnější, někde zcela volná. Průzkumem ve skoro polovině států jsem zjistil, že zatímco například v New Yorku musíte před koupí zbraně absolvovat nejméně pětihodinový kurz zacházení s ní, ve Virginii nebo v Texasu vám k nákupu stačí jen řidičský průkaz daného státu a brokovnici si můžete odnést skoro ihned.

Čtěte také

V Nebrasce na středozápadě si musí kupec donést povolení místního šerifa, který prověřuje jeho kriminální minulost a lékařské záznamy, říká prodavač v záběru natočeném technikou skrytého mikrofonu. Pravidla pro držení zbraní by nejraději přitvrdila paní Susanna, která žije v Nashvillu ve státě Tennessee.

„Míra zločinnosti je v této zemi astronomická. Lidé mají pocit, že u sebe mohou nosit zbraň. Nemá to nic společného s válkou o nezávislost, bylo to k tomu, aby bílí mohli zabránit vzpouře černochů. Zákony o zbraních v tomto státě jsou výhodné pro bílé. Stěžujeme si na to u našeho nejvyššího soudu, ale máme proti sobě silnou lobby Národní střelecké asociace. Podle mne potřebujeme víc rozumných zákonů o zbraních. Musíme lidem dovolit mít zbraně k lovu a sportovní střelbě, ale není důvod, aby měl někdo doma samopal typu kalašnikov,“ míní Susanna.

Třeba americký prodejce zbraní Green Top nabízí i půjčení zbraní, zakoupení dárkové karty nebo cashback

To kandidátka demokratů na prezidentku Kamala Harrisová nedávno přiznala, že vlastní pistoli značky Glock a umí s ní zacházet, hlavně na střelnici. Na rozdíl od Donalda Trumpa je ale pro tvrdší podmínky pro získání zbraně. Ten slibuje, že nedá na druhý dodatek Ústavy Spojených států dopustit a garantuje, že až bude prezidentem, nikdo se ústavního dodatku ani nedotkne.

autoři: Pavel Novák , jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.