Nejhezčí plovárny v Česku. Co je na nich kouzelného a kde je najdete?

Předválečné koupaliště v lomu. Luleč u Vyškova se přes osmdesát let pyšní neobvyklou plovárnou

V Česku máme desítky lomů, do kterých se lidé chodí koupat. Ovšem pouze z jednoho vznikla plovárna a to v roce 1939. Vybudovala ji Obec sokolská ve vesnici Luleč nedaleko Vyškova a dostala název U Libuše. Překvapivě rozlehlé jezírko napájené spodními prameny je ukryté mezi vysokými skalami, sokolové k němu přistavěli restauraci, kabinky a další zázemí a pýchou je původní kamenná skluzavka. Na té se prohánějí už čtyři generace plavců.

Jako kluk jsem na skluzavce jezdil, nějaké trenky na to padly,“ usmívá se Vlastimil Zbořil, který jezdí na plovárnu od dětství. „Přes šedesát let. Hrozné, co?“

Jízda na vodě 

Penzista to má z Vyškova na kole šest kilometrů, a tak ho nezaskočí ani náhlá letní bouřka. „Mám to tady projeté široko daleko, ale tohle je jednoznačně nejlepší koupání. Podívejte se na tu vodu, tady v lomu nikdy nebyly sinice a nebudou. Tři hospody na jednom místě, prostě ideální.“

Kdo umí, dojede po vodě až na druhou stranu

Za ideální považuje plovárnu snad každý oslovený plavec. Čtyřicátník Karel zrovna skočil na kamennou skluzavku a snaží se po vodě dojet až na druhou stranu bazénu. Kdo to dokáže, patří mezi zasvěcené. „Jako dítěti mi to nešlo, až v pubertě jsem dojel, jak my říkáme, na beton. Teď už mi to zase nejde,“ říká malinko nespokojený Karel a jde to zase zkusit.

Skoky z můstku i ze skály

V místech, kde se lom otevírá mezi skály, jsou připevněné dva ze tří skákacích můstků, ovšem ti nejdrsnější plavou až na konec lomu a skáčou ze skály ve výšce 12 metrů. Vede tam v kameni vysekaná stezka. Úplně na konci lomu pak proti sobě stojí kamenné plavecké bloky jako v regulérním bazénu pro závodníky. Prý je to přesně padesát metrů.

Vysoké srázy vytvářejí výjimečnou atmosféru, kterou se nemůže pochlubit žádná plovárna v Česku. Nejhlubší místo má dvanáct metrů a teplota vody se pohybuje kolem 23 stupňů Celsia.

Eva a Eva: „Je to srdcovka“

Eva s Evou probírají novinky. Kabinky už mají pronajaté

Lom je napájený podzemními prameny. „Já mám radši přírodní koupaliště než chlorované bazény,“ říká hnědovlasá třicátnice Eva a levou ruku si přidržuje na břiše. Do porodu jí moc nezbývá. „To je voda vhodná i pro dceru, tedy jestli to bude opravdu dcera,“ podotýká Eva a rozesměje se jako gymnazistka.

Její o něco starší kamarádka Eva ve slunečních brýlích se žlutými obroučkami pokyvuje hlavou. Jedenáct let bydlela u moře ve Španělsku, ale plovárna v Lulči je srdcovka. „Krásně se tu plave a nejsou tu medúzy.“

Čtěte také

Obě ženy mají na plovárně pronajaté kabinky, což není vůbec běžné. Volných kabinek není mnoho, jsou vzácné a Evy se k nim postupně dostaly přes pořadník. „Budeme je mít, dokud se o ně budeme starat a platit. Tady to se nepouští.“ Kabinky jsou dřevěné, stojí na pravé straně areálu vedle dětského bazénu, který na rozdíl od lomu, je napájený obecním vodovodem.

autoři: Ľubomír Smatana ,
Spustit audio

Související