Lidem už nestačí smažák v bulce, baví je mezinárodní kuchyně, říká provozovatel letní restaurace

31. květen 2021

Ondřej Brunclík stojí za úspěšným kulturním a gastronomickým projektem v Lulči u Vyškova. Co nabízí místo, které je oblíbeným prázdninovým letoviskem?

Svépomocí zrekonstruovaný objekt láká návštěvníky z Olomouce, Brna i Ostravy. Produkci koncertů a divadel si částečně organizují Ondřej Brunclík s Šárkou Mieglovou sami. Pod pódiem je písečná pláž, kde si hrají děti, u koncertu zase můžete v písku tancovat. Místo je bohatě ozdobeno světelnými řetězy a lampiony. „Areál je ucelený a pro rodiny s dětmi ideální. Tohle místo je unikátní v celé republice.“

Panelka v Lulči se nachází u zatopeného lomu Libuše. „Nechci nikoho hanit, ale koupalištní kuchyně u nás není moc kvalitní,“ říká Brunclík, který v Lulči vyrostl a teď mění tradiční koupalištní stravovací kulturu. „Chceme sem přenést kousek světa přes mezinárodní kuchyni – asijskou, mexickou. Ale máme tu i neřesti jako hranolky a párky v rohlíku.“

Provoz letní restaurace je časově náročný. „Pokud by to byl celoroční provoz, tak bychom se zbláznili už po jednom roce. Pracuje se tu i 18 hodin denně tím, že se k tomu přidružuje i kultura a není to jen restaurace.“ Přes zimu potom Ondřej a Šárka, která má starost kuchyň, odpočívají a nabírají síly.

Jaká je aktuální situace na české gastroscéně? „Doba covidová paradoxně vyprodukovala množství moderních podniků, které mají drive. Sny v těch lidech prostě nejdou zastavit. Česká gastro scéna zažívá převrat,“ myslí si Brunclík. „Nestačí smažáky v bulce, lidi baví mezinárodní kuchyně. Je to asi generační rozdíl. Starší lidi si potrpí na gulášek, ale proč ne. Pro mladší jsou v kurzu veganská nebo vegetariánská jídla.“

Jak poznáte dobře načepované pivo? Jaká je „gastronomická pecka“ Ondřeje Brunclíka? Poslechněte si v záznamu pořadu Apetýt s Jarkou Vykoupilovou.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související