Nikdy jsem neměl s žádnou vládou problém, až s tou Babišovou, říká odvolaný šéf kybernetického úřadu

Národní kybernetický úřad před rokem varoval státní správu před technologiemi Huawei a ZTE. Nyní je úřad bez šéfa – vláda odvolala jeho ředitele Dušana Navrátila. Jak se divá na to, že podle premiéra Andreje Babiše nemá dost zkušeností a že brzdil úřad v dalším rozvoji? A co podle něj stojí za jeho odvoláním?

„Každá vláda má právo odvolat ředitele NÚKIB bez udání důvodu,“ říká Dušan Navrátil, který ale zároveň dodává, že za člověka hovoří činy – za dva roky se kyberúřadu podařilo získat respekt i mezi experty v zahraničí.

Čtěte také

Moderátorka Marie Bastlová ale připomíná slova Andreje Babiše, který tvrdil, že Navrátil nemá dostatečné manažerské a komunikační schopnosti. „Nikdy jsem neměl s žádnou vládou problém v komunikaci ani na bezpečnostní radě, ani na vládě, bohužel až s touto vládou jsem tento problém měl,“ říká.

Premiér Andrej Babiš také kritizoval, že úřad nepředložil dostatek důkazů pro varování před technologiemi společností Huawei a ZTE. „Připravili jsme materiál do vlády, který byl utajovaný, kde jsme popsali zdůvodnění, proč varování vydáváme,“ brání se Navrátil. 

Dodává také, že při přípravě materiálu nehledali technická zadní vrátka, ale vycházeli z důvěryhodnosti dodavatelů a z politického právní prostředí v Číně. Firma Huawei podle něj není standardní firma západního střihu, ale úzce provázaná na čínskou vládu, respektive komunistickou stranu. „Na základě toho jsme udělali varování,“ argumentuje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související