Nikde v Evropě nenajdete tolik krásných hodinových strojů jako u nás, míní restaurátor věžních hodin

Čas je pro něj určujícím faktorem, který významně promlouvá do jeho profesního života – už 23 let totiž opravuje věžní hodiny a působí jako správce Staroměstského orloje. „Čas strašně rychle utíká, každý rok je to horší,“ upozorňuje akademický sochař a restaurátor věžních hodin Petr Skála.

Opravit se dá vše, věří restaurátor

V Česku se opravami věžních hodin věnuje velmi málo lidí, a to i přesto, že se zachovalo velké množství nádherných hodinových strojů. „Restaurujeme hodiny, které nešly sedmdesát let,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Michaelou van Erne.

Zpočátku hodiny vypadají jako kus rezavého šrotu, pak je z něho nádherný stroj – udělají se mechanické úpravy a opravy dílů, aby hodiny dobře fungovaly. Opravit se podle něj dá všecko, rekonstrukce jednotlivých součástí navíc nejsou tak složité.

Petr Skála

Připomíná ale také, že když se hodiny uvedou do provozního stavu, tak někdo do věže se musí chodit a denně je natahovat, v drtivé většině případů ale tuto práci zajišťuje škatulka řízená počítačem, která obsahuje tři motory.

Místo hodinářů dnes slouží škatulka

Majitelé hodinových skvostů, ale i věží a zámků, vědí, co mají a nebojí se do nákladné rekonstrukce jít. Nikde v Evropě by se podle něj nenašlo tolik starých krásných hodinových strojů jako v Čechách, které se zde díky souhře historických podmínek podařilo zachovat.

„Hodiny nejvíce trpí tím, když si vlastník řekne, aby mu především ukazovaly čas,“ dodává s tím, že na radnicích a světských stavbách se hodiny často vyměňovaly, staré kousky se ale najdou zejména na zámcích a kostelních věžích na vesnicích.

autor: mve
Spustit audio

Související