Nice už nikdy nebude jako dřív. Lidé jsou obezřetnější, přibližuje atmosféru ve městě rok po teroristickém útoku zpravodaj

14. červenec 2017

Ve Francii si připomínají dobytí Bastily – lidé i na malých vesnicích vynášejí židličky, posedávají a povídají si. „Není to formální věc, oni ten svátek milují,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd. Tradiční ohňostroj se ale nebude konat například v Nice, místo toho se tam rozsvítí 86 světelných sloupů na počest obětí teroristického útoku.

V zemi galského kohouta stále platí výjimečný stav, bezpečnostní opatření jsou mimořádná a Francouzům nezbývá nic jiného, než si zvyknout – útok může přijít odkudkoliv.

A jak vypadá Nice rok po teroristickém útoku, při kterém vjel nákladní vůz do lidí na místní promenádě? „Změnila se atmosféra. Nice je krásné město plné slunce s atmosférou Středozemí. Teď je to jiné. Nebude to nikdy jako dřív, lidé jsou obezřetnější,“ popisuje.


Jídlo není pro Francouze prostředkem k nasycení, ale především společenská záležitost. Michelinské šílenství je tu ve své podstatě pozitivní, restaurace se chtějí zlepšovat a nabízet kvalitnější jídla.

Ve Francii je už druhý den americký prezident Donald Trump. Ten Francouze rozzlobil odmítnutím klimatické dohody z Paříže.

„Francouzi tolik neřeší věci kolem Ruska, o kterých se hodně píše v americkém tisku. Je zajímá hlavně klimatická dohoda,“ vysvětluje Šmíd s tím, že na druhou stranu Francouzi schvalují, jakým způsobem Macron přivítal Trumpa. Pozval ho například na večeři do věhlasné restaurace na Eiffelovu věž.

„Je to příklad nové Francie, která dokáže ze svých předností vytěžit maximum a převtělit to do sféry byznysu,“ říká zpravodaj.

autoři: jap , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.