Nevidomý lezec Jan Říha: Jak vysoko jsem, poznám podle hluku

13. listopad 2012

„Každému, kdo se bojí výšek, říkám: Tak se dolů nedívej,“ směje se nevidomý lezec Jan Říha. Ale přiznává, že přeci jen podle okolního hluku občas dovede zhruba odhadnout v jaké výšce se při lezení nachází. Pokud si ovšem myslíte, že se člověku se zrakovým handicapem leze snadno, tak se bohužel pletete.

Přestože mu závratě nehrozí, je při lezení řada jiných faktorů, které musí překonávat obtížněji, nežli lidé, kterým zrak slouží. „Nejobtížnější je pro mě kamenitá suť,“ vysvětluje Jan Říha.

Nejen na kamenité suti tak často leze na druhém místě. Přesto – ne vždy. „Na stěnách a na místech, kde jsou bodáky ve skále dost hustě nasázené, lezu na prvním místě,“ říká Jan Říha.

V létě vylezl na stěnu, která je plná spár a neleze se příliš snadno. Lezl ji s přáteli zhruba tři dny a od tamní lezecké komunity sklidil obdiv. Kdeže to byl? Skalní stěna má důstojný název – El Capitan.

El Capitan je 900 metrů vysoká skalní stěna, která se nachází v západní části Yosemitského údolí v kalifornském pohoří Sierra Nevada, představuje jednu z mimořádně oblíbených a zároveň obtížných oblastí skalního lezení. „Když jsme to lezli, tak jsem byl většinou druhým nebo třetím lezcem,“ vzpomíná Jan Říha.

Při výstupu na El Capitan je přitom řada míst, kde na sebe jednotliví lezci nevidí. „To je i na řadě skal v Česku. Většinou to děláme tak, že se mi tam dá nějaká smyčka nebo jistítko, aby člověk věděl, kde má pak zahnout,“ ujišťuje nevidomý lezec.

El Capitan přitom nebyl jediný z jeho obdivuhodných lezeckých kousků. Řeč přišla i na to, když vystupoval na vrchol Kilimandžára a Ebrusu. S Lucií Výbornou se Jan Říha ovšem nebavil jen o lezení. Jan Říha mimo jiné i doběhl maratón, takže řeč přišla také na běhání. A protože život není jen o sportu, mluvilo se i o tom, jak se u nás žije nevidomým.

Záznam celého rozhovoru s Janem Říhou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio