Nesem vám noviny, poslouchejte :-)

14. prosinec 2009

Na Ježíška milý host, koledy a koncert z Velehradu, na Boží hod krásné zvučné gospely, na Štěpána Vivaldiho klasika a až do Silvestra to nejlepší ze Zápisníku zahraničních zpravodajů. O Vánocích si také můžete spolu s námi připomenout nejzajímavější Hosty Radiožurnálu. A už můžeme nadělovat. Máte se na co těšit...

O vánočních i novoročních svátcích vám na Radiožurnálu připomeneme to nejlepší, co jsme pro vás v uplynulém roce vysílali - reportáže a příspěvky, hosty i koncerty. Ani o Vánocích samozřejmě neopomeneme svou úlohu zpravodajsko-publicistické stanice, přesto vás ve svátečních dnech budeme chtít také pobavit. Nakonec, těch ne zrovna optimistických zpráv bylo za celý rok až až.

Seznámíme vás s tím, jak slaví Vánoce v jednotlivých regionech naší země a v zahraničí. Připomeneme si krajové zvyky, zazpíváme si koledy. Nevynecháme ani svátky židovské Chanuky.

Jaké dárky pro vás Radiožurnál na vánoční týden nachystal?

Těšit se můžete na speciální vánoční hosty v Dopoledním Radiožurnálu. V pondělí 21. prosince si bude moderátorka Lucie Výborná povídat s výtvarnicí Evženií Rážovou o kouzlu filmových kostýmů.

V úterý 22. prosince Petr Herynek, autor knihy České Vánoce, prozradí, kde se vzaly známé i méně známé vánoční zvyky. O svém pojetí Vánoc přijde ve středu 23. prosince do studia Radiožurnálu vyprávět herec a moderátor Jaroslav Dušek.
A navečer od 17.30 si Helena Šulcová bude ve Dvaceti minutách Radiožurnálu povídat s biskupem Františkem Radkovským.

čtvrtek 24. prosince - Štědrý den

Do studia dopoledního svátečního vysílání přijal pozvání Lucie Výborné teolog, psychiatr a spisovatel Jaroslav Max Kašparů.

vánoční stromeček

Až do ježíškovské večeře v 18 hodin uslyšíte klasický čtvrteční sváteční Radiožurnál a pak už vám popřejeme pohodu u prostřeného svátečního stolu.

Hodinou po 18. vás Daniela Karafiátová provede pásmem koled ke štědrovečerní večeři.

Od 19 do 20 hodin vám z archivu Českého rozhlasu nabídneme vzpomínky na Štědrý den v podání herců Jaroslava Marvana, Jiřího Štěpničky a dalších, chybět nebudou ani zážitky některých současných osobností z kultury.

Od 20 hodin si můžete vychutnat záznam slavnostního koncertu nazvaného Večer lidí dobré vůle. U příležitosti oslav Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se letos v létě ve Velehradě sešli Jiří Pavlica s Hradišťanem, Marie Rottrová, New Life, Czech Virtuosi Brno, dětský sbor Kantiléna a další.

Večer a v noci pak uslyšíte štědrovečerní Kořeny sesterské stanice ČRo 6 a sestřih nejzajímavějších hostů Lucie Výborné z Dopoledního Radiožurnálu.

Hodinu před půlnocí si Nora Fridrichová bude povídat s bývalým prezidentem ČR Václavem Havlem v pořadu Nad věcí. A pak se můžete těšit na to nejlepší ze Zápisníku zahraničních zpravodajů.

pátek 25. prosince - Boží hod vánoční

Na nejkrásnější sváteční atmosféru si v Dopoledním Radiožurnálu zavzpomíná oblíbená herečka a dabérka Zlata Adamovská.

Po celý den pak pro vás budeme vysílat tak, jak jste zvyklí o svátečních dnech. Vánoční vysílání vám nabídneme opět ve večerních hodinách.

Nejprve to od 18.30 do 20.00 hodin bude vánočně laděný Sportžurnál, ve kterém vás naši sportovní redaktoři seznámí s průběhem a výsledky tradičních i nových vánočních sportovních akcí.

vánoční výzdoba

Po sportovní hodince a půl se od 20 hodin můžete zklidnit a rozjímat u koncertu předního světového gospelového souboru. Pokud jste nestihli jejich podzimní turné po Česku, nabídneme vám záznam jedné jeho části. Těšit se můžete na špičkový Harlem Gospel Choir.

V nočních hodinách uslyšíte také další díl toho nejlepšího z hostů Dopoledního Radiožurnálu Lucie Výborné. Nepřijdete ani o magazín o integrovaném záchranném systému Když voláte 112, ani o povídání Nad věcí.

sobota 26. prosince - na Štěpána

V Křesťanském týdeníku po 9. hodině se dozvíme, jak se věřící chystali na letošní Vánoce. Do Víkendového Poledního Radiožurnálu si Václav Žmolík jako hosta pozval malíře, grafika a ilustrátora Adolfa Borna. Pak v rámci cyklu Po Česku zavítáme do dalšího ze zimních středisek.

Večer od 20 hodin vám nabídneme záznam koncertu z pražského divadla Hybernia - Vivaldianno Tour 2009. Překrásnou hudbu barokního benátského skladatele v moderním aranžmá zahrají houslový virtuoz Jaroslav Svěcený, rocker Michal Dvořák, kytaristé Radim Hladík a Jiří Janouch, bubeník Tomáš Waschinger. Do neobvyklého projektu se dále zapojili Aleš Doležálek, jihoameričtí indiáni Jaime Garvizu a Carlo Zegarra Abanto a dívčí smyčcové kvarteto Melody Quartet.

neděle 27. prosince

Logo

Také v neděli zavítáme s cyklem Po Česku do našich hor. Uslyšíte o místních zajímavostech a také o možnostech si zalyžovat a i jinak se patřičně sportovně vyřádit. Bude totiž třeba odlehčit tělu od řízků, bramborového salátu a cukroví... :-)

Kdo si chce znovu připomenout slavnostní koncert k 20. výročí sametové revoluce a pádu železné opony ve východní Evropě, může si od 20 hodin pustit záznam společného vystoupení hudebníků a řečníků. Spolu s námi můžete ještě jednou zažít jedinečnou atmosféru této slavnostní události a užít si vystoupení Suzanne Vega, Lou Reeda, Joan Baez, Renée Fleming a dalších domácích i světových osobností. Uslyšíte také vyjádření George Sorose, Andreje Glucksmanna nebo prezidenta republiky Václava Klause.

A dopředu malá ochutnávka toho, co vám nabídneme v posledním týdnu roku 2009...

Tři dny před Silvestrem, vždy mezi 18. a 19. hodinou, bude Radiožurnál vysílat 40minutové celoroční souhrny událostí ve světě, sportu a v naší zemi.

Na Silvestra budeme nezkušené trošku poučovat - odborníci vám poradí, jak správně zacházet s pyrotechnikou a jak zdárně přežít alkoholové oslavy. A pak už se budeme jen bavit - chystáme pro vás překvapení v podobě milého hosta v Dopoledním Radiožurnálu od 10 hodin, a pak také v debatě od 17.30 v publicistických Dvaceti minutách Radiožurnálu.

červená ozdoba

Chybět nebude ani silvestrovský Sportžurnál a Zápisník zahraničních zpravodajů. Prostřednictvím našich domácích a zahraničních zpravodajů se dozvíte, jak konec roku slaví lidé v České republice, naši krajané v zahraničí a celý svět.

Abychom vás teď nezahltili dárky, nebudeme prozrazovat všechno, co jsme pro vás na Silvestra a Nový rok přichystali. Můžeme zmínit snad jen tradiční novoroční projev prezidenta republiky.

Jak a s kým oslavíme konec roku starého a začátek toho nového, si můžete přečíst.... už za pár dní... :-)

Přejeme vám příjemnou pohodu o Vánocích a spoustu úsměvů kolem vás.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio