Nepojištěné vozidlo přijde od ledna majitele draho. U osobních aut to může být až 90 korun denně

27. prosinec 2017

Pojišťovny začnou od ledna po řidičích vymáhat sankce za auto, které nemá sjednané povinné ručení. Umožní to nový zákon, který letos schválili zákonodárci a který začne platit po Novém roce.

Se zavedením poplatků za nepojištěná auta souhlasí i někteří řidiči. Jak vysokou částku budou pojišťovnám platit, to určilo ve své vyhlášce ministerstvo financí.

„Například pro osobní automobily do tisíce kubických centimetrů včetně stanovuje denní sazbu ve výši třicet korun,“ doplňuje mluvčí rezortu Jakub Vintrlík.


Novela obnovuje povinnost hradit příspěvky za vozidla bez povinného ručení. Povinnost bude rozšířena tak, aby pojištění muselo mít každé vozidlo vedené v registru vozidel, s výjimkou vozidel zapsaných jako vyřazená, vyvezená do zahraničí, zaniklá nebo odcizená.

U vozidel s vyšším objemem motoru pak můžou být sankce až trojnásobné. Podobné poplatky se vybíraly už před rokem 2015. Lidé ale často dostávali upomínky k zaplacení, i když už žádné auto neměli, proto politici zákon zrušili.

Podle České kanceláře pojistitelů, která bude poplatky vybírat, už současná úprava zákona takové chyby neumožní.

Novela také snižuje maximální částku, kterou bude možné vybírat po vinících dopravních nehod, kteří nemají povinné ručení. Tato částka bude nově omezena na jednu třetinu způsobené škody, maximálně však 300 tisíc korun. To se netýká viníků, kteří způsobí nehodu schválně nebo pod vlivem drog či alkoholu.

autor: hbc
Spustit audio