Neplatiči a problémoví nájemníci chomutovských městských bytů

20. leden 2005
Pod kůži

Krušné chvilky čekají neplatiče a problémové nájemníky chomutovských městských bytů. Vedení města se totiž dohodlo na tom, že je přestěhuje do stavebních buněk, protože krátce před koncem roku zničili dva domy v Dukelské ulici. V domech dvakrát krátce po sobě hořelo, přestože prošly několikamilionovou rekonstrukcí.

Vedení chomutovské radnice došla trpělivost. Neplatiči totiž dluží městu desítky milionů korun, navíc devastují byty, do kterých jsou vystěhovaní. Chomutovský místostarosta Rudolf Kozák je proto pro mnohem razantnější řešení.

Rudolf Kozák: Obyvatelé Chomutova, kteří mají dlouhodobější problémy s placením nájemného, jsou nekomunikativní ve vztahu k městu a jsou zde připraveny žaloby na vystěhování, na poskytování náhradního ubytování, tak tento problém budeme řešit tak, jako například i v jiných městech, protože zkušenosti je potřeba využívat, přestěhováním do náhradního ubytování. A náhradní ubytování za předpokladu, že dodržíme zákonné normy a vyhlášky, které o tom hovoří, tak může být například i stavební buňka.

Ještě během ledna vydá statik rozhodnutí, jaký osud čeká domy v Dukelské ulici, kam se dosud problémoví nájemníci stěhovali.

Rudolf Kozák: Znova říkám, nebudeme ty domy rekonstruovat za velké peníze, ale pouze ti lidé, kteří tam bydlí, tak prostě tam zůstanou bydlet s tím, že pokud budou řádně platit nájem, což si myslím, že v té lokalitě to asi příliš nepřipadá v úvahu, tak jako u všech ostatních občanů budou moci žádat správce bytového fondu, domovní správy, i případné drobné opravy, ale protože říkám, ty dluhy jsou tam velké a my máme v pravidlech jasně dáno, že kdo dluží městu, tak může přijít s prosíkem a žádostí teprve tehdy, až ty dluhy zaplatí.

Vy pro začátek uvažujete o nákupu buněk, které například mají v Kladně a žijí tam nepřizpůsobiví občané. Kolik by se jich v první fázi a do kdy mělo objevit v Chomutově?

Rudolf Kozák: V tom Kladně to není jenom o možná nepřizpůsobivých občanech. Já bych to rozšířil, protože ne každý nepřizpůsobivý je sociálně slabý a obráceně, to znamená, jedná se o tu skupinu těch sociálně velice slabých občanů, ze kterých se možná rekrutují ti nepřizpůsobiví, tak tito skutečně bydlí v těchto buňkách. A v našich úvahách máme, že v první fázi bychom v této lokalitě zřídili zřejmě asi 4 ty mobilní buňky ubytování plus dvě buňky s tím sociálním zázemím, to znamená jedna buňka, kde by byly sprchy a záchody pro muže a druhá buňka, kde by byly sprchy a záchody pro ženy.

Se stěhováním problémových nájemníků do buněk přišlo už před lety Kladno. Náměstek kladenského primátora, Miroslav Bernášek, si rozhodnutí pochvaluje.

Miroslav Bernášek: Funguje to. Důležitý, že to funguje. Ty buňky, které mají, tak to není žádná nuzota. Jsou to opravdu kvalitní buňky, velký, se sociálním zázemím, záchody, sprchy tam jsou. V současné době je tam 6 obydlených z 8 buněk a jsou tam ti občané do té doby, než seženeme pro ně adekvátní ubytování. Pokud je to neplatič a neplatí ani v té buňce, tak prostě přistupujeme k vystěhování i tak.

Naopak nájemníci dvou domů v Dukelské ulici se stěhování do buněk bojí a jsou přesvědčeni, že na to nemá město právo.

Projev obyvatel: Co tomu říkám? Každý by měl se starat sám o sebe asi, ty jsou vlastní chybou tam.

A vám by se to líbilo, kdyby vás vystěhovali?

Projev obyvatel: Já mám byt ve městě, já se stěhuju domů.

Co u vás?

Projev obyvatel: Jak říkám, to je neskutečný tady tohle. A ty děti malý, co maj.

Myslíte si, že je šance, abyste se tady odtud dostal a dejme tomu si koupil vlastní byt?

Projev obyvatel: To radši koupit si vlastní, protože to je neskutečná věc tady tohle, do buněk lidi dát, tohle jsem v životě nezažíval, tady tuhle věc.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Eva Holá
Spustit audio

Více z pořadu