Neobvyklé metody výchovy ve školce na Tachovsku

15. březen 2002
Pod kůži

Týrání dětí je v rodinách v naší zemi poměrně stále velký problém. Většinu případů se však veřejnost vůbec nedozví. Smutné osudy dětí v rodinách, kde k takovým případům dochází, se totiž moc na světlo nedostanou. Kde není žalobce není ani soudce. Zcela odlišný je však případ, který se stal v Mateřské školce ve Starém Sedlišti na Tachovsku. Učitelky použily k výchově dětí kulantně řečeno velmi neobvyklé metody. Případem se na popud rodičů začal zabývat i odbor školství a ke slovu se dostala i kriminální policie. Ta zatím nerozhodla, zdali se o týrání jednalo či nikoliv.

Dvě učitelky trestaly děti svérázným způsobem. Jednoho chlapce přivázaly k židli a druhému přelepily ústa lepící páskou. Babička čtyřletého Adriana byla postupem učitelek doslova vyděšena.

Babička chlapce: To mě teda tak dorazilo, že jsem se neudržela a vyletěla jsem a říkám, to teda ne.

Božena Roučová ví, že Adrian je neposedné dítě a jsou s jeho výchovou spojeny určité problémy.

Babička chlapce: Vím, že je živý, že je problematický a jsou následky z toho dětského domova v něm.

Malého Adriana svěřil Boženě Roučové do opatrování soud, proto musí být ve výchově svého svěřence velice opatrná.

Babička chlapce: Já když ho pošlu do školky, a bude mít na sobě viditelnou stopu, že si to neudělal sám, že tu modřinu jsem mu udělala já nebo manžel, školka by byla první, kdo by na mě zavolal sociálku.

Učitelky však odmítají tvrzení, že by šlo z jejich strany o týrání dětí. Dokládá to i ředitelka školky Ludmila Černá.

Ludmila Černá: My jsme děti ve školce netýrali, netýráme a nebudeme týrat. Stojíme si za tím, že děláme práci dobrou. Bylo to prostě hrozně nafouklé a nebyla to pravda.

Přesto své pochybení částečně doznávají.

Ludmila Černá: Víme o tom, že to nemělo být, ale nemělo to být podáno tak drastickou formou jako to bylo podáno všude okolo.

Případ ve Starém Sedlišti vzbudil vlnu emocí. Něco podobného nepamatuje ani šéf odboru školství Okresního úřadu Petr Šťáva.

Petr Šťáva, odbor školství OÚ Tachov: Šetřili jsme jiné případy, ale nebyla to nikdy záležitost izolepy a podobně.

Mnozí obyvatelé Starého Sedliště byli chováním učitelek zaskočeni.

"Já si to nedovedu představit."

"To převázání úst rozhodně není nějaká forma k tomu, aby dítě nezlobilo."

Jiní lidé se zase staví na stranu učitelek.

"Nelíbí se mi, že když rodiče těch dětí ví, že jsou to lumpové, tak je chrání."

"Pak to roste jako dříví v lese a pak se podívejte, jak to po té vesnici vypadá. Když je tomu deset let, tak vyvlastňují zastávku, devastují výstavní tabule a všechno tohle."

"Vhodný způsob to není, ale těch dětí je taky dost. Ale asi bych se zachovala stejně."

Někteří rodiče sepsali petici na podporu učitelek a začali pod ni shromažďovat podpisy. Znění petice visí i v mateřské školce.

"Jak ta paní učitelka se má bránit, když ty děti obrovsky zlobí? Učitelky dneska nemají absolutně žádné pravomoci. Když ho postaví do kouta, je to špatné. Vyhubují ho, je to špatné. Kam jsme to došli?"

Babička malého Adriana je však ve svých názorech neúprosná a na svého svěřence nenechá sáhnout.

Babička chlapce: To si jako myslím, že ponižování dostal v životě dost. Když vám přelepím pusu před lidma a budete stát s přelepenou pusou mezi lidma, ostatní se mu smějí, co to dítě asi cítí? Já se do toho neumím vžít, ale myslím si, že mu dobře nebylo.

Výchova malého raubíře je složitá a Božena Roučová to přiznává.

Babička chlapce: Já to vím podle něho, někdy je opravdu na zabití. Ale on potřebuje, aby ho zaměstnala. Od toho ona má školy a za co dostala diplom?

Zkušené učitelky by v žádném případě neměly trestat děti takovým způsobem. Proto také šéf školského odboru Petr Šťáva předal celé vyšetřování do rukou policie.

Petr Šťáva, odbor školství OÚ Tachov: Po konzultaci s Okresním ředitelstvím Policie ČR bylo šetření této záležitosti zaměstnavatelem přerušeno.

Policie šetří případ údajného týrání dětí jako omezování osobní svobody a zaměstnavatel zatím potrestal učitelky srážkou ze mzdy. Malý Adrian chodí do mateřské školky dál a s jeho babičkou se ředitelka školky domluvila na dalším postupu.

Ludmila Černá: S rodiči budeme dělat pravidelné schůzky, kde budeme ty problémy řešit.

Babička chlapce: Denně bude ta paní učitelka, která tam bude, mi bude podávat zprávu. V pořádku, souhlasím s tím.

Ve Starém Sedlišti se teď o mateřské školce mluví neustále. Učitelky výchovné metody přehnaly a částečně to i přiznávají. Poslední slovo však bude mít policie nebo státní zástupce, kteří rozhodnou o možném obvinění z trestného činu. Boženu Roučovou policejní vyšetřování také netěší, ale jednou věcí si je do budoucna naprosto jistá.

Babička chlapce: Nepřeji si, aby s ním bylo takto zacházeno ve školce.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu