Někteří ptáci víc experimentují při hledání potravy. Jespáci se to učí v prvním roce života

20. leden 2024

Ptáci se nerodí s tím, zda budou mít experimentátorskou nebo konzervativnější povahu. Na jespácích rezavých u pobřeží Německa vědci ověřili, že více či méně odvážnému přístupu se učí postupně. 

Jespáci rezaví patří k bahňákům. To jsou ptáci, kteří se brodí a loví u vody, v případě této studie na mořském pobřeží. Mladí jedinci přilétají k Severnímu moři z tundry, kde se živili hmyzem. U moře pak vyhledávají pestřejší jídelníček.

Čtěte také

Při cestách za potravou bývají mladí jespáci obvykle vynalézavější než dospělí. Experimentují více, a to má pak vliv na jejich individualitu. V prvním roce života začínají být rozdílní.

„Když se blíží odliv, čekají ve frontách a houfech,“ říká ornitoložka a ekoložka Tereza Petrusková.Článek o tom vyšel v časopise Animal Behaviour.

Bahnité pobřeží

Jespáky měla vědkyně možnost sledovat v mělkých vodách oblasti, které se říká Wattové moře, tam, kde pokus probíhal.

„Když moře začne postupovat, je hodně mělké a bahnité. Ptáci jdou postupně za vlnou a máte možnost je pozorovat,“ popisuje svůj zážitek Petrusková. Odliv se táhne celé kilometry.

„Jsou to tažní ptáci,“ připomíná její kolega David Hořák. Jespáci létají na sever a zpět každý rok. Hnízdí v tundře, mladí tak tráví zimu v teplejším prostředí.

Potravní chování

Čím jsou jespáci starší, tím jsou konzervativnější. To autory studie nepřekvapilo, znají to i od jiných živočichů a člověka.

Čtěte také

Zajímavé ale bylo, že rozdílné potravní chování jespáků pokračovalo i poté, co už prozkoumali různá nová zákoutí Severního moře. „Vydrželo jim několik týdnů,“ říká Hořák.

Experimentátorství je tedy spíš vlastnost daného jedince. K tomu, zda jsou plašší nebo odvážnější, se nabízí otázka, zda se dá mluvit také u ptáků o rozdílnosti povah jako u lidí.

Ptačí individualita

„Používá se pojem personalita nebo individualita,“ vysvětluje Petrusková. To, co můžou badatelé zkoumat s pomocí řady testů kognitivního chování, je u zvířat omezeno.

„Když preferují nějaké laskominy, musí toho nachodit víc. I ve stáří jim to stojí za to,“ dodává vědkyně.

V Česku můžeme poměrně vzácně pozorovat jespáky jiného druhu. Jespáci bojovní tu bývají na tahu nebo v době zimování a pozorovat je na bližší vzdálenost není tak snadné.

Jak se z ptáka jespáka stane experimentátor? Co pomáhá kolibříkům dobře manévrovat? O čem vypovídá ptačí unikát z Kolumbie? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují ekologové a ornitologové Tereza Petrusková a David Hořák, spoluúčinkuje herec a režisér Lumír Olšovský.

Spustit audio

Související